Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Безценен архив, който ще остане във времето


По едно филмово заглавие от света на българското "малко кино" представя всеки ден каузата "Кинематограф БГ". Кампанията на платформата за късометражно кино стартира на 1 март с намерението да продължи месец. 

Екипът на най-голямата и водеща платформа за късометражно кино си поставя за цял да покаже поне 100 български къси филма, казва основателят Юлиян Спасов. Не е ясно докога ще продължи инициативата, защото не е и ясно докога ще бъде карантината, допълва той.

"Традиционно за нашата платформа е да пускаме по един филм на ден в сайта. Повечето филми са чуждестранни. Сега започнахме с промяна - спряхме чуждия поток, преминавайки изцяло към родното кино. Събрахме доста родни филми, които останаха недооценени. Отговорът на този въпрос е обикновен: българските филми са трудни за гледане, намирането на качествените неща съответно е и по-голям тест. Идеите в нашите филми са драматични, тягостни, изследват се систематики и въпроси, които са тежки. Българското е тежко за гледане. Жанрово българското кино се разнообрази при все че драмата остава водеща. Нашите кинаджии израстват. Драмата е качествен жанр, но се нуждае от разчупване, каквото вече се забелязва. Когато започнахме, пандемията не беше почнала. Усетихме енергия. Усетихме обратна връзка от нашата публика. Затова продължихме. В момента имаме нужда да се заземим, да се върнем към близките неща до нас. Самата карантина има философски привкус - сякаш се приближаваме до нещата, които са точно до нас. Българското кино е най-доброто решение в момента. Успяхме да изкараме на повърхността много заглавия, които ги нямаше онлайн".

Късометражните филми могат да са както професионални, така и любителски продукции. Често се правят от независими кинодейци с некомерсиална цел или с малък бюджет, които по този начин доказват таланта си, за да привличат средства за бъдещи проекти. Кинематографичното произведение е с относително кратка продължителност, недостатъчна за квалифицирането му като пълнометражен филм.
Процесът, през който минава екипа на българското сдружение, е дълъг. Прихваща се даден филм чрез изследване на фестивали, на селекции, на дистрибуционни канали, след което следва връзка с авторите.

"С времетраене до 45 минути е късият филм. Характерно за тази творба е, че е по-интензивна. Ако човек не е свикнал да наблюдава късите филми, няма да остане очарован от начина им на свършване: точно тогава, когато не искаш. От друга страна, това подтиква размисъл, ако щеш - и глад за още подобни творби. Късите филми са носители на идеи и определени ситуации, над които да вникнем като зрители. Късото кино е терен, от който се отправят послания за света".

До този момент екипът на Кинематограф не е одобряван по различни проекти въпреки кандидатстванията за финансиране. Въпреки това, Юлиян Спасов е категоричен, че платформата ще продължи да съществува и да се развива, защото е безценен архив, който остава във времето.

"Своето начало "Кинематограф" бележи случайно всъщност. Случи се след връщането ми от Франция, където учех кино, през 2012 година. Докато карах нощни смени в магазин се разнообразявах с програмиране. Спрях се на късите филмчета, защото подобен избор липсваше в България. Проектът ми се посрещна от близки, познати и роднини с интерес, затова беше ясно, че трябва да започне сортиране под формата на събития. Фундаментално погледнато е факт, че липсваше подобна платформа. Късото кино е непознато. Липсва в мейнстрийма. Няма го по телевизиите, по кината. В училищата също отсъства, за разлика от Франция, където на децата в образователния процес им се пускат редовно. Това е базата, която превърна "Кинематограф" в кауза. Авторите на къси филми са много. Късометражната форма не трябва да се сравнява с пълнометражната. Така се превърнахме в едно решение за авторите на това кино. Преимуществата са доста, най-вече легален достъп".

От Кинематограф все още не са посещавали Видин. Предвиденото за миналогодишното издание на фестивала The Bridge участие отпада в последния момент. Крайдунавският град обаче остава място, което искаме да посетим, завършихме разговора със Спасов.


Вижте още

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур  на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е..

публикувано на 11.08.22 в 17:43

Приключение по билото на Стара планина

ИТ специалист от Видин премина сам голяма част от българското трасе на международния "Път на дружбата от връх Ком до нос Емине". В рамките на близо три седмици Николай Райков се отправя на приключение извън цивилизацията, високо по билото на Стара планина. По този начин той се зарежда с положителни емоции, като в същото време бяга от шумната..

публикувано на 11.08.22 в 15:55

Тематично разширяване се наблюдава в конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев

Поети от цялата страна и чужбина взеха участие във Всебългарски V-ти конкурс "Награда Лъчезар Станчев за сонет - песен 2022" - Вършец. Конкурсът се организира от община Вършец и е подкрепен от "Фондация Лъчезар Станчев за поезия" като съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах "Огоста", БНР Радио Видин, Регионална библиотека "Гео Милев" -..

обновено на 11.08.22 в 15:47

"Dunav ultra" ще рекламира Видин

От крепостта "Баба Вида" ще започне Деветото издание на 700-километровия колоездачен преход "Dunav ultra". Ще бъде изградена специална велоарена, където да се съберат всички участници и гости. Ще бъдат изградени няколко щанда, в които ще бъдат представени материали на различните общини, свързани с туризма в България. Тази година събитието е подкрепено..

публикувано на 11.08.22 в 15:35

Кино на открито ще има във Видин

Жители и гости на Видин ще могат да се насладят на "Кино под откритото небе" тази събота. Ще бъде прожектиран българският филм "В сърцето на машината" по случай Международния ден на младежта, организирано от Община Видин. Филмът е сниман по действителни събития, обясни режисьорът Мартин Макариев : "За една затворническа драма става на въпрос..

публикувано на 11.08.22 в 14:09

Контейнерите за смет във Видин стават "умни"

Електронни устройства, монтирани на някои от контейнери за отпадъци във Видин бяха забелязани от наши репортери. Предположихме, че става въпрос за обявеното от Община Видин намерение за създаване на система от  "умни"  контейнери с цел оптимизиране на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване. Кметът Цветан Ценков беше заявил в  началото  на..

публикувано на 11.08.22 в 14:03

В "Музикална зона" на 11 август 2022 слушаме Леа Иванова

На 13 август 1923 г. е родена българската джаз певица Леа Иванова. Има характерен алтов глас – алт отвсякъде, както казва самата тя. Макар да изпълнява шлагери, шансони и испанско фламенко, много добре се вписва в родния джаз – тя е сред първите джаз певици у нас. Естествено, няма как да не е подложена на репресии, особено след турне в Америка,..

публикувано на 11.08.22 в 09:00