Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Шишенци притеснени, че няма откъде да си купят маски

Снимка: БГНЕС

В село Шишенци, община Бойница живеят около 40 човека, възрастни хора. Няма откъде да си купят маски и са притеснени как ще спазят заповедта на здравния министър. Това разказа Росица Ненова:

"Снощи като чухме, че всички трябва да сме с маски, аз от 14 февруари не съм излизала от Шишенци. Сега на 14 април трябва да ида пак за лекарства. Притесни ме най- много маските. Ние тук сме 40 човека. Всичките сме от 65 години нагоре. Аз съм на 71 и съм с 91 % ТЕЛК, нямаме маски. Трябва да ходим дали за аптека или магазин до Кула или Видин. Но в Кула сестра ми живее и ми каза, че няма маски. Няма кой да ми прати, внучка ми в Дунавци нямат аптека. Не съм само аз, всички в селото сме така."

Кметският наместник на село Шишенци Христина Калчева е опитала да помогне на хората от селото- търсила е маски, но няма откъде да купи:

"Маски съм проверила в Кула с голям надпис на аптеката пише, че няма маски. Попитах в социални грижи, къде мога да намеря маски, да подсигуря на възрастните хора от село, те казват, че не могат да подсигурят. В БЧК се обаждах- казаха, че нямат маски. Не е в моята компетентност, в момента се чувствам в такова положение... И на мен ми трябва маска да ходя в града. Предстои ми във Видин да ходя за лекарства на съпруга ми. Аптека в Бойница няма. Не знам откъде да намеря. Нашата кметица ходи във Видин с рецептурни книжки, за да взима лекарствата на болните хора."

Общинският кмет Анета Генчева се ангажира да помогне на хората от Шишенци- предложи да съберат пари за маски при кметския наместник и когато пътува до Видин да купи от аптеките в областния център:

"Единственият вариант, който виждам, е да се съберат пари от населението. Тези които смятат, че е належащо, особено там населението е възрастно, те се обслужват по къщите, носи им се храна и голяма необходимост от излизане нямат. Все пак, ако някой се наложи да излезе, поемам ангажимент да закупиме маски и да ги дадем по предварителна заявка. Там случаите са единични и не мисля, че голяма необходимост от маски няма там. Възрастно е населението, обхванато е от социален патронаж и всичко необходимо им се носи на место. Всеки вторник и петък задължително ходя във Видин, за да закупя лекарства на хората. Ще вземем и маски, щом е необходимо, нека да дадат заявка. Специално в община Бойница решихме да си шием маски. Във Видин е много по- рисково отколкото в община Бойница, гледам да си стоя тук."

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че отменя заповедта си от вчера, с която задължително се носят предпазни маски на открити и закрити публични места.

Вижте още

Жители на Ботево: Дъждовни води заливят домовете ни

Жителка на видинското село Ботево сигнализира за проблем със събирането и отвеждането на дъждовните води, от които са засегнати частни къщи. Наследственият й имот се намира в най-ниската част на селото, където се събира дъждовната вода от 5-6 улици, от площада и най-вече от пътя Видин-София. Светлана Глазер пише: "Преминаващи с висока скорост..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

Английски език- най-предпочитана втора матура

Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет . В цялата страна до изпита бяха допуснати 37 116 зрелостници. Най-много от тях са избрали английски език - 11 000. На второ място е биологията, предпочитана от почти 9 000 младежи. Във Видин 156 зрелостници се явиха на изпит по английски език . Ето..

публикувано на 03.06.20 в 15:39
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10