Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

Снимка: Фейсбук

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80% от парите идват от страните от Евросъюза. Данните сочат, че се нареждаме на пето място по бюджет, получен от емигранти. Много българи продължават да работят във Великобритания, въпреки излизането на страната от ЕС. Светослав Стойчев работи от края на миналата година в Лондон и казва, че е доволен от заплащането и отношението като цяло:

"Лондон, ако спре работа, той няма да съществува като град. Икономиката е много развита и просто не могат да си го позволят. Много магазинчета са затворили, но предимно такива по- малки, иначе всичко си работи. Има превоз и хората ходят повечето с маски. Тук много се работи от вкъщи. Всичко можеш да правиш по интернет. Работа има, но не се знае след Нова година как ще бъде- за тези, които са тук си остават същите правила. Аз засега не мисля да се връщам в България."- каза Светослав Стойчев.

Един от секторите, в които има най- много заети наши сънародници е международният транспорт. Мирослав Костадинов от Видин е професионален шофьор, който от години работи в германска транспортна фирма. Към момента в Германия случващото се около световната пандемия се приема спокойно, при създаден ред и абсолютна дисциплина, обясни нашият съгражданин:

"Като цяло тук стрес не вижда, няма го това стресово положение. Германците взимат предпазни мерки, но не са толкова крайни. Свободно се движат, а в предприятията има създадени места за дезинфекция на ръцете. В бензиностанциите и хранителните магазини са поставени предпазни стъкла пред касиерите. Все още има предприятия, които работят и има трафик по пътищата."- коментира Мирослав Костадинов.

Инвазията от коронавирус в Испания отбеляза скок в края на миналата седмица и доведе здравната система на ръба на колапса. Въпреки това, обаче страната се бори да защити и работниците на първа линия и да осигури доставки за тестване и лечение. Светослав Ставрев от Видин от 20 години живее със семейството си и работи в Испания. 

"Положението не е много розово- сами виждате и по новините какво се случва. Вече жертвите са изключително много. Имаше информация, че на 2-ри или 3-ти март можеше още тогава да се вземат мерки и да се затворят границите. Позволиха на 8-ми март на жени да направят едно шествие- около 130 хиляди човека се изсипаха от всички краища на центъра на Мадрид и тогава започнаха големите главоболия. лично нас ни разпуснаха на 13 март. Заплатите за март ще си ги вземем по фиш и след това ще ни изпратят на бюрото по труда."- обясни Светослав Ставрев.

Много българи, работещи зад граница, в момента са по родните си места и се регистрират като безработни, защото не могат да си намерят работа в условията на обявеното извънредно положение заради битката с коронавируса. Такъв е случаят на Юлиян Гузелски, който от години сезонно работи в Шотландия, но в момента е без приходи в България и се е регистрирал като безработен.

"Това, което малко ме възмущава е, че хората, които са на държавна работа или как да го кажа, приемат връщащите се от чужбина като че ли ще им вземат парите или не знам ... просто има някаква дискриминация. не всички хора от тия, които се връщат ще взимат пари, защото трябва да отговарят на определени условия."- коментира Юлиян Гузелски.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09