Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ново село в новата обстановка

Снимка: Радио ВИДИН

Хубавата новина е, че в общината няма коронавирус. Независимо от това, че Ново село е на две граници и че са пристигнали хора от други места в първите дни, когато мерките не бяха толкова затегнати, на този етап няма регистрирани със симптоми на опасния вирус. Трима са под доброволна домашна карантина, като при единия вече е изтекъл 14-дневния период. 


В момента са затворени детските градини и служителите им са в отпуск. В намален състав работи и общинската  администрация. Хората са информирани за това кога и какви документи им трябват за излизане от населените места, но пътуването до областния град е силно ограничено. 


93 души от общината в момента ползват социалната трапезария. Заради извънредното положение топлият обяд се разнася по домовете. През следващата седмица на всички потребители, както и на още 29 социално слаби ще бъдат раздадени безплатно хранителни помощи от БЧК. Ограничено е излизането на пребиваващите в социалните институции. Децата от ЦНСТ №1 са поели инициативата да ушият маски за всички, а излишните количества се предлагат във Фейсбук на цена 2,50 лв.


СУ "Св.Св. Кирил и Методий" успя да се организира и премина на дистанционно обучение. На ученици от социалнослаби семейства бяха осигурени 15 таблета с цялото оборудване и инсталация за по-голяма обхватност на възпитаниците. В цялата община има покритие на Интернет, потвърди директорката Ирена Цветкова, технически проблеми е имало само при първия сняг. 

Всеки помага с каквото може, каза Ирена Цветкова. Така например, момче от социалните институции със серия възпитателни дела е инсталирало необходимите програми на всички, живеещи в ЦНСТ за един ден и в момента е един от най-редовните ученици на занятията. В момента ръководството на училището провежда разговори за доставяне на оборудване за всички ученици от социалнослабите семейства, тъй като посещаемостта по тези причини е около 90 %. Голяма помощ оказват медиаторките, които са и родители на деца от най-трудната група – 1-3 клас. Учителите не се ограничават в 20-минутния час, а работят и индивидуално с деца. 


Магазините в селото са заредени, спазват се и ограниченията за влизане по един клиент.  Хората могат да плащат сметките си за телефон, вода и електричество в пощата и касата на Easy Pay. Затворени са читалищата и барчетата. В НЧ "Земеделец-1874" работи по един служител, тъй като там се продават вестници и списания. 


Вижте още

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10

Ентусиаст от Козлодуй ще премине по пътя на Ботевата чета

Тази година трябваше да се проведе 74-тият Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2020". Въведените мерки против разпространението на COVID-19 осуетиха провеждането на похода.   Ботевите поклонници обикновено са ученици, но се включват и туристи-ветерани, граждани, които имат желанието и волята да изминат пътя..

публикувано на 27.05.20 в 16:08

Междублокова градина краси центъра на Монтана

Градина, създадена и поддържана от граждани, с най-разнообразни по вид растения, краси центъра на Монтана в района на булевард "Стамболийски".  Автори и създатели на райския кът   са Огнян Цветков и негови съседи:   "Градината се намира на булевард "Стамболийски 34" и се поддържа отпреди 20 години. Тогава започна това начинание...

публикувано на 27.05.20 в 15:40

Отличие за Наталия Георгиева от международен фестивал за поезия

Доктор по наказателно право от Лом спечели международна награда за поезия. Наталия Георгиева е отличена за "Най-добър международен поет" от журито на фестивала "Литературни искри" в Гостивар, Северна Македония. Наградата е за стихотворението "Откровение", обясни авторката: "Конкурсът е международен, в него взеха участие тази година..

публикувано на 27.05.20 в 15:04

Симфониета Видин се завръща с концерта "Отново заедно"

Симфониета Видин се завръща пред своята публика след двумесечния период на извънредното положение с  концерта  "Отново заедно".  Заради противоепидемичните мерки, концертът утре вечер ще бъде на откритата сцена в крепостта "Баба Вида", обясни директорът на институцията Мирослав Кръстев: "Да, това е първият ни концерт след два месеца и нещо..

публикувано на 27.05.20 в 15:00