Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емил Миленков: Страхът от коронавируса е на път да срине първичната здравна помощ

д-р Емил Миленков
Снимка: Жоро Александров


Пациенти с различни заболявания масово не търсят лекарска помощ, защото се страхуват да не се заразят с коронавирус. За това алармираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца. Досега бяхме някак си на втора линия оставени, разкри доктор Емил Миленков председател на Асоциацията на джипитата във Враца. 


"Не се коментираха нашите условия на работа. Ние сме изправени в пряк контакт с пристигащите от чужбина наши съграждани, където болестта напредва бързо. В моята практика се показа един такъв пациент с положителен бърз тест, пристигнал от чужбина на 17 март. Вчера се е почуствал зле и за съжаление мина през кабинета. Очакваме референтната лаборатория да се произнесе с резултата. Поставен е под домашна карантина."


Контактите с пациентите, за които има съмнения за коронавирус не са изолирани случаи в ежедневната практика на личните лекари. И въпреки, че личните лекари са част от първата линия, засега не е предвидено да бъдат подпомогнати със защитни средства, сподели доктор Емил Миленков:



"Оставени сме, както се казва, на произвола на съдбата, сами да си доставяме маски, ръкавици, шлемове, дезинфектанти, докато на други здравни учреждения им се дава по друга линия." 



Според медика личните лекари също трябва да бъдат включени в изследването с бързи тестове.


"Има колеги, които съобщават за прекарана симптоматика, подобна на клиника, през месец февруари и март. Нищо не пречи на такива, които са носители на симптоматиката, да бъдат направени тестове, да се види дали сме носители на този вирус. Да бъдем спокойни, ако сме носители, там се пробва PSR-реакция, да се види дали сме се изчистили или го носим в себе си. Защото сме потенциално опасни за пациентите. Въпреки че сме с маски и средства, може да доведем някой пациент да се разболее за съжаление."



Страхът от коронавирус е на път да срине първичната здравна помощ, заради масовия отлив на пациенти, алармира доктор Миленков.

"То не само при нас, но и в повечето здравни заведения, отливът на пациенти, страхуващи се, довежда до други последствия,  тъй като не само коронавируса подлежи на лекарски контрол. Има случаи на хронични заболявания с инфаркт, инсулт, които се подминават от пациента с лека ръка на фона на стреса, да не би случайно да се заразят с коронавирус. За това моля гражданите, когато имат здравословен проблем, независимо от какво е, по телефона с личния лекар да влязат с контакт да споделят своите притеснения и оплаквания."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37