Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

14-годишен е задържан за грабеж от дома на възрастна жена във Враца

14-годишен е грабителят, пребил от бой възрастна жена за 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон. Това стана ясно на извънреден брифинг на полицията и прокуратура във Враца.

В неделя вечерта жена на 81 години беше бита и обрана в дома си на ул. "Беласица"“ №8 във Враца. Извършителят бе задържан от полицията часове след инцидента.

"Въпреки засилените мерки и усилията, които полагаме, няма да спрем да се грижим за безопасността на хората", обеща директорът на Областната дирекция на МВР старши-комисар Янко Янколов.  Той обясни, че служителите на реда много бързо са влезли в дирите на извършителя, който е направил пълни самопризнания и е съдействал на полицията.

Извършителят е навършил 14 години в началото на 2020 г., съобщи окръжният прокурор Десислав Начков:

"Той е набелязал жертвата, дори преди дни я е заговорил. Ударил я е с дървен кол, а след това я блъскал с юмруци в лицето и е ритал в тялото. Така е разбрал къде са последните й пари – 40 лева, отмъкнал е златен пръстен и мобилен телефон, който е счупил. Изгорил е дрехите, но част от тях са намерени. Пазарувал е с плячката – купил си е цигари и сладки, а пръстенът опитал да скрие под дъска, но вече е намерен."

Административният ръководител на Софийска апелативна прокуратура Радослав Димов, който дойде на брифинга, заяви, че може би е време за дебат в обществото за нови санкции срещу понижаващата се възраст на извършителите на престъпления:

"Сегашният закон е правен в средата на миналия век и не е адекватен към съвременните условия, тъй като възрастта на престъпниците продължава да пада, а техният статус и образование – да става все по-нисък."

Прокурор Начков коментира и степента на наказание, което може да получи 14-годишният грабител. В най-тежкия случай, за него Наказателният кодекс предвижда, с редуцирането заради възрастта, му до 5 години.

"Майка ми е насинена и с болки по цялото тяло. Няма животозастрашаващи травми, но скоро няма да излезе от стреса, в който попадна", каза дъщерята на ограбената баба Румяна Коцева.


Галерия

Вижте още

Подписка за ремонт на пътя Лом-Козлодуй събират в двата града

Подписка с искане за цялостен ремонт на републиканския път II -11 Лом - Козлодуй събират жители на двата града. Гражданската инициатива е провокирана от лошото състояние на пътя, обясни Наталия Стефанова, жител на Лом: "Чух се с мои колеги от Община Козлодуй, при тях стартира тази инициатива съвсем наскоро по желание на жителите, защото пътят..

публикувано на 06.06.20 в 17:29

Вдигат макет на "Аполо 11" в родната къща на Виден Табаков в Стакевци

15-метров макет на "Аполо 11" ще посреща посетителите в бъдещия музей на почетния професор на НАСА Виден Табаков в село Стакевци, Белоградчишко. Експозицията ще се помещава в родната къща на известния българин, която бе закупена и се реставрира от Боян Минков. "Къщата е реставрирана в много голяма степен. Отвън я направихме, отвътре всичко е направено..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

"Пролетна изложба” откриха в Монтана

Обща художествена изложба на дружество "Тенец” бе открита в галерия "Кутловица” в Монтана. Така бе поставено началото на изявите, посветени на празника на Монтана – Свети дух, който се отбелязва на 8 юни. Над 20 творци са подредили свои произведения в изложбата, съобщи председателят на дружеството на художниците Дончо Планински:..

публикувано на 06.06.20 в 15:50

Дъждовете спасиха зърнената реколта във Врачанско

Обилните дъждове в края на май са дали надежди на земеделските производители, че зърното тази година няма да пропадне. Това смята производителят на пшеница от Враца Младен Цолов: "Допреди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се..

публикувано на 06.06.20 в 14:45

Обновена е експозицията на художествената галерия в Берковица

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със скулптури и картини на известни художници. Те са от фонда на културната институция, която разполага с над 1 500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства - керамика и дърворезбата. Налични са творби..

публикувано на 06.06.20 в 13:35

В математическа гимназия след 4 клас - с оценка от състезание и олимпиада

Учениците, завършващи 4 клас и желаещи да продължат  в училища с профил "Математически" или "Природни науки", ще бъдат приемани с оценка от състезанието "Математика за всеки" и от областния кръг на олимпиадата по математика. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: "Националното външно..

публикувано на 06.06.20 в 11:39

Няма активни случаи на коронавирус сред медиците на болницата във Видин

Още 14 души са излекувани от COVID-19 в област Видин. Осем от тях са от община Кула, трима - от Видин, двама - от Белоградчик и един е от Димово. Двама са медицински специалисти от МБАЛ "Света Петка". Няма активни случаи на коронавирус сред медиците от болницата, съобщават от Областната администрация. За последното денонощие е регистриран един случай..

публикувано на 06.06.20 в 10:12