Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безценен архив, който ще остане във времето


По едно филмово заглавие от света на българското "малко кино" представя всеки ден каузата "Кинематограф БГ". Кампанията на платформата за късометражно кино стартира на 1 март с намерението да продължи месец. 

Екипът на най-голямата и водеща платформа за късометражно кино си поставя за цял да покаже поне 100 български къси филма, казва основателят Юлиян Спасов. Не е ясно докога ще продължи инициативата, защото не е и ясно докога ще бъде карантината, допълва той.

"Традиционно за нашата платформа е да пускаме по един филм на ден в сайта. Повечето филми са чуждестранни. Сега започнахме с промяна - спряхме чуждия поток, преминавайки изцяло към родното кино. Събрахме доста родни филми, които останаха недооценени. Отговорът на този въпрос е обикновен: българските филми са трудни за гледане, намирането на качествените неща съответно е и по-голям тест. Идеите в нашите филми са драматични, тягостни, изследват се систематики и въпроси, които са тежки. Българското е тежко за гледане. Жанрово българското кино се разнообрази при все че драмата остава водеща. Нашите кинаджии израстват. Драмата е качествен жанр, но се нуждае от разчупване, каквото вече се забелязва. Когато започнахме, пандемията не беше почнала. Усетихме енергия. Усетихме обратна връзка от нашата публика. Затова продължихме. В момента имаме нужда да се заземим, да се върнем към близките неща до нас. Самата карантина има философски привкус - сякаш се приближаваме до нещата, които са точно до нас. Българското кино е най-доброто решение в момента. Успяхме да изкараме на повърхността много заглавия, които ги нямаше онлайн".

Късометражните филми могат да са както професионални, така и любителски продукции. Често се правят от независими кинодейци с некомерсиална цел или с малък бюджет, които по този начин доказват таланта си, за да привличат средства за бъдещи проекти. Кинематографичното произведение е с относително кратка продължителност, недостатъчна за квалифицирането му като пълнометражен филм.
Процесът, през който минава екипа на българското сдружение, е дълъг. Прихваща се даден филм чрез изследване на фестивали, на селекции, на дистрибуционни канали, след което следва връзка с авторите.

"С времетраене до 45 минути е късият филм. Характерно за тази творба е, че е по-интензивна. Ако човек не е свикнал да наблюдава късите филми, няма да остане очарован от начина им на свършване: точно тогава, когато не искаш. От друга страна, това подтиква размисъл, ако щеш - и глад за още подобни творби. Късите филми са носители на идеи и определени ситуации, над които да вникнем като зрители. Късото кино е терен, от който се отправят послания за света".

До този момент екипът на Кинематограф не е одобряван по различни проекти въпреки кандидатстванията за финансиране. Въпреки това, Юлиян Спасов е категоричен, че платформата ще продължи да съществува и да се развива, защото е безценен архив, който остава във времето.

"Своето начало "Кинематограф" бележи случайно всъщност. Случи се след връщането ми от Франция, където учех кино, през 2012 година. Докато карах нощни смени в магазин се разнообразявах с програмиране. Спрях се на късите филмчета, защото подобен избор липсваше в България. Проектът ми се посрещна от близки, познати и роднини с интерес, затова беше ясно, че трябва да започне сортиране под формата на събития. Фундаментално погледнато е факт, че липсваше подобна платформа. Късото кино е непознато. Липсва в мейнстрийма. Няма го по телевизиите, по кината. В училищата също отсъства, за разлика от Франция, където на децата в образователния процес им се пускат редовно. Това е базата, която превърна "Кинематограф" в кауза. Авторите на къси филми са много. Късометражната форма не трябва да се сравнява с пълнометражната. Така се превърнахме в едно решение за авторите на това кино. Преимуществата са доста, най-вече легален достъп".

От Кинематограф все още не са посещавали Видин. Предвиденото за миналогодишното издание на фестивала The Bridge участие отпада в последния момент. Крайдунавският град обаче остава място, което искаме да посетим, завършихме разговора със Спасов.


Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05