Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

Снимка: БГНЕС

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН почетният гражданин на Видин, писателят Владимир Зарев, автор на десетки книги, носител на ордена "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството, син на известния историк и литературен критик от Видин акад. Пантелей Зарев. Той добави, че търси причината за този "ужас, сполетял човечеството" в дълбините на човешката природа:

"Отдавна споделям предчувствието си, че разумът е ракът на природата, че разумът унищожава организма- света, който го е създал. Със своето нахалство, със своя краен егоизъм, особено напоследък, човекът разрушава света, който го е създал и който поддържа живота на цялото човечество. Мисля си, че тази пандемия е отклик на това човешко безумие. Този краен либерализъм, в който живеем, това, дошло от Америка, привидно познание, че най-важен е успехът, а успехът е да печелим колкото можем повече пари, че щастието е в успеха и парите, е наистина безумна представа. Щастието е нещо страшно сложно. Човек, за да бъде щастлив, трябва да е здрав, трябва да бъде обичан и той да обича. Необходими са много неща, които са много, много, много... преди парите и тази странна форма на успех. Този глобален свят доведе до това, че 70% от световното богатство е в ръцете на една шепа хора. Нещо, което също дълбоко ме възмущава, е успешният опит да се създаде т.нар. "глобален човек"- той трябва да е под средноинтелигентен, да върши нещо добре, т.е. да бъде добър специалист, и най-важното негово качество, което се култивира, от раждането до смъртта му, това е да консумира, да консумира и да консумира. Нужни са ни два-три чифта обувки, а има хора, които имат хиляди. Това е изразходване на излишна енергия, на излишен труд и най-вече- на суровини, които не са безкрайни."

"Ако не се променим, човешката цивилизация няма бъдеще, няма да оцелее. Тя няма да може да се приспособи към непрекъснато намаляващите ресурси или тези ресурси ще доведат до войни, ще доведат до ужасяващо насилие, ще пометат всичко прекрасно направено от човека до този момент", смята писателят и се надява условията, при които сме поставени сега заради заплахата от вируса да ни накарат да преосмислим целите си:

"Да озаптим себе си, да озаптим човешкия егоизъм. Сега е моментът, защото всички тежки препятствия, които среща човек, могат да покажат най-лошите му черти, но могат да го доведат до размисъл и да го облагородят. Точно в такива ситуации- на напрегнатост, на уплах, на страх, е много важно да бъдем заедно, да разчитаме един на друг, да бъдем дисциплинирани и да се опитаме всички ние да озаптим себе си, да озаптим тази безсмислена алчност, която ни пречи да бъдем наистина духовни същества. Апостол Павел е казал: "Никой от вас няма да отнесе нищо от тази земя, защото никой от вас нищо не е донесъл на нея".

Владимир Зарев обясни, че всеки ден се моли на Св. Иван Рилски, духовния покровител на България, да спаси българския народ от изчезване. Писателят работи и над нова книга, чието действие се развива през 15 век в скалния манастир "Алботин" край Видин.

Повече по темата- тук и в прикачения звуков файл.

Вижте още
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов : "Моето мнение, а и на нашата парламентарна..

публикувано на 19.05.20 в 14:08

Съвременен облик за две от емблематичните училища във Видин

По проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин" бяха включени двете видински училища- СУ "Цар Симеон Велики" и ППМГ "Екзарх Антим I". Мащабните ремонти са за близо 17 милиона лева. Сега две от емблематичните училища в крайдунавския град имат съвременен облик. "Нов покрив, ново парно, ново ВиК, ново електро,..

публикувано на 18.05.20 в 13:43