Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви правни услуги може да ползваме по време на карантина


В рубриката ни "Моите права"  на фокус са правните услуги, които може да ползваме по време на извънредно положение и как би могло да стане това. Професионалното мнение е на председателя на Адвокатска колегия Видин Кирил Груев:


"Знаете, че в момента действа Закона за мерките и действията по време на извънредни положения, обявен с Решение на Народното събрание, което така ограничи доста работата на съда като цяло, тъй като за времето на извънредното положение, не се разглеждат дела, освен изчерпателно посочените в член 3 от Закона за извънредното положение. Но те са малко на брой и няма как да не бъдат разглеждани през това време. Пак по този закон се удължиха давностни и други срокове и т.н. По отношение на адвокатската работа, тя е пряко и непосредствено зависима от дейността на съда. Като няма съдебни заседания, адвокатите не могат да се явяват по дела, което на практика ограничава или спира на някои колеги дейността.  В този закон не е уредено по какъв начин, би могло да се осъществява контакт между адвокат и клиент, единственото, което тук трябва да се има предвид е, че отношенията между адвокат и неговите клиенти се уреждат с оглед на личността. Как ще бъде извършвано това, не е указано.  Очевидно има няколко начина, единият е това да бъде извършвано онлайн, както става в момента обучението на учениците. Другият начин би могло да бъде по телефон, но по телефона е малко по-сложно и малко по-трудно. Би могло такава среща да се извърши и на живо в кантората, но съответно като бъдат спазени всички мерки за предпазване от заразата с COVID - 19."


Повече може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още
Ботеви дни 2015

Ентусиаст от Козлодуй ще премине по пътя на Ботевата чета

Тази година трябваше да се проведе 74-тият Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2020". Въведените мерки против разпространението на COVID-19 осуетиха провеждането на похода.  Ботевите поклонници обикновено са ученици, но се включват и туристи-ветерани, граждани, които имат желанието и волята да изминат пътя..

публикувано на 27.05.20 в 16:08

Междублокова градина краси центъра на Монтана

Градина, създадена и поддържана от граждани, с най разнообразни по вид растения краси центъра на Монтана в района на булевард "Стамболийски".  Автори и създатели на райския кът   са Огнян Цветков и негови съседи:   "Градината се намира на булевард "Стамболийски 34" и се поддържа от преди 20 години. Тогава започна това..

публикувано на 27.05.20 в 15:40

Отличие за Наталия Георгиева от международен фестивал за поезия

Доктор по наказателно право от Лом спечели международна награда за поезия. Наталия Георгиева е отличена за "Най-добър международен поет" от журито на фестивала "Литературни искри" в Гостивар, Северна Македония. Наградата е за стихотворението "Откровение", обясни авторката: "Конкурсът е международен, в него взеха участие тази година..

публикувано на 27.05.20 в 15:04

Симфониета Видин се завръща с концерта "Отново заедно"

Симфониета Видин се завръща пред своята публика след двумесечния период на извънредното положение с  концерта  "Отново заедно".  Заради противоепидемичните мерки, концертът утре вечер ще бъде на откритата сцена в крепостта "Баба Вида", обясни директорът на институцията Мирослав Кръстев: "Да, това е първият ни концерт след два месеца и нещо..

публикувано на 27.05.20 в 15:00

Nasimo прави стенопис във фоайето на Английската гимназия във Видин

В Английската гимназия във Видин се прави вътрешно освежаване .  Едно от новите неща в училището ще е стенопис  във фоайето , по мотиви на Радичков. Той ще бъде изрисуван от световно известния творец Станислав Трифонов - Nasimo и неговия екип . Идеята е на училищното настоятелство, а средствата за целта са събрани чрез дарителска..

публикувано на 27.05.20 в 14:50

ПМГ "Екзарх Антим I" посреща Световния ден на предизвикателството със спортна база мечта

С модерна спортна база посрещат Световния ден на предизвикателството - 27 май, учениците и учителите от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Мултифункционална спортна зала, тенис корт, модерни лекоатлетически съоръжения са част от придобивките, които математиците нямат търпение да изпробват, разказва преподавателят по физическо..

публикувано на 27.05.20 в 14:00

Изпитите по български език и математика за седмокласници ще са върху съкратен материал

Усилена подготовка върви сред  седмокласниците, на които им предстои  национално външно оценяване НВО. На 15 юни е изпитът по български език и литература, а на 17 юни - по математика. Изпитите ще започват в 9 часа, в повече на брой стаи, като във всяка ще има по 10 деца и един квестор. Ще има и камери.  За да няма  струпванията на родители и ученици,..

публикувано на 26.05.20 в 16:55