Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берковското ВиК дружество няма да се присъедини към водната асоциация в област Монтана

Снимка: Петя Генова

Извънредна сесия по въпроса за ВиК –Берковица се проведе днес. Поради изключителния обществен интерес на заседанието по покана на председателя на ОбС –Берковица Милован Жан присъстваха кметът Димитранка Каменова и народните представители Дилян Димитров, Атанас Костадинов, Илиян Тимчев и Димитър Аврамов.

Председателят на местния парламент прочете обосновано становище за отказ на Берковското ВиК дружество да се присъедини към Асоциация ВиК – област Монтана. Проектозакон в тази посока нарушава както ЗМСМА, така и конституцията и европейското законодателство, където местното самоуправление е гарантирано. Освен нарушаването на това изконно право на гражданите, опасенията на съветниците, кметът и гражданите са в няколко посокище се повиши цената на водата, тъй като тя е единна за членовете на Асоциацията, работните места в местното дружество ще бъдат редуцирани до една аварийна група и двама-трима инкасатори, собствеността на наличната материална база на сегашното дружество ще бъде прехвърлена на Асоциацията. В момента средната цена на водата в Берковица е 1.04 лв, а в дружеството е 3.50 лв.  

"Никой не може насила да ви накара да станете част от Асоциацията. За всички народни представители от областта са важни хората тук и ние ви подкрепяме", каза и народният представител Дилян Димитров

Според новия програмен период има отделено европейско финансиране само за мащабни водни проекти, затова и Атанас Костадинов коментира, че различията по въпроса за уедряване на водния сектор не е политически, а въпрос на виждане за това как да се управлява той:


"Във всички партии в парламента има защитници и на едното, и на другото мнение. Но така или иначе сроковете ни притискат. До 15 май експертната комисия, в която НСОРБ също е член, ще внесе своя проект и той ще започне да се разглежда в комисиите на Народното събрание. Дано вашето обосновано и аргументирано становище даде още яснота по въпроса и бъдете чути"- каза Атанас Костадинов и допълни, че "свободата" носи и по-голяма отговорност, че неминуемо и тук ще има увеличение на водата, но това да бъде справедливо за хората.

Народните представители д-р Илиян Тимчев и Димитър Аврамов също защитиха позицията на Общината.

Бившият кмет инж. Милчо Доцов припомни предисторията на водната сага и подчерта, че народните представители са извикани, за да дадат подкрепата си за решението на берковчани. 

В края на сесията с абсолютно единодушие бе гласувано становището с отказ Берковското общинско ВиК дружество да се присъедини към водната асоциация в област Монтана. Становището ще бъде сведено до знанието на НСОРБ и на ръководствата на всички парламентарни групи в Народното събрание, където новият проектозакон трябва да бъде гласуван.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30