Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приемат се заявления за еднократна помощ на родители в неплатен отпуск

Снимка: Радио ВИДИНОт днес социалните служби приемат заявления за получаването на еднократна помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск. От помощта могат да се възползват семейства с деца до 12-годишна възраст, в които поне единият родител е изразходвал платения си отпуск и ползва неплатен, за да се грижи за децата. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин Венцислав Боянов.

"Помощта е във връзка с удължаване срока на извънредното положение и нарастващият брой семейства с деца, които се намират в затруднение да задоволят своите здравни, комунално битови или други жизнено важни потребности, поради излизането им в неплатен отпуск, на родителите, които нямат възможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение... На работещите майки и бащи, които гледат децата си до 12- годишна възраст и в момента нямат възможност да получават други средства, ще се отпуска еднократна помощ по чл.16 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане в максимален размер- 375 лева. Предвидено е от тази възможност да се възползват семейства с деца, които към момента на заявяване на помощта, двамата или единия от родителите, или родителят, отглеждащ сам детето си, нямат право на платен отпуск, или то вече е реализирано, или използван този отпуск, принудени са да използват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни, поради невъзможност за осигуряване от работодателя, да се извърши дистанционна работа от вкъщи, независимо от началната дата на ползване на отпуска."

За помощта може да се кандидатства и по електронен път, а кандидатите трябва да отговарят на няколко условия:

"Кандидатстващите за отпускане на еднократната помощ чрез предоставяне по електронен път на официалната електронна поща на съответната дирекция по местоживеене, може да стане като се сканира копие на служебна бележка от работодател или същата да бъде изпратена от самия работодател на кандидатсващото за подпомагане семейство. Право на помощта имат хора, които не са получавали социални помощи по Закона за социално подпомагане от началото на 2020 г., семейства които нямат други доходи, реализирани по договор за услуга, наем, рента, аренда, допълнителен трудов договор и др. Следващото условие е двамата или единият от родителите, които отглеждат сами детето си, да не са включени в схемата за компенсация 60/40; двамата родители или родителят, отглеждащ сам дете, са осигурявани по реда на Кодекса за социално осигуряване в последните 6 месеца; единият от родителите е в неплатен отпуск, а другият родител не получава обезщетение за безработица, обезщетение за временна нетрудоспособност или пенсия, в случая изключая социалната пенсия за инвалидност, или обезщетение за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години; имат месечен доход на член от семейството за месеца, предхождащ месеца на ползването на неплатеният отпуск, ненадвишаващ 610 лв- това е минималната работна заплата за 2020 г. Това са условията, на които трябва да отговарят кадидатстващите семейства. Помоща може да бъде отпусната ако дете или децата от семейството са посещавали детска ясла, или детска градина, ил иса ходили на училище преди 13 март 2020 г."- посочи Венци Боянов.

За еднократната помощ могат да кандидатстват и приемни семейства,  и семейства на близки и роднини, при които е настанено детето, по реда на Закона за закрила на детето, които също нямат право на платен отшуск и ползват неплатен. Те трябва да отговарят на същите условия. Заявленията могат да се подават чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги, както и през системата за сигурно електронно връчване, без да е необходимо поставянето на електронен подпис от кандидатстващите, уточни Боянов. Вижте още

Обновяват площада и улиците в Криводол

Започна ремонт на централния площад в Криводол . Реконструкцията и обновлението пред сградата на Общината целят осигуряването на устойчив и динамичен градски център с подобрени качества на живот и нова социална среда, реализирана чрез нови зелени и пространствени решения. Ремонтните дейности трябва да завършат до месец септември , каза кметът..

публикувано на 05.06.20 в 09:49

Първокласници даряват за деца в нужда

Капачки за благотворитеност чрез металното сърце за събиране на пластмасови капачки, инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова", дариха първокласници от видинското училище " Иван Вазов ".  Дарението е второ за Вики, Дария, Любомира и техните съученици.  "Събираме капачки за децата, за да не бъдат болни, да..

публикувано на 05.06.20 в 08:21

Семейства от Монтана с помощ за родители в неплатен отпуск

51 заявления са подадени в Регионална дирекция “Социално подпомагане” Монтана за получаването на еднократна помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск. От помощта могат да се възползват семейства с деца до 14-годишна възраст, в които поне единият родител е изразходвал платения си отпуск и ползва неплатен, за да се грижи за децата. Помощта е..

публикувано на 05.06.20 в 07:29

Зрелостниците на теоретичен изпит по професия

63-ма дванайсетокласници от ПГ " Проф д-р Асен Златаров "-Видин се явяват днес на държавния зрелостен изпит, теоретичен по професия. Това е втори задължителен изпит по избор. Началният час е 9,00, уточни директорът на училището Мариета Георгиева :  "Имаме 4 специалности, т.е ще бъдат изтеглени 4 различни теми. Изпитите се провеждат по национални..

публикувано на 05.06.20 в 07:23

Нито една проба за COVID-19 не е взета във Враца

Нито една проба за коронавирус не е взета през изминалите 24 часа, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. От институцията не казват дали това се дължи на липсата на хора със симптоматика, характерна за грип или Covid-19. В същото време обаче 101 души все още чакат тестовете си за заразата. От началото на пандемията във Враца и..

публикувано на 04.06.20 в 22:20

Снимката на 4 юни 2020 година

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация . Националният осигурителен институт е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация. За последното денонощие има регистриран  1 случай на коронавирус   в област Видин - жена на 76 години от Видин...

публикувано на 04.06.20 в 17:55

Врачански художнички подредиха изложба

Отркиха официално изложбата на жени-художнички от Враца в кафе-галерия Клуб на дейците на културата (КДК).  В експозицията са подредени картини на Силвия Равнополска, Емилия Върбанова, Ивета Михайлова, Калина Тодорова, Валентина Петрова, Татяна Вутова, Пламена Гешковска, Валентина Василева. Анализ на картините представи изкуствоведът Мариела..

публикувано на 04.06.20 в 17:30