Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 април 2020 година

2
Снимка: Стела Лозанова

За преразглеждане на заповедта на кмета на община Видин за затваряне на Общинския пазар настояват зеленчукопроизводители. Според тях, с въвеждане на извънредното положение, те са изгубили възможността да реализират продукцията си, а това ще се окаже пагубно за някои от тях. 

Детското отделение на болницата във Враца е под карантина заради COVID-19. Направеният бърз тест е отчел положителен резултат за коронавирус. Положителния резултат дала санитарка от отделението.

Втори потвърден случай на COVID-19 във Видин, пациентът е от Дунавци.Проследяват се контактните лица.

Двуседмична каратина е наложена на съпругата на 66-годишния мъж от Дреновец, който е първият пациент с коронанирус в област Видин, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. Очакват се резултати от пробата на жената.

200 хиляди лева вече набра от дарения МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. В битката срещу пандемията от корона вирус с финансови средства са се включили до момента фирми, институции и физически лица от Монтана и страната, съобщиха от лечебното заведение.

Близо 30 000 лева са дарени на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" Лом. Със събраните средства е закупен нов апарат за кръвно-газов анализ, изключително необходим при лечението на пневмонии. С част от дарените пари, заедно със собствени средства на болницата, е изградена централна кислородна и въздушна инсталация.

Общинските съветници и ръководството на Община Монтана дариха над 12 000 лева за болниците, както и за хора над 65 години. В инициативата се включи и народният представител от ГЕРБ Ирена Димова.

ГЕРБ Видин дари предпазни средства на МБАЛ "Св.Петка". Депутатът Владимир Тошев, общинското ръководство и част от общинските съветници на ПП ГЕРБ-Видин дариха защитни предпазни средства на МБАЛ "Св. Петка".

Народният представител от ВМРО Красимир Богданов е закупил голямо количество предпазни маски, които ще бъдат раздадени на най-нуждаещите се жители на област Враца. Маските са поръчани от депутата и са произведени от врачанска фирма. 

Над 41 000 допълнително включени уязвими граждани в страната ще получат пакети с хранителни продукти от първа необходимост. От помощта ще се възползват предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи.

В Монтана стартира подмяната на отоплителни уреди. Първите 50 домакинства в Монтана получават отоплителни уреди по програма "Лайф". Целта е да се подменят уредите на твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. 

Близо 600 сигнали от граждани са постъпили в Инспекцията по труда от 13 март, когато беше обявено извънредното положение до момента. Това е ръст с почти 50% на сигналите, които обикновено се получават за идентичен период. Най-много от тях касаят заплащането на труда– около 1/3 от всички сигнали.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК, съобщиха от видинския офис на Националната агенция за приходите.

Във връзка с въведеното извънредно положение, включително ограниченията, свързани с придвижване между отделни населени места, Национална агенция за приходите (НАП) отправи молба до Община Мездра да осигури възможност на лица с прекъснати здравноосигурителни права да подават Декларация образец №7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски", както и други документи, необходими за актуализиране на здравноосигурителен статус, чрез посредничеството на Общинската администрация.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов отправи призив към своите съграждани, които са на бюджетна издръжка, да внесат данъците си , за да подкрепят общинския бюджет. Средствата са необходими за дейностите, свързани с борбата с новия коронавирус. 

Началникът на Държавна агенция "Национална сигурност" във Враца Пламен Тончев е на път да напусне ведомството.  Заради здравословни проблеми, които има от години, Тончев е в болнични. Вероятно той има нужда от време да помисли върху бъдещето си.

Почистени са скални късове от свлачище на пътя между Мездра и Своге край село Очин дол. Инцидентът се е случил по-рано през деня. Пътят не е затварян, каза за Радио ВИДИН Цветелина Христова кмет на населеното място.

Динамично ще бъде времето до края на месец април. Очакват се още валежи от дъжд, които ще бъдат и малко над нормата, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Температурите ще достигнат до 28 градуса.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00