Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП Видин иска извънредна сесия заради болницата

Снимка: Радио Видин

Да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет Видин, да има ясни позиции и спешни и ефективни действия в помощ на видинската болница, настояват от ръководството на БСП. Предложенията бяха представени от председателя на групата на социалистите Димитър Велков, на онлайн брифинг на страницата на БСП Видин във Фейсбук:


"Тази глобална пандемия поставя на колене региони и държави с изключително добре развита система на здравеопазване. На този фон предизвикателството пред малките региони и общинските болници, особено в Северозапада е огромно, а може би и непосилно. Съществува системен проблем, натрупан с години, свързан с недофинансиране, лошо ръководство и липса на капацитет. Към момента обаче като допълнителен проблем се явява рязкото намаляване на приходите на болниците, породено от намален прием и страх от страна на пациентите. В тази връзка ние настояваме за свикване на извънредна сесия на ОбС Видин и заемане на ясни позиции и предприемане на спешни и ефективни действия от страна на ръководството на община Видин и общински съвет Видин, които да са:

1. Приемане на решение за опростяване на задълженията на МБАЛ "Света Петка" АД към Община Видин за такса смет;

2.  Приемане на Наредбата за създаване на Общински фонд "Здраве";

3.  Приемане на декларация на Общински съвет Видин до НС и МС, с която да заявим исканията си за:

- МБАЛ "Света Петка" да получи 100% от годишния си приход на месечна база, докато трае кризата. МБАЛ "Света Петка" трябва да разполага с ликвидни средства, за да продължи дейността си. В противен случай рискуваме нормалното продължаване на дейността, което не можем да допуснем. Спиране или дори намаляване капацитета на функциониране на болницата ще наложи преместване на пациенти в Монтана, Враца и Лом, което от своя страна ще блокира дейността на тези лечебни заведение и практически лиши Северозападния регион от ефективна система на здравеопазване

- Приемане на решение обещаните средства за лечение на пациенти с коронавирус да бъдат предоставени веднага. Настаняването само на един пациент на интензивно лечение с обдишваща апаратура е поне 1000 лв на ден!

- Приемане на законодателни промени, с които да бъде въведен статут на защитени болници, по примера на защитените училища и видинската да е една от тях.

1.  Приемане на решение за пренасочване на капиталовите разходи предвидени за 2020 г. за справяне с кризата;

2.  Опрощаване на дължимия за периода на извънредното положение от страна на самоосигуряващи се лица патентен данък."


От БСП настояват извънредното заседание да бъде свикано в законоустановения 7-дневен срок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30