Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емил Миленков: Страхът от коронавируса е на път да срине първичната здравна помощ

д-р Емил Миленков
Снимка: Жоро Александров


Пациенти с различни заболявания масово не търсят лекарска помощ, защото се страхуват да не се заразят с коронавирус. За това алармираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца. Досега бяхме някак си на втора линия оставени, разкри доктор Емил Миленков председател на Асоциацията на джипитата във Враца. 


"Не се коментираха нашите условия на работа. Ние сме изправени в пряк контакт с пристигащите от чужбина наши съграждани, където болестта напредва бързо. В моята практика се показа един такъв пациент с положителен бърз тест, пристигнал от чужбина на 17 март. Вчера се е почуствал зле и за съжаление мина през кабинета. Очакваме референтната лаборатория да се произнесе с резултата. Поставен е под домашна карантина."


Контактите с пациентите, за които има съмнения за коронавирус не са изолирани случаи в ежедневната практика на личните лекари. И въпреки, че личните лекари са част от първата линия, засега не е предвидено да бъдат подпомогнати със защитни средства, сподели доктор Емил Миленков:



"Оставени сме, както се казва, на произвола на съдбата, сами да си доставяме маски, ръкавици, шлемове, дезинфектанти, докато на други здравни учреждения им се дава по друга линия." 



Според медика личните лекари също трябва да бъдат включени в изследването с бързи тестове.


"Има колеги, които съобщават за прекарана симптоматика, подобна на клиника, през месец февруари и март. Нищо не пречи на такива, които са носители на симптоматиката, да бъдат направени тестове, да се види дали сме носители на този вирус. Да бъдем спокойни, ако сме носители, там се пробва PSR-реакция, да се види дали сме се изчистили или го носим в себе си. Защото сме потенциално опасни за пациентите. Въпреки че сме с маски и средства, може да доведем някой пациент да се разболее за съжаление."



Страхът от коронавирус е на път да срине първичната здравна помощ, заради масовия отлив на пациенти, алармира доктор Миленков.

"То не само при нас, но и в повечето здравни заведения, отливът на пациенти, страхуващи се, довежда до други последствия,  тъй като не само коронавируса подлежи на лекарски контрол. Има случаи на хронични заболявания с инфаркт, инсулт, които се подминават от пациента с лека ръка на фона на стреса, да не би случайно да се заразят с коронавирус. За това моля гражданите, когато имат здравословен проблем, независимо от какво е, по телефона с личния лекар да влязат с контакт да споделят своите притеснения и оплаквания."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00