Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 3 април 2020 година

2
Снимка: Стела Лозанова

За преразглеждане на заповедта на кмета на община Видин за затваряне на Общинския пазар настояват зеленчукопроизводители. Според тях, с въвеждане на извънредното положение, те са изгубили възможността да реализират продукцията си, а това ще се окаже пагубно за някои от тях. 

Детското отделение на болницата във Враца е под карантина заради COVID-19. Направеният бърз тест е отчел положителен резултат за коронавирус. Положителния резултат дала санитарка от отделението.

Втори потвърден случай на COVID-19 във Видин, пациентът е от Дунавци.Проследяват се контактните лица.

Двуседмична каратина е наложена на съпругата на 66-годишния мъж от Дреновец, който е първият пациент с коронанирус в област Видин, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. Очакват се резултати от пробата на жената.

200 хиляди лева вече набра от дарения МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. В битката срещу пандемията от корона вирус с финансови средства са се включили до момента фирми, институции и физически лица от Монтана и страната, съобщиха от лечебното заведение.

Близо 30 000 лева са дарени на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" Лом. Със събраните средства е закупен нов апарат за кръвно-газов анализ, изключително необходим при лечението на пневмонии. С част от дарените пари, заедно със собствени средства на болницата, е изградена централна кислородна и въздушна инсталация.

Общинските съветници и ръководството на Община Монтана дариха над 12 000 лева за болниците, както и за хора над 65 години. В инициативата се включи и народният представител от ГЕРБ Ирена Димова.

ГЕРБ Видин дари предпазни средства на МБАЛ "Св.Петка". Депутатът Владимир Тошев, общинското ръководство и част от общинските съветници на ПП ГЕРБ-Видин дариха защитни предпазни средства на МБАЛ "Св. Петка".

Народният представител от ВМРО Красимир Богданов е закупил голямо количество предпазни маски, които ще бъдат раздадени на най-нуждаещите се жители на област Враца. Маските са поръчани от депутата и са произведени от врачанска фирма. 

Над 41 000 допълнително включени уязвими граждани в страната ще получат пакети с хранителни продукти от първа необходимост. От помощта ще се възползват предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи.

В Монтана стартира подмяната на отоплителни уреди. Първите 50 домакинства в Монтана получават отоплителни уреди по програма "Лайф". Целта е да се подменят уредите на твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. 

Близо 600 сигнали от граждани са постъпили в Инспекцията по труда от 13 март, когато беше обявено извънредното положение до момента. Това е ръст с почти 50% на сигналите, които обикновено се получават за идентичен период. Най-много от тях касаят заплащането на труда– около 1/3 от всички сигнали.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК, съобщиха от видинския офис на Националната агенция за приходите.

Във връзка с въведеното извънредно положение, включително ограниченията, свързани с придвижване между отделни населени места, Национална агенция за приходите (НАП) отправи молба до Община Мездра да осигури възможност на лица с прекъснати здравноосигурителни права да подават Декларация образец №7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски", както и други документи, необходими за актуализиране на здравноосигурителен статус, чрез посредничеството на Общинската администрация.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов отправи призив към своите съграждани, които са на бюджетна издръжка, да внесат данъците си , за да подкрепят общинския бюджет. Средствата са необходими за дейностите, свързани с борбата с новия коронавирус. 

Началникът на Държавна агенция "Национална сигурност" във Враца Пламен Тончев е на път да напусне ведомството.  Заради здравословни проблеми, които има от години, Тончев е в болнични. Вероятно той има нужда от време да помисли върху бъдещето си.

Почистени са скални късове от свлачище на пътя между Мездра и Своге край село Очин дол. Инцидентът се е случил по-рано през деня. Пътят не е затварян, каза за Радио ВИДИН Цветелина Христова кмет на населеното място.

Динамично ще бъде времето до края на месец април. Очакват се още валежи от дъжд, които ще бъдат и малко над нормата, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Температурите ще достигнат до 28 градуса.
Галерия

Вижте още

Снимката на 29 май 2020 година

С подобав аща почит и уважение белоградчишката общественост почете  170-годишнината от въстанието през 1850  г . В храма "Свети Велокомъченик Георги Победоносец" Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панихида за геройски загиналите в огъня на въстанието борци за свобода.  През месец април 2020 година общият брой на..

публикувано на 29.05.20 в 18:00

Раздадоха храни на нуждаещи се хора от община Мездра

100 хранителни пакета на стойност над 2000 лева са раздадени на крайно нуждаещи се жители на община Мездра. Помощта е осигурена от фондация Адра България, която от няколко години си партнира с общината, обясни директорът на организацията Мариян Димитров.  "Информация за уязвимата група хора ни бе подадена от социална служба към..

публикувано на 29.05.20 в 17:21

"Живейте цветно" - видеоклип с послание за Световния ден без тютюнев дим

"Живейте цветно, без тютюнев дим!". Призивът отправя екипът на Общински съвет по наркотичните вещества Видин в специален видеоклип, създаден по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. Целта е повече хора да осъзнаят последствията от вредния навик и да се откажат от него, обясни Силвия Нелчева, социолог в организацията: "Клипчето направихме с..

публикувано на 29.05.20 в 17:17

Очаква ни горещо и сухо лято

Горещо лято, с по-малко валежи, очакват синоптиците. Прогнозата, направена от специалистите в Българската академия на науките е дългосрочна, поясни Леночка Ангелова - началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Лятото се очаква да бъде с екстремални максимални температури и с валежи, по-малки от месечните норми. Горещо..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд от прокуратурата в Лом

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд с акт на Районна прокуратура - Лом. Прокуратурата е  внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Н. (на 31 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление- опит за изнасилване.  Обвиняемият е осъждан два пъти за изнасилване и блудство, но е..

публикувано на 29.05.20 в 16:57

820 зрелостници в област Монтана на матура по български език и литература

Първият държавен зрелостен изпит ще се проведе в 18 училища в региона. За първи път това ще стане в условията на извънредна епидемична обстановка заради коронавируса.  "Учебните заведения са готови да посрещнат зрелостниците, при спазването на всички мерки" , съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка..

публикувано на 29.05.20 в 16:47

16% e безработицата в област Видин, 152-ма постъпили на работа през последния месец

През месец Април 2020 г. общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 6205, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" Видин. Безработните, регистрирани във Видин са 3 379, в ДБТ – Кула 692, а в ДБТ - Белоградчик са регистрирани 2134 безработни. През месеца равнището на безработица в област Видин е 16.40 % /за ДБТ - Видин е 11.77%,..

публикувано на 29.05.20 в 16:35