Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Монтана стартира подмяната на отоплителни уреди

Снимка: Любо Андреев

Първите 50 домакинства в Монтана получават отоплителни уреди по програма "Лайф". Целта е да се подменят уредите на твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. Програмата включва 6 общини в България. За община Монтана са осигурени 892 637 евро за 528 домакинства, съобщи кметът Златко Живков:

 "Много се гордеем, че в следващите три години, се надявам да успеем да намалим фините прахови частици с подмяната на средствата за отопление на територията на община Монтана. В проекта ще бъдат подменени старите уреди на дърва и въглища на 528 домакинства, като 50 от тях ще бъдат обхванати в пилотна схема, а останалите 478- в основна схема. Днес е хубав ден, защото стартираме с първите 50."

50-те домакинства от две зони в град Монтана – централна градска част и ж.к. "Изгрев". 28 семейства са пожелали газови котлета, а останалите 22- печки и котли на дървени пелети. Отделената сума е 163 625 лева.

"Уредите ще бъдат използвани през предстоящия отоплителен сезон – 2020/2021 година. Надявам се, че така ще елиминираме един от основните замърсители на въздуха, отоплението на твърдо гориво”, каза още Живков.

Програма “Лайф” е до 2023 година. До тогава желаещите могат да подават молби, допълни зам.кметът на община Монтана инж. Диман Георгиев:

"Критерии: дали в домакинството има деца до 2-годишна възраст, дали има лица с увреждания, дали има лица на възраст над 70 години. Всичко това носи точки. Отделно: брой лица, които ще се отопляват с този уред, получаване на целеви помощи за отопление и месечни социални помощи. Критерий №4 е енергийна ефективност на жилището."

Вижте още

От 1 юни отварят детските градини в Монтана

Детските градини и ясли в община Монтана ще заработят o т понеделник . Родителите са запознати при какви условия ще бъдат отглеждани децата им, съобщи кметът Златко Живков . Ще се изпълнят мерките свързани с COVID-19. "Изключително внимание обърнахме и на медицинския персонал, който имаме в учебните заведения, както и на..

публикувано на 27.05.20 в 14:03
Фотографията

Участник от Асеновград спечели фотоконкурса на Младежкия дом в Монтана

Кирил Найденов бе класиран на първо място във фотоконкурса за любителска снимка , организиран от Общински младежкия дом - Монтана. Тази година конкурсът бе под наслов "Карантина на Фокус".  Сред изпратените от различни краища на страната снимки най-много от гласовете на журито събра ф отографията  "Когато отделяме повече време на книгите"   на..

публикувано на 27.05.20 в 11:27

Хванаха врачанин да шофира дрогиран

Задържаха мъж от Враца, седнал зад волана под въздействието на наркотици , информират от полицията. Шофьорът е спрян за проверка на 26 май, по обяд, в областния град, а пробата е отчела наличието на упойващи вещества - канабис и метадон.   Мъжът е задържан в РУ Враца. Образувано  е бързо полицейско производство.

публикувано на 27.05.20 в 09:40

Общинските съветници в Кула заседават днес

Възстановени са откритите заседания на общинския съвет в Кула и днес общинските съветници ще се съберат за приемане на редица въпроси, касаещи местната общност.  Сред разглежданите проблеми е отчетът за първото тримесечие за 2020 година на РУ на МВР в Кула за работата на полицията във връзка със Стратегията "Полицията в близост до обществото" и..

публикувано на 27.05.20 в 09:09

От дни без вода е село Черно поле

Село  Черно поле,  община Ружинци от 21 май е без водоснабдяване след откъснат водопровод. Причината е изпускането на вода от язовир, който се влива в река Нечинска бара. Отговорността за ремонта е на ВиК- Монтана, но до сега не са реагирали, коментира кметът на община  Ружинци Александър Александров: "Това става в следствие на..

публикувано на 27.05.20 в 08:30

Над 740 проби за COVID-19 са направени във Враца от началото на пандемията

108 чакат пробите си за Covid-19 във Врачанско , съобщиха от регионалната здравна инспекция. През изминалите 24 часа са били изследвани само 5 души - става дума за контролни тестове на потвърдени случаи от Криводол и Враца, както и на трима пациенти от Тубдиспансера. От началото на пандемията с коронавирус в областта са направени 741..

публикувано на 27.05.20 в 08:20

Пуснаха 10 000 малки рибки в язовир "Дъбника"

Язовирът край Враца беше зарибен с над 10 000 бели рибки, това стана след сериозна кампания на местното сдружение "Заедно за язовир "Дъбника" . Според хората от неправителствената организация, най-големият дарител на средства за купуването на материала е кметът на града Калин Каменов. Вчера рибите бяха пуснати на воля във водоема, където ще..

публикувано на 27.05.20 в 07:50