Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен, но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това сега ни е толкова трудно. Отвикнахме да се съобразяваме не с егото си, което е ясно с какви нагласи е, а с останалите. Наблюдавам, че упреците, които идват от медиите, не помагат. Силовите методи не вразумяват, а дори ожесточават егоцентриците, изповядващи разрушителни страсти", каза в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН  писателят и общественик, почетен гражданин на Монтана Мартен Калеев. Роден е във Вършец. Инициатор за създаване на Дружество на писателите от област Монтана и негов председател. Автор e на сборници с разкази, новели, есета, стихосбирки, романи, сценарии, публицистика.

"Много странно явление наблюдавам в социалните мрежи, защото там всеки се провиква, иска да изглежда меродавен, експертен, а като че ли социалните мрежи са някаква утеха, но някои изглеждат прекалено нахъсани, отмъстителни и злонамерени и може би човек трябва да бъде подозрителен към тях. Веднага възниква въпросът: Ако не можем да търпим себе си, ако не можем да оставаме насаме със себе си, дали има смисъл да бъдем сред другите? Може би сега е дошъл моментът, в който можем да разберем и да осъзнаем колко много и важно е това да общуваме с положителни хора, с хора, които имат позитивна нагласа, да оценим изкуството. Сега е моментът да погледнем в себе си, да се отърсим от някои вредни навици и в някаква степен де се вглъбим. Но има надежда, надявам се "да има по една надежда всички", както е написал Джани Родари. Всеки ден трябва да имаме такива минути или часове, не само защото е дошъл коронавирусът, да потърсим чрез вглъбяване осмисляне на философските постулати за живота- кои сме, какво правим, така ли живяхме?", смята Калеев.

Показа ли ни тази епидемия, че човекът прекалено много си е "вирнал носа" и забрави колко всъщност е уязвим?

"Човечеството много бързо забравя. Опитва да се манифестира от гледна точка на: "Аз мога", "Аз мога да потребявам, щом потребявам- съществувам", "Доказвам се". Оказва се, че човечеството забравя всички онези уроци на историята. Дори поуките от последните опустошителни войни избледняват само години по-късно. Човек забравя, че трябва да има свян, когато посяга към това, което яде, към това, което чупи, към това, което съгражда. Красотата и позитивното, творческото мислене не е водещо в човечеството в момента. Човечеството забравя, че има смирение, че има мярка, че има съвест и вечни стандарти как да постъпваме спрямо другите, но тръгвайки от себе си. Нека видим около тази съкровена дата, която с благоговение очакваме- Великден, какво не е наред с доброто около нас, с тази хищническа и злобна нагласа- дайте да съсипем, дайте да употребим, дайте да отхвърлим, да отречем, да поругаем. Може би наистина трябва да стихнем. Вирусът е болест, вирусът е зараза, докато онези великите неща, които са отвъд глупостта, отвъд обичайното или очевидното, са много по-важни и много по-силни. Надявам се светлият празник да не бъде опорочен от глупости- хайде да ходим да се наядем, да се напием, да се нагушим хубаво, защото не сме се виждали, а после- всеки болен, макар свободен и нахранен."

Коментарът Ви за тези, които отричат заплахата от COVID-19 и смятат, че всичко е конспирация?

"Няма по-сляп от този, който не иска да види. Няма по-глух от този, който не иска да чуе. Глупаците са вечни. Единственото, което може да се направи, е те да бъдат заставени да се съобразяват с важните неща и приоритетите на обществото. На тях да им говориш за морал, за етика, за съобразяване, за добруване е напразно усилие, защото човек вижда толкова, колкото има в себе си. Колкото повече доброта и интелект има в себе си, толкова повече неща ще може да разпознава като такива. Този, който се държи глупашки, обикновено умира сам, нещастен и беден..."

Ще станем ли по-добри и съпричастни след пандемията?

"Изследвания на редица корифеи, нобелисти доказват по безспорен начин, доколкото в човешкото общество има нещо безспорно, че човекът много трудно се съгласява да бъде добър. Онова- по-демоничното, желанието да блесне, да се интерпретира в някакво божество, да властва, което е насаждано, сякаш е по-силно.

Нашият земляк Радичков обичаше да казва една мисъл от далечния изток: "Не знаем дали има Господ, но трябва да живеем така, сякаш го има"... Ако намерим онези механизми, с които да отключим представата, че доброто е ценност, че то може да ни свърже много повече, отколкото веригите, отколкото парите и алчната глупост, която шества навсякъде без почивен ден и свян, тогава ще излъчваме нещо, което наистина ще прилича на достойнство и честност. Дано това се случи!"


Повече по темата- тук и в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00