Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Домашни помощници ще се грижат за над сто души в община Ружинци

Снимка: Радио ВИДИН

Нова социална услуга се изпълнява от днес в община Ружинци. Назначени са 44 домашни помощници, които ще се грижат за 112 лица на възраст над 65 години, каза кметът Александър Александров. Ангажирани са по националната програма "Предоставяне на грижи в домашна среда". Тя е  насочена  към хора, които не попадат в обхвата на съществуващите вече мерки и програми:

"Това са предимно хора, които са самотни, без близки, без роднини и не могат да се обслужват. Има възрастни хора без ТЕЛК. На всеки един назначен по програмата се падат по трима души за обгрижване. Те ще се занимават с различни неща, но сега по време на кризата предимно ще пазаруват, ще доставят лекарства. Ще помагат с каквото могат и в домовете- с почистване, приготвяне на храна."

Това не е достатъчно и не обхваща всички нуждаещи се от подкрепа, каза кметът Александър Александров. От подадените заявления в резерв към днешна дата са 25 лица, за които ще бъдат търсени допълнителни начини и средства за подкрепа. Очаква се през май 22 лица да ползват нова социална услуга  за патронажна грижа

В община Ружинци по различните мерки и програми в момента е осигурена заетост на 204 души.


Вижте още

Полицията във Враца почете паметта на загиналите за свободата и независимостта

Венец с цветя поставиха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца  представители на местната полиция по случай 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България . С този жест полицейските служители от област Враца отдадоха своята признателност на борците за национално освобождение. Венецът..

обновено на 10.06.20 в 10:15
дарение, микропроцесорен респиратор

Дарение - респиратор получи отделението по реанимация на МБАЛ-Монтана

Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение /ОАРИЛ/ на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ град Монтана получи  дарение на микропроцесорен респиратор. Търговските вериги, които правят дарението са събрали средства и с тях  са закупили общо осем апарата за белодробна вентилация, един от които с решение на Министерството на..

публикувано на 03.06.20 в 09:55
Доц. Димо Димов

77-годишен лекар от Видин е починал в столична болница

Установени са нови 22 случая на Covid-19, като общият брой на лабораторно потвърдените случаи е 2 560. Това съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб: "Активност е забелязана в 6 области: София, където всички случаи са амбулаторни, Сливен- 9, Ямбол- 4, Видин, Пазарджик и Перник- по един. Починали за 24 часа- един мъж на 77 години в..

публикувано на 03.06.20 в 08:52

Днес е втората задължителна матура

591 зрелостници в област Видин са заявили, че ще се явят на втори задължителен зрелостен изпит по избран от тях предмет. Най- много ученици са предпочели английски език- 156. Учениците ще бъдат разпределени в 60 зали, а началният час на изпита е 9,00. "В ППМГ ще бъде изпитът по биология и здравно образование- 132 ученици, в ГПЧЕ по английски-156,..

публикувано на 03.06.20 в 08:26

Снимката на 2 юни 2020 година

Със сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязахме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер. Във Видин отбелязаха 2 юни  с церемония пред паметника на големия българин.  Стотици ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица , за да почетат паметта на..

публикувано на 02.06.20 в 17:58

В Mездра почетоха паметта на Ботев

В Мездра почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България . Възпоменателната проява, организатор на която беше Община Мездра, се състоя на градския площад и бе посветена на 144-ата годишнина от подвига на Ботевата чета. Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирени, служители в Общинската..

публикувано на 02.06.20 в 17:01

Заместник-министър Зорница Русинова дари таблети във Враца

Заместник-министър Зорница Русинова направи дарение от таблети, предназначени за децата от Центровете за настаняване от семеен тип във Враца. Целта е с устройствата децата да могат да се включат в дистанционното обучение, както и да поддържат връзка със специалисти, ако имат нужда от такива. По случай празника на Враца и в деня на Ботев..

публикувано на 02.06.20 в 16:46