Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана
Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в над 120 населени места на 3000 квадратни километра в гранична зона. Има ли готовност лечебното заведение да реагира адекватно при епидемия от коронавирусна инфекция? 

"Имаме респиратори. При нужда имаме консултанти- епидемиолог, инфекционист, които работят в болницата. Микробиологията работи. Имаме пулмолози, реаниматори и педиатри", коментира заместник-директорът д-р Богдан Томов.


"Молбата ни към всички е да се помага на болницата, за да могат да бъдат приведени в нужното състояние помещенията за лечение",призова д-р Ивета Найденова- прокурист на болницата. 

Заради намаляване ан пациентите, в болницата в Белоградчик намаляват и приходите по клинични пътеки. това поставя лечебното заведение в тежко състояние. Има недостиг на персонал и на предпазни средства, каза прокуристът Лилия Нисторова. 
"Пет легла за пациенти със съмнение за коронавирус са подготвени в болницата в Белоградчик, но няма предпазни средства, нито пък достатъчно персонал, който да ги обслужва...С обявяването на извънредното положение пациентите в лечебното заведение са значително по-малко, затова намаляват и приходите по клинични пътеки. Болницата от доста време е в тежко състояние, а сега е пред финансов колапс."

МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в град Лом обслужва населението на общините Лом, Вълчедръм, Якимово, Медковец и Брусарци. В инфекциозното отделение се приемат болни и от Видин. Според управителя д-р Георги Савков, лечебното заведение  е готово да работи в кризисната ситуация:


"В крачка се правят нещата. То  и доста неща са направени вече...Целта ми е болницата да продължи да функционира и за хора с други заболявания...Даренията стават плахо все още..Персоналът се подготвя. Четем, обезпечаваме се..."


Купуват специализирана техника за лечение на covid-19 за болницата в Монтана. Средствата са осигурени от дарители от областта, съобщи председателят на Регионалната структура на Българския лекарски съюз в Монтана д-р Людмир Джурджов..


В болницата в Бяла Слатина имат пълна готовност да приемат пациенти с Сovid-19, категоричен е  д-р Николай Димов:


"...Ние имаме готовност, както и досега сме имали и доказвали. Разполагаме с 10 инфекциозни легла, 14 във вътрешно отделение и 6 реанимационни легла. Първите 10 случая със съмнения за коронавирус в област Враца бяха пренасочени към нас. Само последният пациент беше от Бяла Слатина. Казвам това, защото получихме един безценен опит. Сблъсъкът с този проблем ни даде възможност да осъзнаем още колко много неща имаме да направим и най-вече от колко много имаме нужда, за да предоставим на населението адекватна и навременна медицинска помощ"- каза още д-р Димов.  

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Извор махала- селото с най-много площади, но без вода

Площадите, които са най-много на глава от населението, са създадени в далечното минало, когато е започнало изграждането на селото, обясни интересния факт кметският наместник Станислав Стойков . Според разкази на местни жители, селото е основано от преселници от Велики извор в Сърбия. Първата къща в Извор махала е построена през 1829 година, а..

публикувано на 05.06.20 в 17:25

Да се предпазим при завръщане на работа

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. Какво е важно да знаят работниците и работодателите при постепенно ни връщане към работните ни места?  Да се работи..

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00