Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 заразени, 400 под карантина в сръбската община

Зайчар с полицейски час заради коронавируса

2
Снимка: Община Зайчар


Над 400 души под карантина, 25 заразени с коронавирус- така изглежда статистиката за съседната община Зайчар. Сръбският град е на 45 километра от Видин. Приятелствата за живеещите от двете страни на границата са многобройни. Само допреди месец Зайчар бе любима дестинация за мнозина за гурме туризъм, пазар или просто за разходки. Сега обаче границата е затворена и посещения няма. 


Както в България, така и в Сърбия е въведено извънредно положение, а мерките са доста по-строги. Заради големия брой заразени, кметът на Зайчар Божко Ничич публикува ежедневно в профила си във Фейсбук информация за това какво се случва в Зайчарска община. Наскоро започна да публикува текстовете и на български език. Смята, че така ще могат да се информират приятелите му от България за всичко, което се случва там: 


"Ситуацията в Зайчар през последните два-три дни е малко по-притеснителна, отколкото в началото. Това е така, заради това, че един малък процент хора от цялото население на града не се съобразяваха с мерките и ограниченията, които сме въвели. Очевидно това е така, защото още на старта преди 10 или 12 дни, когато започнаха да се взимат мерки и да се правят ограничения, то те не бяха спазвани от завърналите се от чужбина. Поради тази причина до момента в Зайчар имаме 25 положителни проби за коронавирус. Близо 400 души са в изолация, защото са били контактни или имаме съмнения за контакти с болни с COVID- 19. В цяла Сърбия и в Зайчар има ограничения за всякакво движение от 17 часа вечер до 5 часа сутринта. То не важи само за тези, които са необходими на работното си място, разбира се. Това се медицинските лица и хора, които работят на важни места в обществения сектор. Забрана има и е събота- от 13 часа до понеделник, до 5 часа сутринта- да няма никакво движение. Това се прави с цел да се избегнат всякакви контакти и да не се пренася вируса. Най-важното за цяла Сърбия сега, в това число и за Зайчар, е тази крива да започне да се спуска, за да може да се облекчи работата на здравната система и точно когато си дойдоха хората от чужбина, ние стоим реално добре, но за сега кривата за заболяването расте."


За разлика от Видин, в Зайчар се пръска ежедневно с дезинфектант из целия град. Това го правят със собствена техника и земеделски стопани от региона, допълни още кметът Божко Ничич:


"Включиха се всички, градът иначе се пръска всеки ден и в най-малките улички, а не само по главните, навсякъде се пръска за дезинфекция. Пръска се и пред магазините, всички управители на блокове имат заповед да направят санитарна бариера с напоена гъба с натриевхипохлорид. На всички сгради е наредено да се дезинфекцират стълбите и парапетите. Стремим се с тази хигиена да вдигнем максимално нивото на защита, защото очевидно това е начинът да се спре разпространението на вируса."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 18 август 2024 година

Когато бях малък имах един батко, който като се запиeше и не се прибираше по два-три дни. Баба му обаче беше много хладнокръвна и казваше:"Абе маните го. Къде оди он дом че си дойде.". И така и ставаше. Той се завръщаше. Е и аз се запилях на сам на там, но си "дойдох дом" - в радио Видин. "Неделник" се завърна и аз с него. Започваме с преглед на..

публикувано на 18.08.24 в 14:25

Да се стараем нашето сърце да излъчва само благост и доброта

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. Днес отбелязваме и Успението на свети Йоан Рилски Чудотворец. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние винаги, братя и сестри, четем в светото Евангелие за земния живот и делата на..

публикувано на 18.08.24 в 08:00

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44