Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Останете вкъщи и четете (книги)

Снимка: АзЧета


Стоенето вкъщи по-леко, приятно и ползотворно прави сайта "Аз чета". От най-големия сайт за четене и книги призовават всички да спазват официално обявените мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус с кампанията #ВкъщиСъмИЧета. В първото издание на инициативата "Аз чета" се обедини с Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца, за да срещне читателите с детската писателка и художничка Нуша Роянова. Целта е осигуряване на платформа за авторите, които искат да представят своите книги, разказва Мила Ташева от "Аз чета".

"Нашият екип подкрепя всички читатели, приятели, последователи, автори и издатели, които са засегнати от ситуацията. Книжарниците не работят в момента. Има спад на продажбите в един така или иначе труден пазар. Социалната дистанция е необходима, но културният живот, който по принцип е безплатен, сякаш спря. Да отидеш на среща с автор, на премиера на книга - това е безплатно, за разлика от ходенето на кино или театър. Фестивалите са застрашени сега. Искаме да насърчим хората да останат вкъщи, да се насладят на хубава книга. Искаме да дадем възможност на авторите да продължат да развиват дейността си. Инициативата е напълно отворена към издателите, стига да се свържат с нас. Отворени сме към предложения. Има планирани вече срещи с детски автори за деня на детската книга. Отново ще гостуваме във Враца. Всичко се случва онлайн, напълно безплатно за всеки".

Една от продължителните каузи на "Аз чета" е популяризирането на библиотечната дейност. Ташева очаква още български библиотеки да се включат в инициативата.

"Извънредната ситуация шокира всички. Тепърва библиотеките ще се включват в онлайн културния живот. Истината е, че библиотеките са страхотно място, като една крепост на знанието. В тях се случват редица детски инициативи, сред които и "Бисърче вълшебно"- награда за детска книга, гласувана от самите деца".

#ВкъщиСъмИЧета предвижда и още няколко инициативи, освен срещите с автор. Ревютата в сайта остават доверен източник на информация за най-новите заглавия на книжния пазар, а освен това са предвидени и полезни статии. През тази седмица стартира и 30-дневното книжно предизвикателство, като #30дникниги ще задава по един книжен въпрос всеки ден, допълни Мила Ташева и призова всички да се включат в кампанията.

"Ще си припомним любими книги, ще се предизвикаме да четем повече. Имаме статии с интересно и полезно съдържание. Публикуваме интервюта с автори. Опитваме се да поддържаме връзка с книгите, да свържем автори, читатели и произведения, правейки една общност. Дори не се знае ще има ли Панаир на книгата. Онлайн ще продължим да общуваме, това е вариантът. Книгите винаги ще ни дават утеха и успокоение, призовавам - потърсете любима книга, включете се в инициативата. Ако имате идея, пишете ни".

Животът днес може да се е забавил, но не е спрял. Срещу социалната изолация удобен инструмент е дигиталната среда с всичките възможности, които тя предлага днес. Защото в крайна сметка, както твърди Монтен, няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00