Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Снимка: Радио ВИДИН

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на заразени в страната.

"Обстановката може да се каже, че се успокои, защото срокът на хората, които бяха поставени под карантина, вече изтече", обясни кметът на село Василовци Огнян Йорданов.

"Изказвам своите и на кметството на село Василовци съболезнования на близките, приятелите и роднините на хората, които починаха и станаха първите жертви на коронавируса у нас. За ситуацията в селото съм давал интервюта на няколко вестника и телевизии. С огорчение казвам, че информацията, която съм давал или е цензурирана и непълна, или са добавени неща, които не са верни.

Във връзка с това искам да отбележа първо, че в нашето село няма гето. Юбилей наистина е празнуван, но не във Василовци, а в Лом. И то в края на февруари, още преди да има забрани, карантина и извънредно положение. Другото, което искам да отбележа, е, че селските кметове, които сме най-близо до хората и решаваме проблемите на място, бяхме в едно информационно затъмнение. В нашето село на 10-и март дойдоха представители от РЗИ Монтана и Полицейския участък в Брусарци. От тях научихме, че има проблеми с коронавируса. И чак на 19 март- след 9 дни, получихме информация какво точно се случва. На кого са взети проби, какви са резултатите и какви точно мерки да предприемем..."
, обясни Огнян Йорданов и предупреди, че днес всяка една невярна дума нанася вреда и се отразява негативно върху настроението и държанието на хората.

Още по темата, както и каква е актуалната ситуация в Мездра и селата Лехчево и Долни Цибър, през погледа на  кметовете и местни жители- в звуковия файл.


Вижте още
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов : "Моето мнение, а и на нашата парламентарна..

публикувано на 19.05.20 в 14:08

Съвременен облик за две от емблематичните училища във Видин

По проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин" бяха включени двете видински училища- СУ "Цар Симеон Велики" и ППМГ "Екзарх Антим I". Мащабните ремонти са за близо 17 милиона лева. Сега две от емблематичните училища в крайдунавския град имат съвременен облик. "Нов покрив, ново парно, ново ВиК, ново електро,..

публикувано на 18.05.20 в 13:43