Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4000 тона отпадъци са извозени от Берковица до депото в Монтана

Снимка: РАДИО ВИДИН

Общинско предприятие "Комунални дейности" в Берковица отчете дейността си. Предприятието извършва две дейности – отговаря за чистотата, както и за поддържането на зелените площи и дребни ремонтни дейности.

Предприятието има нов управител – инж. Ивайло Димитров, който в доклада си подчерта, че хората са с все по-високи изисквания към качеството си на живот и околната среда, което поставя пред тях нови отговорности и адекватност в работата.

Дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци в депа или други съоръжения, чистота на териториите за обществено ползване, се осъществяват във всички селища на общината и се обслужват от 45 работници.

Започнало е подновяване на автопарка, но все още той е недостатъчно модернизиран. 

Община Берковица разполага с 605 броя контейнери тип "Бобър". Кофите за битов отпадък са около 3460 броя. През 2019 година са закупени 348 броя кофи за смет, които са раздадени на гражданите.

Община Берковица има сключен договор с "ЕКО ПАК" БЪЛГАРИЯ. 44 са пунктовете с контейнери за разделно събиране. Те са разположени на територията на града. Един път месечно ке извозва хартия и пластмаса, а на три месеца веднъж- стъкло.

Снимка: Община БерковицаНамаляването на извозваното количество битов отпадък към Регионално депо- Монтана е от най- важните задачи, които се поставят. 3895,04 тона отпадъци са извозени до областното депо през изминалата година.

Пред ръководството на дружеството стои задачата да се предприемат всички възможни мерки за ограничаване на извозените количества, като се акцентира върху разделното събиране, отделяне на биоразградими отпадъци, строителни отпадъци, компостиране на зелената маса, която е в изобилие от дворовете на гражданите. Към момента Регионално депо- Монтана класифицира битовия отпадък на Община Берковица като най- малко подлежащ на сепарация. Това означава най- малко придобит полезен отпадък, най- малко количество, подлежащо на рециклиране.

Още 14 човека изпълняват задачи, свързани с поддръжката на електрическата  мрежа в общината, ремонти на тротоари и улици, изграждане и ремонт на детски площадки, премахване на опасни дървета, изграждане на шахти, поддръжка на стадиона, стопанисване язовири, обновяване на пешеходните пътеки. Служители на предприятието участват и в зимната поддръжка, почистването на сняг и лед и опесъчаването на тротоарите в централна градска част.

За подобряване на дейността се предлагат информационни кампании, свързани с разделното събиране, оползотворяване и рециклиране на отпадъците. Предстои да бъдат закупени още кофи за отпадъци за домакинства, подали молби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30