Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци в действие

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Доброволците вярват, че помощта им е възможна само ако се действа. И действат. Но какво е да си доброволец по време на криза? Несъмнено отговорността е голяма!


Тази седмица официално бе обявена Общата информационна система, която дава поглед на кметовете към доброволческия ресурс на местно ниво. Интересът е голям, коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева: 


"Във вторник проведохме среща и до края на седмицата Общата информационна система ще заработи...Много са доброволците, които са се записали. Те са заявили желание в настоящия момент да се включат с доброволен труд, средства и лични автомобили най-вече при доставката на храни и лекарства. Данните са събрани от 179 общини...Всички тези хора заедно с доброволните формирования вече се интегрират в единна информационна система, до която ще имат достъп кметовете на общини. Във всеки един момент всеки кмет ще знае на територията на неговата община с колко хора разполага, къде може да ги използва, включително дали може да ги пренасочи към съседни общини...Ние сме много обнадеждени от реакцията на гражданите с най-различен профил да помагат. Това са хора с висока квалификация до безработни - пенсионери, студенти, лекари, земеделски производители, много IT специалисти, психолози, инженери, журналисти. В Павликени и Струмяни има и чуждестранни граждани, които живеят тук. Всички доброволци ще бъдат проверени в системата на МВР за криминални прояви...В настоящата ситуация голяма част от общинските служители също са ангажирани в дейности на общините по управление по време на криза"- обясни Силвия Георгиева. 



Очаква се доброволците да имат и легитимация. В малките общини също има доброволци, но на този етап с нуждите на хората се справят кметове и кметски наместници. Първият случай на коронавирус в област Видин бе в ружинското село Дреновец, но хората спазват мерките. "В община Ружинци има сформирани два екипа от доброволци", каза кмета Александър Александров и допълни че има информация за единната система:


"Имаме един постоянен екип "Ружа 15". Сега има и други доброволци. Сред тях има и ученици 11 и 12 клас. На повикване са. Засега не сме ги търсили, защото се справяме. Кметовете и кметските наместници се грижат за хората...Следя ситуацията с единната система..."
 

В граничната община Кула също има екип от доброволци, но и там са на повикване, защото се справят с нуждите на хората, коментира кметът на Кула д-р Владимир Владимиров:


"Имаме сформирана група. Оставили са си телефонните номера и ако се наложи, ще ги търсим...Знаем и кои хора от какво се нуждаят... В кметството има дежурен 24 часа, който приема телефонните обаждания..."
 


Доброволчеството за разлика от платените дейности, може да носи приятно чувство на удовлетворение или уважение, но няма финансова печалба - доброволците извършват своята дейност напълно безплатно. Най-често наградата за усилията на доброволците е добрата дума, признанието и похвалата.



Сръбския град Зайчар е на 24 километра от град Кула. Там също има въведено извънредно положение, но с много по- строги мерки. Там също има доброволци, каза кметът на Зайчар Божко Ничич: 


"Ние направихме преди две седмици доброволчески център. Той е към червеният кръст. Това са нашите млади хора в града. Работят непрекъснато. Ние купихме над две хиляди пакета с необходими неща. Раздаваме ги на най- крайно нуждаещите се. В някои градове в Сърбия раздават помощите на възрастни хора, които имат пенсия под 250 евро месечно. Но ние избрахме друг вариант. Да раздаваме тези пакети, които не са малки, а в тях има над 17 продукта, на хората, които нямат никакви доход и са социално слаби. Раздаваме ги в града и по селата в община Зайчар. Чрез Червен кръст организирахме "народна кухня", както я наричаме тук. Всеки може да се обади и да поръча топъл обяд, а до адрес го доставят доброволците. Буквално на вратата им го носят, на тези хора, които в тази ситуация нямат възможност за топла храна. Това се прави не само в Зайчар, но и в 42-те села в община Зайчар."



Ивайло Петков е студент в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", но преди десет дни се прибира в родния Видин заради въведеното извънредно положение. Той е член на Младежкия червен кръст и иска да помага:


"Веднага си дойдох да помагам. На всички им е тежко. Пакетираме храни и ги разнасяме...Екипирани сме добре с всякакви предпазни средства..."

Съвместно с БЧК работят и във Враца. Там представители на местния клон на Централна рибноопазваща организация започнаха благотворителна кампания в помощ на възрастни хора:


"С набраните средства 850 лева бяха закупени и дарени трайни хранителни стоки на БЧК", каза за Радио Видин председателят Владислав Йорданов. 

 
Всеки може да помага в тази ситуация, в която се намираме по различен начин. Доброволчеството може да се разглежда и в един по-широк контекст - то е индикатор за гражданска активност и социален интегритет, то показва дали хората се чувстват като част от определена общност, дали споделят общи ценности, принципи и практики, или казано по-просто - дали ги е грижа един за друг.

Чуйте звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00