Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приета е Общинската програма за закрила на детето в Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

Многостранни са приоритетите в Общинската програма за закрила на детето за настоящата година. Тя бе приета на последното заседание на Общинския съвет. 


Осигуряване равенство на шансовете за развитие на всички деца, осигуряване правото на детето на достъп до здравеопазване и здравни грижи и здравословен начин на живот, намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата, развитие на качествено образование за всички деца, правосъдие, адаптирано към нуждите на всички деца, живот без насилие, спорт, култура и дейности за свободното време и защита правата на децата в дигиталната ера и превенция на рисковете- това са основните теми, по които ще се работи. Планирани са много дейности, които обхващат както децата, така и техните родители. 


Големи грижи се предвиждат за децата в риск, като се набляга на превенцята на изоставянето и отглеждането в семейна среда или среда, близка до семейната. Тук е включено и осигуряването на еднократна финансова помощ  за децата и семействата в неравностойно положение. Отредена е роля и на дейностите по превенция, които МКБППМН извършва в сътрудничество с училищните ръководства, както и работата в Консултативния кабинет. Отделено е място и за превенцията на отпадането от образование. Тук мерките са насочени към съвместната работа на институциите за задържане на децата в училище. Предвидени са и дейности, свързани с ангажирането и осмислянето на свободното време на децата с интересни за тях занимания. В Програмата са залегнали и мерки за предоставяне на стипендии и еднократно финансово подпомагане и на деца с изявени дарби по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2020г. 


За реализирането на Общинската програма за закрила на детето са ангажирани Комисията за детето, отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане", Община Белоградчик, МКБППМН, училищнте ръководства, детския комплекс, МБАЛ "Проф. др Георги Златарски" и Районното управление на полицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33