Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен, но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това сега ни е толкова трудно. Отвикнахме да се съобразяваме не с егото си, което е ясно с какви нагласи е, а с останалите. Наблюдавам, че упреците, които идват от медиите, не помагат. Силовите методи не вразумяват, а дори ожесточават егоцентриците, изповядващи разрушителни страсти", каза в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН  писателят и общественик, почетен гражданин на Монтана Мартен Калеев. Роден е във Вършец. Инициатор за създаване на Дружество на писателите от област Монтана и негов председател. Автор e на сборници с разкази, новели, есета, стихосбирки, романи, сценарии, публицистика.

"Много странно явление наблюдавам в социалните мрежи, защото там всеки се провиква, иска да изглежда меродавен, експертен, а като че ли социалните мрежи са някаква утеха, но някои изглеждат прекалено нахъсани, отмъстителни и злонамерени и може би човек трябва да бъде подозрителен към тях. Веднага възниква въпросът: Ако не можем да търпим себе си, ако не можем да оставаме насаме със себе си, дали има смисъл да бъдем сред другите? Може би сега е дошъл моментът, в който можем да разберем и да осъзнаем колко много и важно е това да общуваме с положителни хора, с хора, които имат позитивна нагласа, да оценим изкуството. Сега е моментът да погледнем в себе си, да се отърсим от някои вредни навици и в някаква степен де се вглъбим. Но има надежда, надявам се "да има по една надежда всички", както е написал Джани Родари. Всеки ден трябва да имаме такива минути или часове, не само защото е дошъл коронавирусът, да потърсим чрез вглъбяване осмисляне на философските постулати за живота- кои сме, какво правим, така ли живяхме?", смята Калеев.

Показа ли ни тази епидемия, че човекът прекалено много си е "вирнал носа" и забрави колко всъщност е уязвим?

"Човечеството много бързо забравя. Опитва да се манифестира от гледна точка на: "Аз мога", "Аз мога да потребявам, щом потребявам- съществувам", "Доказвам се". Оказва се, че човечеството забравя всички онези уроци на историята. Дори поуките от последните опустошителни войни избледняват само години по-късно. Човек забравя, че трябва да има свян, когато посяга към това, което яде, към това, което чупи, към това, което съгражда. Красотата и позитивното, творческото мислене не е водещо в човечеството в момента. Човечеството забравя, че има смирение, че има мярка, че има съвест и вечни стандарти как да постъпваме спрямо другите, но тръгвайки от себе си. Нека видим около тази съкровена дата, която с благоговение очакваме- Великден, какво не е наред с доброто около нас, с тази хищническа и злобна нагласа- дайте да съсипем, дайте да употребим, дайте да отхвърлим, да отречем, да поругаем. Може би наистина трябва да стихнем. Вирусът е болест, вирусът е зараза, докато онези великите неща, които са отвъд глупостта, отвъд обичайното или очевидното, са много по-важни и много по-силни. Надявам се светлият празник да не бъде опорочен от глупости- хайде да ходим да се наядем, да се напием, да се нагушим хубаво, защото не сме се виждали, а после- всеки болен, макар свободен и нахранен."

Коментарът Ви за тези, които отричат заплахата от COVID-19 и смятат, че всичко е конспирация?

"Няма по-сляп от този, който не иска да види. Няма по-глух от този, който не иска да чуе. Глупаците са вечни. Единственото, което може да се направи, е те да бъдат заставени да се съобразяват с важните неща и приоритетите на обществото. На тях да им говориш за морал, за етика, за съобразяване, за добруване е напразно усилие, защото човек вижда толкова, колкото има в себе си. Колкото повече доброта и интелект има в себе си, толкова повече неща ще може да разпознава като такива. Този, който се държи глупашки, обикновено умира сам, нещастен и беден..."

Ще станем ли по-добри и съпричастни след пандемията?

"Изследвания на редица корифеи, нобелисти доказват по безспорен начин, доколкото в човешкото общество има нещо безспорно, че човекът много трудно се съгласява да бъде добър. Онова- по-демоничното, желанието да блесне, да се интерпретира в някакво божество, да властва, което е насаждано, сякаш е по-силно.

Нашият земляк Радичков обичаше да казва една мисъл от далечния изток: "Не знаем дали има Господ, но трябва да живеем така, сякаш го има"... Ако намерим онези механизми, с които да отключим представата, че доброто е ценност, че то може да ни свърже много повече, отколкото веригите, отколкото парите и алчната глупост, която шества навсякъде без почивен ден и свян, тогава ще излъчваме нещо, което наистина ще прилича на достойнство и честност. Дано това се случи!"


Повече по темата- тук и в прикачения звуков файл.

Вижте още

Извор махала- селото с най-много площади, но без вода

Площадите, които са най-много на глава от населението, са създадени в далечното минало, когато е започнало изграждането на селото, обясни интересния факт кметският наместник Станислав Стойков . Според разкази на местни жители, селото е основано от преселници от Велики извор в Сърбия. Първата къща в Извор махала е построена през 1829 година, а..

публикувано на 05.06.20 в 17:25

Да се предпазим при завръщане на работа

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. Какво е важно да знаят работниците и работодателите при постепенно ни връщане към работните ни места?  Да се работи..

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00