Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се пазар за видинските зеленчуци, търговията със зърно- вяла, с ниски цени

2
Снимка: Личен архив


Вяла търговия, малко сделки, ниски цени- така изглежда пазарът на зърно към днешна дата. Има ли място за притеснене и как извънредното положение се отразява на българското земеделие по отношение на търговията? 

"Зърното у нас е достатъчно, дори прекалено достатъчно. Около 2 милиона тона пшеница и царевица има у нас, над 1 милион тона е наличността от слънчоглед. По-слабо е търсенето на зърно за износ, а износът е насочен предимно към Гърция. Наблюдава се спад на цените, но е в рамките на нормалното. 270-280 лева е цената на царевицата, фуражната пшеница се търгува за 310-320 лева, малко по-висока е цената на хлебната пшеница, около 630 лева се движи цената на слънчогледа. Ечемик, фуражен грах и фасул са останалите продукти, към които има известен интерес"- каза Борис Ангелов, представител на Софийска стокова борса, регион Монтана. Според него по-трудно е да се каже как ще се осъществяват сделките на зелено:

"...Такива договорки между производители и потребители може да има, но ще се изхожда от непредвидимостта на ситуацията, вероятно ще има сделки, но за по-малки количества, и при по-ниска цена. Обикновено при продажба на зелено търсенето е от произвозителите...." 

Пренареждане приоритетите - това ще последва от ситуацията, в която се намира пазарът на зърно в момента. Според Борис Ангелов спад в цените и сделките има, но ситуацията е нормална и не би трябвало да доведе до поскъпване на насъщния. 
"Оттук нататък всичко ще зависи от структурата на производството, но всичко, което се случва, е нормално, няма нищо трагично. В момента не падат цените под някаква критична точка и няма причина да се увеличават цените на брашното, на хляба...."

И ако зърнопроизводителите могат да чакат, не така стоят нещата при зеленчукопроизводителите. Стела Лозанова е млад земеделски роизводител от Видин. Основният проблем пред семейството й, както и пред десетки други зеленчукопроизводители сега е, че няма пазар за произведените ранни зеленчуци- стока, която не може да чака. Със заповед на кмета на община Видин и във връзка с мерките за неразпространението на коронавирус, Общинският пазар е затворен. На този етап Стела е намерила решение- предлага произведените пролетни оранжерийни зеленчуци в три квартални магазина във Видин- "Понти", "Божур" - зад Военното окръжие и в магазин до общинския пазар. 

"Главният проблем е в реализацията на продукцията. Сега реализираме в няколко квартални магазинчета, но продукцията ни е повече. Намерихме клиенти, но те са малко... Произвеждаме пресен лук и чесън, марули, спанак, хората харесват нашата продукция, но не всеки има възможност да си закупи. Беше много по-удобно на пазара. Иначе нямаме проблем, минаваме през КПП-тата, получаваме по график субсидиите... Идеята за зареждане на големите вериги в града е добра, но на този етап няма как да се осъществи, защото те искат количества, които ние няма как да предоставим." 

Според Стела, сега, в условията на намален внос, е удобен момент българският производител да намери своите клиенти, които все повече търсят родното производство. 

Освен за оранжериите, в които се произвеждат пролетни и летни зеленчуци, Стела, заедно със семейството си, си грижи и за овощна градина- 13 декара ябълки и 6 декара сини сливи. От миналата година имат и цех за производство на натурален ябълков сок. Изграден е по проект, а идеята е да си помогнат при реализация на продукцията, която при добра година е около 10 тона. Засега основните им клиенти са познати и приятели, но се очаква от есента да започне зареждане и на търговската мрежа.
 
Въпреки сегашното затруднение с пазара на пресните зеленчуци, семейството на Стела не се отказва. Имат намерение заедно с други земеделски производители да направят подписка, с която да поискат от общинското ръководство, да обособи място и да разреши на производителите един или два пъти в седмицата, да имат възможност да продават собствена продукция, която не може да чака... Защото е убедена, че истинското, българско производство не бива да иде на боклука.

Апелът на Стела е хората да търсят българската продукция:
"Предпочитайте българските плодове и зеленчуци, защото няма по-хубаво от нашето. Не купувайти плодове и зеленчеци, които не знаете как са третирани. За да сте здрави, яжте българските плодове и зеленчуци!" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15