Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекари напускат болницата в Белоградчик, Общината очаква помощ от държавата

Снимка: Радио ВИДИН

Трима лекари са подали оставки, като още един е заявил желание да напусне болницата в Белоградчик. Без четирима основни лекари лечебното заведение не може да продължи да работи повече, смята председателят на Общински съвет Белоградчик Боян Минков:

"Аз, като председател на Общинския съвет, и кметът Борис Николов направихме среща, на която въпросните лекари не дойдоха. Дойде само един от тях. Дойдоха двама лекари, които желаят да продължат работа, но само с тях не става. И според самите тях, нищо друго не може да се направи, освен болницата да спре работа. Всъщност, не, не може да се направи, тя на практика вече не функционира. Лекарите се възползват от член в закона, който им дава право да напуснат без предизвестие, във връзка с това, че не са получавали заплати. Това е така, изплащаме им платите с голямо закъснение. Въпросът е, че по никакъв начин не можем да ги задържим и разчитахме само и единствено на техния морал. Това, което трябва да се направи, е да свика спешно заседание на Общинския съвет, но това е една формалност, защото болницата влиза в ликвидация. Не се намират доброволци, няма как да продължи да работи тази болница по този начин".

Според Боян Минков държавата трябва да се намеси и да помогне болницата да продължи да работи:

"Ако сега държавата не се намеси по някакъв начин, няма формула, ние не можем да кажем какво точно да се направи, но в ситуация на извънредно положение смятам, че държавата би могла по някакъв начин да се намеси и да ни помогне, защото ние нямаме никаква възможност. Нищо не можем да направим. Нито едно отделение не може да функционира повече без тези лекари, които си подадох оставките. Една от 11-те болници в България преди Освобождението е била нашата, белоградчишка болница. 270 души персонал е имала, стигнахме до тук, че в момента няма кой да лекува. Само и единствено държавата може да ни помогне, никой друг. Оставяме огромен брой хора без здравно заведение, а ние със собствени сили не можем".

От своя страна директорът на Регионална здравна инспекция Видин д-р Венцислав Владински обясни, че болницата все още работи. А във връзка с оставките обясни:

"В понеделник бях там, те уж се съгласиха. Във вторник имаше заповед на управителя за сформиране на екипи за евентуални случи на коронавирус. Болницата е определена за по-леките случаи, по-тежките с респираторните симптоми са тук, във Видинската болница. И те се съгласиха, но в сряда тези, които бяха посочени в заповедта за екипите, започнаха да си подават молби за напускане. Това е неприятно, но против волята на никой не може да се направи нищо. Така че в понеделник евентуално пак ще бъда там, за да видим как ще се процедира, но най-вероятно, при това положение отиват нещата към прекратяване на дейността".

Д-р Владински ще обсъди с медиците и възможността да продължат да лекуват пациенти с други заболявания.

Вижте още

Снимката на 24 февруари 2021 година

Символична първа  копка  на нова производствена сграда бе извършена днес, в база на видинска машиностроителна фирма. Инвестицията е за над 3 млн. лева. Новото производство първоначално ще осигури 20 нови работни места, като се предвижда броят им да нарасне до 50. До две години  магистралата  Видин- Ботевград трябва да е готова. Това заяви..

публикувано на 24.02.21 в 17:55

Розови фланелки облякоха социални служители в Седмицата на толерантността

Центърът за обществена подкрепа в Белоградчик се включи в инициативата Седмица на толерантността във връзка със  Световния ден на розовата фланелка против тормоза в училище. Консултациите с децата са насочени към разговори за толерантността и приятелството, както и за агресията в училище. Във фоайето на Центъра е поставена розова фланелка, на която..

публикувано на 24.02.21 в 17:16

Жена и мъж на съд за шофиране след употреба на наркотици

Обвиняеми за шофиране на след употреба на наркотични вещества ще бъдат съдени, съобщават от Апелативна прокуратура София. Става въпрос за мъж на 32 години с инициали Б.Р. и жена на 27 години, с инициали Т.Ч.  Според обвинителния акт мъжът е спрян за проверка на  28.01.2021 г., в местността "Алимана" в района на село Новоселци, след като видимо..

публикувано на 24.02.21 в 16:38

Музикален урок в Симфониета Видин

Петокласници от училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин присъстваха на концерт на Симфониета Видин с обучителна цел. Децата бяха запознати с историята на музикалните инструменти и тяхното развитие. Също така успяха да чуят как звучи всеки един от тях, благодарение на възпроизведени от оркестъра откъси на музикални..

публикувано на 24.02.21 в 16:28

Зелен коридор за желаещи да се ваксинират бе разкрит в Лом

Общинското дружество "ДКЦ-1 Лом“ започна безплатна ваксинация срещу COVID-19 за всички, които желаят да им бъде поставена ваксина. Имунизацията се извършва в сградата на лечебното заведение с доставената от РЗИ партида ваксини на Astra Zeneka/Oxford. Диагностично-консултативният център разкри имунизационния кабинет още в първата фаза на..

публикувано на 24.02.21 в 15:59

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на пътя Видин- Ботевград

До две години магистралата Видин- Ботевград трябва да е готова. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес неочаквано инспектира хода на строителните работи, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областния управител на Видин..

публикувано на 24.02.21 в 15:45

Видинският Областен информационен център се отчете за 2020 година

Работата с бизнеса, младите хора и общините е водещ акцент в дейността на Областен информационен център- Видин през изминалата 2020 година. Това бе отчетено на днешната среща на екипа на центъра с медиите. Управителят Мариела Савкова, представи продуктите на дейността им и целевите групи, които са били във фокуса на тяхна работа. "Статистиката за 2020..

публикувано на 24.02.21 в 15:08