Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потресно покаяние

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска.

Петата седмица и Петата неделя на Великия пост са подготовка за Страстната седмица. В Евангелското четиво на Петата Неделя се казва как Господ на път за Иерусалим открил на учениците Си това, за което им говорил нееднократно и отново потвърдил, че Неговият път е път на кръста, страданието и смъртта, и че първосвещениците и книжниците ще го предадат, ще Го поругаят и оплюят, ще Го бият и разпнат и на третия ден ще възкръсне.

Учениците се ужасили, вървейки заедно с Него по пътя за Иерусалим, и не разбрали за какво им говори Господ. Иудейските месиански очаквания не съвпадали с тази реалност, с това развитие на нещата. Майката на апостолите Иоан и Иаков например помолила Господа нейните синове да седнат до Неговия престол, без да знае както и останалите, че пътят Господен е път на страдания, непостижими страдания, които те, Неговите ученици ще разберат едва по-късно.

Кръстният път на страданията е определен не само за Него и Неговите ученици, а въобще за цялата Църква и за всички вярващи в Иисуса Христа.

Преподобна Мария Египетска е прославена от нашата Църква, от нея ние просим молитвена помощ като от своя застъпница пред Бога. Ние сме слаби, не можем да се справяме сами, имаме нужда от помощ и Господ идва и помага, невидимо носи всички наши теготи, прощава нашите грехове, очиства ни от нашите беззакония.

Само да поиска човек да пожелае да тръгне по пътя на спасението, да положи усилия да тръгне именно в тази посока - тогава идва Сам Господ, изцелява го и върши всичко, защото то не е по силите на човека. Не е по силите му да изправи своето собствено вътрешно зло. Това го може само Бог. Покайният подвиг на света Мария Египетска ни показва колко е важно да видим във всеки човек, дори в най-големия грешник Божия образ, потенциалната възможност за неговото преображение и спасение. Всеки може да падне, но ние не знаем как и кога ще го призове Бог, затова не бива да отписваме никого.

В рубриката "Съвременна Библия" - има едни затворници, на които кризата с Ковид-19 донесе небивало щастие. Това са близо 1000 души, които кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио реши да пусне предсрочно. Кметът издаде нареждане всички престъпници, които търпят наказание за леки претъпления и на които остава да лежат не повече от година, да бъдат освободени. Какво излиза? Онова, което затвори свободните, донесе свобода на затворените. Явно една криза може да ражда и нещо добро. Зависи от къде гледаш нещата. Един рибар от галилейското езеро може да види Божието царство като фикция, но един апостол от ерусалимската горница го вижда като реалност. Явно има точка, в която рибарят най-после вижда реалността на Царството и се превръща в апостол. Мястото, където се случва това определено не е низината на езерото, а височината на горницата. Днес сме в долината на страха. Какво ли можем да видим, докато обитаваме долини?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25