Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишен е задържан за грабеж от дома на възрастна жена във Враца

14-годишен е грабителят, пребил от бой възрастна жена за 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон. Това стана ясно на извънреден брифинг на полицията и прокуратура във Враца.

В неделя вечерта жена на 81 години беше бита и обрана в дома си на ул. "Беласица"“ №8 във Враца. Извършителят бе задържан от полицията часове след инцидента.

"Въпреки засилените мерки и усилията, които полагаме, няма да спрем да се грижим за безопасността на хората", обеща директорът на Областната дирекция на МВР старши-комисар Янко Янколов.  Той обясни, че служителите на реда много бързо са влезли в дирите на извършителя, който е направил пълни самопризнания и е съдействал на полицията.

Извършителят е навършил 14 години в началото на 2020 г., съобщи окръжният прокурор Десислав Начков:

"Той е набелязал жертвата, дори преди дни я е заговорил. Ударил я е с дървен кол, а след това я блъскал с юмруци в лицето и е ритал в тялото. Така е разбрал къде са последните й пари – 40 лева, отмъкнал е златен пръстен и мобилен телефон, който е счупил. Изгорил е дрехите, но част от тях са намерени. Пазарувал е с плячката – купил си е цигари и сладки, а пръстенът опитал да скрие под дъска, но вече е намерен."

Административният ръководител на Софийска апелативна прокуратура Радослав Димов, който дойде на брифинга, заяви, че може би е време за дебат в обществото за нови санкции срещу понижаващата се възраст на извършителите на престъпления:

"Сегашният закон е правен в средата на миналия век и не е адекватен към съвременните условия, тъй като възрастта на престъпниците продължава да пада, а техният статус и образование – да става все по-нисък."

Прокурор Начков коментира и степента на наказание, което може да получи 14-годишният грабител. В най-тежкия случай, за него Наказателният кодекс предвижда, с редуцирането заради възрастта, му до 5 години.

"Майка ми е насинена и с болки по цялото тяло. Няма животозастрашаващи травми, но скоро няма да излезе от стреса, в който попадна", каза дъщерята на ограбената баба Румяна Коцева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35