Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доктор Благой Славчев, открил първия заразен с коронавирус във Видинско: Свърших си работата

Снимка: радио Видин

Кожата на заразения с коронавирус мъж от Дреновец е изглеждала необичайно. Това накарало доктор Благой Славчев, личният лекар на заразения с коронавирус мъж от Дреновец да се усъмни за заразяване с опасният вирус. Той се обърна към Радио Видин, след като дъщерята на болния мъж разказа, че баща ѝ не е получил необходимото внимание от личния си лекар. Ето какво разказва д-р Славчев за прегледа и предприетите от него действия:


"Видях специфични проблеми, освен кашлицата, дишането и температурата видях кожата. Кожата му, ако сте виждали мъртвец как е марморирана, със сини очертания на повърхности разширени вени на гърба обаче. Където е казал, че е припаднал пред здравната не отговаря на истината. При прегледа човека беше с маска, предпазни средства имах и аз маска и ръкавици, с друго нищо не разполагаме, както и всички колеги, няма какво да се лъжем.  Казах му отиваш си във вас ще дойде линейка, екипирани колеги и ще те закарат в болница. Обадих се на д-р Поломски, на д-р Цветанова - епидемиолог ѝ се обадих, защото се съмнявах. Аз съм извикал, даже като дойде линейката, след това отидохме до мястото, където е пациента. Задължителна карантина е за жена му. Слава Богу, нейната проба е отрицателна за коронавирус. Радваме се тук всички, защото успях и хванах този случай, за да не се разпространи сред други това заболяване коварно. Другите, които са били контактни с неговата жена и с него са под така наречената доброволна карантина, около 4-ма са. Помислих си за това заболяване, защото вече виждате, че навсякъде го има това заболяване, той не е от тези които ходят навсякъде, седи си вкъщи. Дъщеря му е идвала пред един месец, синът му е идвал на 16, 17 март тук от София. Съответно като лекари ние трябва да разкрием контактните, за да разкрием ако има епидемиологично огнище. Имаме и такива хора, идващи от чужбина, мога да ги изредя. Имаме хора от Франция, Англия, Германия и Италия също, но всички те са карантинирани и нямаме никакви проблеми с тях. Дано всичко мине нормално и оздравее човека."


Ръководството на община Дреновец и Кризисният щаб постоянно предупреждават хората от селото да си стоят вкъщи и да избягват социални контакти. При здравословни проблеми да се търси личният лекар по телефона, поясни д-р Благой Славчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Още четири инфраструктурни проекта в община Мездра ще получат финансиране

Още четири приоритетни инфраструктурни проекта, разработени от Община Мездра и внесени за одобрение в Министерството на финансите, ще получат финансиране от държавния бюджет за тази година, съобщават от местната администрация. Това стана ясно след като в „Държавен вестник“ беше обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет..

публикувано на 13.08.24 в 15:06

Възстановено е движението по пътя Видин-Брегово

Възстановено е движението по второкласния път  Видин – Брегово в района на Брегово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". То се осъществяваше в една лента заради пътно-транспортно произшествие  по-рано през деня   . 

публикувано на 13.08.24 в 14:57

Белоградчик отчита успешен туристически сезон

Увеличаване на приходите от туристически обекти  отчете кметът на община Белоградчик Боян Минков . Повече са и туристите, посетили региона.  "Защо са повече от миналата година? Защото подобряваме градската среда, защото правим сериозна реклама и основното нещо, което води туристи, са събитията всяка седмица. Стремим се всяка седмица да..

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Монтана влага близо 440 000 лева в ремонт на църкви

До една година завършва изографисването на храма „Свети Дух“ в Монтана . Близо 440 000 лева отпусна Общината от бюджета за ремонтни дейности на църкви тази година. Най-голямата сума е за „Свети Дух“. Поне още една година ще е необходима, за да завърши напълно изографисването на храма „Свети Дух“ в Монтана, съобщи кметът Златко Живков в..

публикувано на 13.08.24 в 13:00

Панаирните дни започват в Оряхово

Днес, 13 август, официално стартират панаирните дни в община Оряхово . Тази година ще се състоят 28-ите празници на Духовите оркестри, посветени на Дико Илиев, а Оряховският панаир се провежда вече за 93-та поредна година. Цялата седмица е изпъстрена със събития в рамките на Панаирните дни , каза Христина Цонева , секретар на Община Оряхово:..

публикувано на 13.08.24 в 12:03

Люлка “Щастливи усмивки” радва жителите на Кула

Дирекция "Социално подпомагане" в Кула и Сдружение „Северозапазване“ внесоха настроение и свежест в сивотата на делника, като монтираха цветна люлка в центъра на града.  Декоративното съоръжение е в непосредствена близост до крепостта „Кастра Мартис“ и желаещите могат да се снимат на него. П ридобивката е по идея на Цецка Митова,..

публикувано на 13.08.24 в 11:25

Започна асфалтиране на улици във врачански квартал

Започна цялостното асфалтиране на "Бистрец" и скоро кварталът край Враца ще бъде напълно преобразен, съобщиха от общинската управа. От вчера стартираха строително-ремонтните дейности по преасфалтирането на уличната мрежа и възстановяване на всички тротоари в квартала. Припомням, че общият брой на улиците в "Бистрец" е 25, като..

публикувано на 13.08.24 в 11:10