Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честит празник на здравните специалисти!

Да си дъщеря на лекар по време на пандемия

Страхът в лекарската професия не е опция

| обновено на 07.04.20 в 15:30
Снимка: БГНЕС

На 7 април, когато отбелязваме Световния ден на здравето, разговаряме с дъщерята на  общопрактикуващия лекар в Дунавци д-р Пламен Петров - Иванна Иванова. Тя живее в Дунавци и е деветокласничка в ППМГ "Екзарх Антим I" Видин. Срещаме ви с нея на професионалния празник на българските здравни работници, защото наскоро Иванна публикува във Фейсбук своето есе"Да си дъщеря на лекар по време на пандемия". Ето какво сподели тя за Радио Видин:  


"Създалата се ситуация и страхът, и паниката, които са обзели хората, ме провокираха да напиша есето. Не трябва да се паникьосваме, а да бъдем една идея по-оптимистично настроени, защото след всяка буря изгрява слънце. Моят баща е общопрактикуващ лекар и работи повече от 20 години в екипа на д-р Валя Георгиева. Те помагат и на хората от съседните села... По време на 2006 година, по време на наводнението, с военен камион са ходили в Ботево и Цар Симеоново, защото пътят е бил непроходим, а хората са имали нужда от тях. Моят баща не е прегледал болния от коронавирус, човекът се е обадил по телефона и по този начин не е застрашил живота на останалите. По симптомите баща ми, заедно с неговата колежка са се усъмнили за диагнозата и са се свързали със Спешна помощ... Аз осъзнавам значението на лекарската професия. Доскоро хората  обиждаха и хулеха лекарите, а днес се превърнаха в нашата надежда... Това, което научих от баща ми, че думата "страх" не трябва да бъде в речника ми, той самият ми каза "Избирайки тази професия, страхът повече никога не е опция"... Гордея се с моя баща и поради това искам и аз да стана лекар. Искам да помагам на хората. Мое вдъхновение, освен моят баща, е една възрастна лекарка от Дунавци - д-р Венета Анастасова, която ми е разказвала как през миналия век е ходела пеша в сняг до коленете до село Търняне, за да помага на хората."

Вижте още

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10