Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дарения осигуряват обяд за 250 възрастни във Видин

С видеоуроци в читалището в Буковец поддържат ритъм

6
Снимка: Радио Видин

250 души от град Видин и другите населени места от общината, които не ползват услугите на Домашния социален патронаж и диетичната кухня, получават всеки ден обяд, благодарение на дарения. Фирма за кетъринг приготвя храната, а доброволци я доставят до хората, които имат нужда, обясни за инициативата Борислава  Борисова, заместник-кмет "Хуманитарни дейности и социална политика" в Община Видин:

"Община Видин от получени дарения, съгласно волята на дарителите, пое инициативата да организира доставка на храна на възрастни хора, самотноживеещи, хора от уязвими групи- около 250 души на територията на общината и града. Храната, която получават потребителите, се приготвя от фирма за кетъринг. Разнася се от доброволци до дома на всеки потребител, като логистиката при доставката на храната е на два етапа. В 9.30 тръгват автомобилите на домашния социален патронаж за населените места извън град Видин. Доставят храната до кметовете, които с доброволци разнасят храната до всеки един дом, с цел хората там да останат в социална изолация. Вторият етап е от 10.30, когато потегля разносът за града. Чрез доброволци храната се доставя до всеки един потребител. За всички, които се включиха в нашата инициатива Община Видин осигури предпазни средства- ръкавици и маски. Всичко това се случва при високи хигиенни и дезинфекционни условия." 

Десетки са доброволците, които помагат на възрастните. Светломир Петров е само на 20 години. Убеден е, че във времето, в което той е свободен от други задачи, може да помогне на хората, които имат нужда от подкрепа:


"Много хора на моята възраст в момента имат този проблем, да няма какво да правят, заключени са вкъщи и аз поради толкова свободно време реших да стана доброволец."


Зоя Борисова, която е служител в направление "Социални услуги и здравни дейности" всеки ден посещава по няколко адреса:

"В ситуацията, в която всички се намираме в момента, би трябвало всеки да се включи по някакъв начин и да окаже съдействие."


Сред доброволците са и от екипа на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин. Психологът Весела Димитрова е от първите:


"Като цяло Общинският съвет по наркотични вещества винаги се е стремял да участва дейно във всичко, което се подхваща от Общината. Може да се каже, че удоволствието беше изцяло мое да участвам. За мен беше привилегия да бъда в първата група…Такива хора има много и ние сме длъжни да направим нещо по въпроса, защото доста от тях не знаят дори къде да сигнализират и да потърсят тази помощ. Хубаво е, когато разберем, че наши съседи, наши познати са в такова състояние, нека, който може да се обърне към нас, за да бъдат включени в списъка."


Всеки ден с личния си автомобил на разположение е Емил Асенов:


"Изцяло собствено време отделям, средства, гориво и така нататък, и автомобил. Всеки един в такива моменти се опитва да помогне."


Освен топла храна, възрастните  получават грижа и отношение. 92-годишната Александрия Рангелова обяснява, че сама ѝ е трудно дори да отиде до магзина или аптеката, затова освен за обяда, разчита на помощ и за лекарства:

"Добре, че имат грижа за нас. Не са ни забравили нас, старите хора."


От дома си почти не излиза и Марийка Йонова. Казва, че не знае как би се справила, ако нямаше кой ѝ помогне:

"Аз съм много доволна, защото ми се подаде ръка, точно, когато трябва."


Друг начин да помогне в ситуацията, когато сме налага да избягваме социалните контакти, е избрала Роми Василева. Шие предпазни маски, които подарява:

"Изработването на маски е наложително към днешна дата, защото имаше голяма липса в аптеките и магазинната мрежа…Иначе шиенето е приятно и е забавление вкъщи, особено по време на тази карантина."


Танцьорите от фолклорният състав към читалището във видинското село Буковец пък ни дават пример как се поддържа ритъм, дори когато трябва останем у дома. Тъй като няма как да се събират за репетиции, изучават стъпките онлайн. Качват видеоуроци в страницата на читалището във фейсбук и репетират вкъщи, но се надяват скоро да излязат и на сцена.

"Харесахме една страница във фейсбук- Народни танци "Плетеница" се казва. Всяка вечер от 18.30 до 19 часа двама хореографи момче и момиче предават онлайн уроци на живо на различни хора. Няколко от момичетата от състава се включихме. Разучаваме ги и ги качваме на страницата. Засега сме научили около десетина нови, откакто сме си вкъщи. Преди това не ги знаехме…Опитваме и старите хора да не ги забравим, но искаме и нови, които след като приключи тази ситуация, в която се намира сега страната, да можем да ходим по събори и фестивали с нови хора. Много е приятно, раздвижваме се и всички сме много запалени по хората. Нов състав сме, от година и половина и много ни харесва. Постоянно си пишем в една обща група на самодейките, обменяме информация, пращаме си клипчета. Качваме тези, които ни харесват на страницата и отзивите са много добри, момичетата се забавляват"- разказва Вероника Атанасова, секретар на читалище "Просвета-1925" в село "Буковец".


По повод Лазаровден, който е утре от читалище "Просвета 1925" в Буковец очакват снимки на малки и големи лазарки в народни носии. От всички изпратени и публикувани снимки ще направят колаж, който ще украсява страницата на читалището през идните Великденски празници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45