Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските пазари отново започват работа

3
Снимка: Община Видин

Подновява се дейността на общинските кооперативни пазари. Това се случва ден след като министърът на здравеопазването издаде заповед с указания за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.


Днес кметът на община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед, с която, считано от утле- 8 април, се възобновява дейността на местното тържищеЗаповедта на видинския кмет е сведена до знанието на управителя на Общинско предприятие "Пазари и паркинги", който да създаде организация за спазване на противоепидемичните мерки, като не се допусне струпване на хора. Нарежда се и еднопосочно движение в рамките на територията на Общинския пазар, а така също и контролиран достъп на клиентите. Необходимо е да се спазва дистанция от минимум два метра между продавачите, които задължително трябва да носят предпазни средства. В заповедта е упоменато още, че ще се извършва ежедневна дезинфекция на пазара във Видин, а наемателите на общински обекти не бива да допускат вторично замърсяване на предлаганите храни.

Със заповедта са запознати областният управител на област Видин, директорите на Областната дирекция на МВР и на Регионалната здравна инспекция. Документът е публикуван в сайта на Община Видин на адрес http://vidin.bg/wps/portal/vidin/vidin/administration/administration-documents/doc32


Кооперативният пазар във Враца ще функционира при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от Общината. Дейноста на пазара на ул. "Ген. Леонов", се подновява от утре, при спазването на строг пропускателен режим и стриктното изпълнение на всички противоепидемични мерки.

Съгласно заповедта на кмета Калин Каменов на Кооперативния пазар ще бъде въведено еднопосочно движение, с цел недопускане струпването на много хора; ще има контролиран достъп на клиентите на пазара; между продавачите и клиентите трябва да има осигурена дистанция от минимум 2 метра. 

Задължително е спазването на лична хигиена и дезинфекция от продавачи и клиенти, като търговците трябва да използват и предпазни средства – маски за лице и ръкавици. С цел улесняване на гражданите, ще бъдат поставени указателни табели за ВХОД/ИЗХОД, както и за посока на движение. 

Съгласно заповедта се разрешава продажба "НА ГИШЕ" на заведенията за бързо обслужване, при спазването на следните изисквания: раните ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СА ИНДИВИДУАЛНО ПАКЕТИРАНИ; храните, които се предлагат в неопакован вид, трябва да се съхраняват по начин, който възпрепятства пряк досег с други лица, както и да БЪДАТ ОПАКОВАНИ ПРЕД КЛИЕНТА, при спазването на хигиенните норми; 

Задължително трябва да се спазва дистанция от минимум 2 метра между клиентите, а служителите на заведенията да бъдат с подходящо защитно облекло и да използват препарати за дезинфекция. Със заповедта се разрешава и дейността на вендинг машини и продажбата на топли напитки /кафе, мляко, чай и др./ в търговските обекти, отново при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми. РАЗРЕШАВА СЕ и продажбата на цветя на открито

Контролът по спазването на заповедта е възложен на звено „Инспекторат“, като нарушителите ще бъдат санкционирани, съгласно действащото законодателство.

Заповед относно подновяване дейността на Общинския кооперативен пазар и възстановяване дейността на вендинг машините на територията на общината издаде и кметът на община Мездра - вижте снимките по-долу. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30