Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безценен архив, който ще остане във времето


По едно филмово заглавие от света на българското "малко кино" представя всеки ден каузата "Кинематограф БГ". Кампанията на платформата за късометражно кино стартира на 1 март с намерението да продължи месец. 

Екипът на най-голямата и водеща платформа за късометражно кино си поставя за цял да покаже поне 100 български къси филма, казва основателят Юлиян Спасов. Не е ясно докога ще продължи инициативата, защото не е и ясно докога ще бъде карантината, допълва той.

"Традиционно за нашата платформа е да пускаме по един филм на ден в сайта. Повечето филми са чуждестранни. Сега започнахме с промяна - спряхме чуждия поток, преминавайки изцяло към родното кино. Събрахме доста родни филми, които останаха недооценени. Отговорът на този въпрос е обикновен: българските филми са трудни за гледане, намирането на качествените неща съответно е и по-голям тест. Идеите в нашите филми са драматични, тягостни, изследват се систематики и въпроси, които са тежки. Българското е тежко за гледане. Жанрово българското кино се разнообрази при все че драмата остава водеща. Нашите кинаджии израстват. Драмата е качествен жанр, но се нуждае от разчупване, каквото вече се забелязва. Когато започнахме, пандемията не беше почнала. Усетихме енергия. Усетихме обратна връзка от нашата публика. Затова продължихме. В момента имаме нужда да се заземим, да се върнем към близките неща до нас. Самата карантина има философски привкус - сякаш се приближаваме до нещата, които са точно до нас. Българското кино е най-доброто решение в момента. Успяхме да изкараме на повърхността много заглавия, които ги нямаше онлайн".

Късометражните филми могат да са както професионални, така и любителски продукции. Често се правят от независими кинодейци с некомерсиална цел или с малък бюджет, които по този начин доказват таланта си, за да привличат средства за бъдещи проекти. Кинематографичното произведение е с относително кратка продължителност, недостатъчна за квалифицирането му като пълнометражен филм.
Процесът, през който минава екипа на българското сдружение, е дълъг. Прихваща се даден филм чрез изследване на фестивали, на селекции, на дистрибуционни канали, след което следва връзка с авторите.

"С времетраене до 45 минути е късият филм. Характерно за тази творба е, че е по-интензивна. Ако човек не е свикнал да наблюдава късите филми, няма да остане очарован от начина им на свършване: точно тогава, когато не искаш. От друга страна, това подтиква размисъл, ако щеш - и глад за още подобни творби. Късите филми са носители на идеи и определени ситуации, над които да вникнем като зрители. Късото кино е терен, от който се отправят послания за света".

До този момент екипът на Кинематограф не е одобряван по различни проекти въпреки кандидатстванията за финансиране. Въпреки това, Юлиян Спасов е категоричен, че платформата ще продължи да съществува и да се развива, защото е безценен архив, който остава във времето.

"Своето начало "Кинематограф" бележи случайно всъщност. Случи се след връщането ми от Франция, където учех кино, през 2012 година. Докато карах нощни смени в магазин се разнообразявах с програмиране. Спрях се на късите филмчета, защото подобен избор липсваше в България. Проектът ми се посрещна от близки, познати и роднини с интерес, затова беше ясно, че трябва да започне сортиране под формата на събития. Фундаментално погледнато е факт, че липсваше подобна платформа. Късото кино е непознато. Липсва в мейнстрийма. Няма го по телевизиите, по кината. В училищата също отсъства, за разлика от Франция, където на децата в образователния процес им се пускат редовно. Това е базата, която превърна "Кинематограф" в кауза. Авторите на къси филми са много. Късометражната форма не трябва да се сравнява с пълнометражната. Така се превърнахме в едно решение за авторите на това кино. Преимуществата са доста, най-вече легален достъп".

От Кинематограф все още не са посещавали Видин. Предвиденото за миналогодишното издание на фестивала The Bridge участие отпада в последния момент. Крайдунавският град обаче остава място, което искаме да посетим, завършихме разговора със Спасов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15