Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бездомни животни бедстват по време на извънредното положение във Видин

Снимка: Радио Видин

Сигнали за бедстващи бездомни животни постъпват от началото на извънредното положение в Сдружение за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание" във Видин. Това съобщи Юлия Иванова от организацията:

"По принцип имаме много оплаквания за бедстващи животни, които са пред заведения, които доскоро са работили. Който има възможност, ако може, нека да ги храни, да ги обгрижва, докато се оправят неща, докато заработят заведенията, докато хората могат да излизат и да ги хранят пак. Защото животните не са виновни, че са на улицата. Те са на улицата, заради нас, хората."

Не са постъпвали сигнали за изоставени животни заради пандемията. Вирусът не се предава двустранно, обясни Юлия Иванова. По повод Деня на бездомните животни, който се отбелязва на 4 април, тя призова:

"Призовавам хората да не си изхвърлят домашните любимци, да отделят, ако могат от личните си средства и да си кастрират техните домашни  и дворни кучета, защото това е тяхно задължение, не е задължение на общината или организациите. По принцип кастрацията е основното, всеки трябва да си кастрира животното. Предлагали сме на много срещи да се започне от селата, но изобщо нямаме разбиране. Говорил сме и с кметове на няколко села и те казват: "Ама те хората нямат какво да ядат, как да ги накараш да си кастрират животното". Ами тогава няма да имат животно, след като не могат да го кастрират и всяка пролет, и всяка есен изхвърлят по 6-7 кученца или котенца в града. И после хората казват: "Градът е пълен с бездомни кучета". Ами не само ние и общината не може да се справи."

В момента Сдружението се грижи за 60 кучета и 20 котки. Осиновявания се правят рядко - по едно-две месечно. Заради пандемията от коронавирус, две осиновени кучета не могат да заминат за Германия. Чужденците са много по-отговорни стопани, добави Юлия Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48