Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оряхово и Вършец- две общини в условия на извънредно положение

 

Първата ни спирка в "Добро утро, кмете", е община Оряхово. Градът е административен център на общината и важно пристанище на река Дунав. 
Районът на Оряхово е обитаван от дълбока древност. Проведените археологически проучвания доказват съществуването на селища от всички исторически епохи - от ранния неолит до късното Средновековие. С траките са свързани забележителни находки - късномикенски бронзови мечове и части от конска амуниция. Днес за разцвета на римската култура свидетелстват останките от античните крепости Вариана до село Лесковец и Валериана до село Долни Вадин. Тук е минавал важният римски път от Белград за Константинопол. 

Днес населението наброява 11 хил души, данните са от последното преброяване. Говорим си с кмета на община Оряхово Росен Добрев за работата в днешните извънредни условия, за трудностите и прилагането на ограничителните мерки:


оряхово

"Работим дисциплинирано, създадохме Кризисен щаб и сформирах 2 екипа, които да следят за прибиращите се граждани от чужбина. Работят и в събота, и в неделя, и след работно време. Голяма част от населението спазват карантинните мерки. Карантината е шанс да видим с какви хора разполагаме в общината... 90 души са под карантина, заедно с полицията, РЗИ и наши служители ги карантинираме и проверяваме за спазването на карантината... Домашният социален патронаж работи с възрастните хора, стараем се да отговорим на нуждите на възрастните хора... Днес ще отворим и пазара в Оряхово и Селановци.... Медицинските работници се справят добре в тези условия... С училищата работим синхронно, получих уверението, че всички ученици са обхванати в онлайн обучението, с малки изключения... Не съм имал молби за разсрочване н азадължения, но ние като администрация подготвяме докладна и с решение на ОБС ще вземем решение за освобождаване от наем на заведенията в периода на изолация... Не можем да направим много, но това зависи от парите, които ще получим като приходи... Във всички служби, които работят, ние ги дофинансираме и тези пари трябва да се съберат от местното население...Вярвам, че ще излезем от тази ситуация с икономии и ще завършим годината успешно."

Културните институти в Оряхово също са принудени да преразгледат начините си на работа, в условията на извънредни мерки местното читалище "Надежда 1871" продължава с дейността си, каза председателят Андрей Георгиев: 


"Читалището работи, но за съжаление, нямаме възможност да извършваме основните си дейности като читалище. Традиции, самодейност, библиотека, поради Заповедта от кмета, няма как да събираме колективите. Имаме колективни планове, по тях работим, читалището е след ремонт, чистим си, подреждаме си... Можем онлайн да четем книжки на малките деца, трябва да намерим удобния промеждутък, защото и учениците учат онлайн. Радващото е, че в момента всичко е наред, виждам, че хората се отнасят отговорно."



Село Селановци е най-голямото в община Оряхово. И там се спазват всички ограничителни мерки поради опасността от заразяване с Ковид-19, най-много страдат от самоизолацията възрастните хора, които са свикнали да се събират в Клуба на диабетика, казва Светлина Петкова, член на УС на клуб "Надежда диабетик" село Селановци:


"В живота има промяна, станахме по-дисциплинирани, има коридор от 8,30 до 10,30 в магазините, спазваме го и хората чакат чинно. Ние от клуба много страдаме, свикнали сме всяка сряда да се събираме, да си споделяме, отпада ни една екскурзия до Гърция, имахме планувано море за юни месец, отказахме ги... Но ние сме борбени, близо до земята сме и не губим дух..."


Отправяме се към община Вършец- планинска община, привлекателен център за много почиващи, с  приоритетна дейност  рекреативният туризъм.

1850 г. се смята за рождена дата на курорта Вършец, когато местният жител Димитър Лучков е излекуван с минерална вода. През 1910 г. е построена първата Държавна минерална баня, чиито управител е д-р Дамян Иванов. Тя се оказва тясна за прииждащите болни и през 1930 г. е издигната втора, по-голяма, която е в античен стил и е наречена Нова баня. Построени са вили и хотели, наредени от двете страни на Алеята на чинарите. През 1934 г. в центъра на града е изградена Слънчева градина. По това време със застъпничеството на Дамян Иванов Вършец се сдобива с най-големия изкуствен природен парк в Северна България – парк от 800 декара с широколистни гори, борови насаждения и специално пренесени екзотични видове.

Лековитите Минералните води са от няколко извора с температура около 37 °C. В града функционират множество почивни станции, къщи за настаняване на гости и три спа хотела.

Днес, в извънредните условия, и пред ръководството, и пред жителите има трудности, споделя  кметът на община Вършец Иван Лазаров:  


"За всички е трудно, не сме се сблъсквали с такава ситуация, спазваме противоепидемичните мерки, ограничили сме достъпа на хора, спазват се дистанциите, дезинфектира се непрекъснато в общината, в офисите, раздали сме предпазни средства, опитваме се да бъдем полезни. Моето мнение е, че хората са дисциплинирани, спазват заповедите, нарушения има на заповедите с пазаруването сутрин на възрастни хора има, пишат се актове, работи се административно… Общинната работи с пълно работно време, всички служби работят, местни данъци и ГРАО, предоставяме всички услуги на хората. Имаме медицински център и Спешна помощ, за хората на първа линия е трудно, а съветът ми към хората е да не ходят без сериозни оплаквания при лекар, а да се обаждат по телефона. Имаме под карантина хора, бройката е плаваща между 30 и 60 човека, работят в международния транспорт, сега са в домовете си и се следят ежедневно."

Въпреки всичко животът в административния център продължава да функционира с нормални темпове - казва кметът Иван Лазаров:

"Тепърва ще се търсят възможности за облекчаване на местния бизнес. Ние на местно ниво каквито правомощия имаме,  ще се опитаме да ги облекчим. Дървопреработвателен цех, завод за дросели, фирми шивашки, транспортни фирми, с логистика се занимават- това са фирмите. Най-голямата криза е за туризма, този сектор не функционира и понася най-големи загуби.

Надявам се и се моля по-бързо да премине тази пандемия, за да започнем да работим по нормален начин.  Две културни  мероприятия отменяме – фестивала на духовите оркестри и фолклорния фестивал "Пъстра огърлица“, дано от културния календар да са само те. Проблемът има две страни - ще спестим от тях, ако си ги изкараме, общината е икономически  субект и събира доходи от наеми и др, аз съм притеснен, че в този момент бюджетите на общините ще пострадат сериозно. Надявам се да изпълним бюджета във възможно най-висок процент, за да си осигурим необходимите средства за публичните услуги, които предлагаме, ако има икономии ще бъде пренасочено, естествено... 

В крайна сметка, трябва да не подценявам ситуацията и да си седим вкъщи и да се пазим."


Хотелиерството и туризмът търпят най-много загуби в създалата се кризисна ситуация. Няма почиващи, отказани са резервации  и се изчакват по-добри времена за стартиране на отдиха и почивното дело. Недоволни са не само почиващите, които искат да почиват, но и хората, които предлагат тази услуга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00