Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безценен архив, който ще остане във времето


По едно филмово заглавие от света на българското "малко кино" представя всеки ден каузата "Кинематограф БГ". Кампанията на платформата за късометражно кино стартира на 1 март с намерението да продължи месец. 

Екипът на най-голямата и водеща платформа за късометражно кино си поставя за цял да покаже поне 100 български къси филма, казва основателят Юлиян Спасов. Не е ясно докога ще продължи инициативата, защото не е и ясно докога ще бъде карантината, допълва той.

"Традиционно за нашата платформа е да пускаме по един филм на ден в сайта. Повечето филми са чуждестранни. Сега започнахме с промяна - спряхме чуждия поток, преминавайки изцяло към родното кино. Събрахме доста родни филми, които останаха недооценени. Отговорът на този въпрос е обикновен: българските филми са трудни за гледане, намирането на качествените неща съответно е и по-голям тест. Идеите в нашите филми са драматични, тягостни, изследват се систематики и въпроси, които са тежки. Българското е тежко за гледане. Жанрово българското кино се разнообрази при все че драмата остава водеща. Нашите кинаджии израстват. Драмата е качествен жанр, но се нуждае от разчупване, каквото вече се забелязва. Когато започнахме, пандемията не беше почнала. Усетихме енергия. Усетихме обратна връзка от нашата публика. Затова продължихме. В момента имаме нужда да се заземим, да се върнем към близките неща до нас. Самата карантина има философски привкус - сякаш се приближаваме до нещата, които са точно до нас. Българското кино е най-доброто решение в момента. Успяхме да изкараме на повърхността много заглавия, които ги нямаше онлайн".

Късометражните филми могат да са както професионални, така и любителски продукции. Често се правят от независими кинодейци с некомерсиална цел или с малък бюджет, които по този начин доказват таланта си, за да привличат средства за бъдещи проекти. Кинематографичното произведение е с относително кратка продължителност, недостатъчна за квалифицирането му като пълнометражен филм.
Процесът, през който минава екипа на българското сдружение, е дълъг. Прихваща се даден филм чрез изследване на фестивали, на селекции, на дистрибуционни канали, след което следва връзка с авторите.

"С времетраене до 45 минути е късият филм. Характерно за тази творба е, че е по-интензивна. Ако човек не е свикнал да наблюдава късите филми, няма да остане очарован от начина им на свършване: точно тогава, когато не искаш. От друга страна, това подтиква размисъл, ако щеш - и глад за още подобни творби. Късите филми са носители на идеи и определени ситуации, над които да вникнем като зрители. Късото кино е терен, от който се отправят послания за света".

До този момент екипът на Кинематограф не е одобряван по различни проекти въпреки кандидатстванията за финансиране. Въпреки това, Юлиян Спасов е категоричен, че платформата ще продължи да съществува и да се развива, защото е безценен архив, който остава във времето.

"Своето начало "Кинематограф" бележи случайно всъщност. Случи се след връщането ми от Франция, където учех кино, през 2012 година. Докато карах нощни смени в магазин се разнообразявах с програмиране. Спрях се на късите филмчета, защото подобен избор липсваше в България. Проектът ми се посрещна от близки, познати и роднини с интерес, затова беше ясно, че трябва да започне сортиране под формата на събития. Фундаментално погледнато е факт, че липсваше подобна платформа. Късото кино е непознато. Липсва в мейнстрийма. Няма го по телевизиите, по кината. В училищата също отсъства, за разлика от Франция, където на децата в образователния процес им се пускат редовно. Това е базата, която превърна "Кинематограф" в кауза. Авторите на къси филми са много. Късометражната форма не трябва да се сравнява с пълнометражната. Така се превърнахме в едно решение за авторите на това кино. Преимуществата са доста, най-вече легален достъп".

От Кинематограф все още не са посещавали Видин. Предвиденото за миналогодишното издание на фестивала The Bridge участие отпада в последния момент. Крайдунавският град обаче остава място, което искаме да посетим, завършихме разговора със Спасов.


Вижте още

Актуализираха бюджета на община Видин

Общинските съветници във Видин актуализираха бюджета на общината за 2021 г., по време на проведеното днес извънредно заседание на Общинския съвет. В дневния ред бяха разгледани 23 точки, като последната точка, относно упълномощаване на представител на община Видин за участие в заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация..

публикувано на 26.07.21 в 15:52

С нова концепция и богата програма е Празникът на курорта във Вършец

Празникът на курорта, минералната вода и Балкана - Вършец 2021 бе открит на 24 юли. Програмата е изключително наситена, със събития всеки ден до края на месец август и включва няколко нови инициативи, обясни за Ради ВИДИН Даниела Лилова, специалист "Туризъм" към Туристически център Вършец: "Тази година концепцията е съвсем различна от..

публикувано на 26.07.21 в 13:57

Дейността на Апостола на свободата във Врачанско

Преди броени дни се навършиха 184 години от рождението на Васил Левски : най-великият син на България, възвеличаван, носещ единственото име, което в днешна България обединява в истинска емоция мало и голямо.   Няма кътче от Родината ни, което Апостола на свободата да е отминал в усилията си да убеждава сънародниците и да увлича съмишлениците в..

публикувано на 26.07.21 в 13:05

Фестивалът "Дунавски вълни" започва с "Дунавски валс" довечера

Официалното откриване на Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни" е тази вечер от 19 часа, на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Начало на събитието ще бъде поставено с концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин. В програмата са включени арт работилници и ателиета за деца, театрални представления, изложби, тематични вечери и..

публикувано на 26.07.21 в 13:01

Да се каем, докато има още време

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. "В Евангелието често четем за това как към Господ Иисус се обръщали различни хора: с молба, с въпроси, с искания или даже с упрек и укор. Ето нещастният баща на бесноватия юноша говори..

публикувано на 25.07.21 в 08:00

Варенето на сапун в Царевец - част от съкровищата на България

Традиционното за мездренското село Царевец варене на сапун ще бъде вписано в националната система " Живи съкровища-България ".  Занаятът е един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.  Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Възрастна жена от видинско село живее без ток от пет години

72-годишната Карамфила Флорова от видинското село Гомотарци  от години е принудена да живее без ток .  В къщата си възрастната жена никога не е имала отделна партида за ток. Ползвала тази на Дома за деца с умствена изостаналост, до който живее. Там работела като санитарка, докато се пенсионирала. Със закриването на Дома спрели и..

публикувано на 23.07.21 в 15:35