Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 април 2020 година

Снимка: Архив, Радио ВИДИН


МБАЛ "Света Петка" във Видин търси да назначи лекари, медицински сестри и санитари в структурата за наблюдение и лечение на пациенти с доказан COVID-19 в неусложнено положение, съобщиха от ръководството на лечебното заведение. Работата е на смени, дневни и нощни дежурства. Продължителността на трудовия договор е до отпадане на извънредното положение. Всички те ще работят срещу допълнително възнаграждение, уточняват от болницата.


За нов случай на заразен с коронавирус във Видин съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. Положителната проба е установена късно снощи и е на 77-годишен невролог. На персонала на отделението също ще бъдат взети проби. Това е третият доказан случай на заразен с COVID-19 в област Видин.


Над 400 пакета с хранителни продукти ще бъдат раздадени на социално слаби хора от община Видин. Закупени са с дарения от депутата Владимир Тошев и членове на общинската организация на ГЕРБ. Ще бъдат раздадени чрез направлението за социално подпомагане в Общината, каза народният представител. 


Нова заповед на здравия министър дава възможност на търговците на кооперативните пазари и борсите за цветя да реализират своята продукция на 15 и 16 април. Пазарите остават затворени само от 17 до 19 април включително. Това става възможно в резултат на създадената добра организация и стриктното прилагане на противоепидемичните мерки на пазарите за селскостопанска продукция, обясняват от Министерството.


Въпреки новата заповед на министъра на здравеопазването, с която се дава възможност кооперативните пазари да работят и утре, от Община Мездра съобщиха, че на 16 април (четвъртък) общинският пазар в гр. Мездра няма да функционира поради масово неспазване от страна на потребителите на 09.04.2020 г. на противоепидемичните мерки - ползване на лични предпазни средства и спазване на физическа дистанция, въведени в района на пазара със Заповед на кмета на община Мездра.


Минимална е разликата между двамата претенденти за 3-годишен договор като управител на „Диагностично-консултативен център-1“ във Враца. Само 4 стотни делят класирания като първи д-р Петьо Вълчев от досегашния шеф д-р Огнян Тошев.


Осигурени са средства за ремонта на околовръстния път на Оряхово. С предоставения допълнителен ресурс ще се финансира рехабилитацията на шест отсечки в страната, сред които е "Обход гр. Оряхово – път II-11 Мизия - Оряхово - Крушовене", с дължина 8.76 км.  



Продължва пролетното почистване на Зверино. Цялото село ще бъде дезинфекцирано, каза кметът Стоян Петров. По негова инициатива, в най-голямото село в община Мездра бяха раздадени повече от 300 маски.


От Община Мездра уведомяват потребителите на Домашния социален патронаж към Общински център за социални услуги и дейности, че от днес до отмяната на извънредното положение в Република България доставката на храна по домовете ще става в опаковки за еднократна употреба. Предоставянето на социалната услуга ще продължи да се извършва по график, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.  



Дружество от Згориград е новият концесионер на находище "Требежа", от което се добиват скалнооблицовъчни материали - варовици. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, одобрявайки поисканата от предишния концесионер промяна. Находището се намира в землището на село Горна Кремена, община Мездра. Концесията за него е предоставена през септември 2019 година за срок от 35 години.



Община Враца предприема мерки за недопускане на палежи в защитената територия - резерват "Врачански карст“, а на нарушителите ще бъдат съставени глоби, в съответствие с действащото законодателство.  Съгласно издадена Заповед на министъра на околната среда и водите, касаеща пожароопасния сезон от 1 април  до 31 октомври, ще бъдат сформирани гасачески групи от доброволци от населените места, граничещи с резервата - Враца, кв. "Бистрец“ и селата Паволче и Згориград.

От 15 април е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващи се видове риби. Тя е в сила до 31 май. Това съобщи Валери Спасов, старши специалист в отдел "Рибарство и контрол" в ИАРА Монтана.

Ветеринари поискаха оставките на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков и зам.-министъра на Земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов. Причината е цялостната политика, водена от тях, в сферата на здравеопазването на животните, каза за Радио Видин д-р Димитър Цанков, зам. председател на националния съвет на Българския ветеринарен съюз.

Св. Синод: На Разпети петък спазвайте ограниченията. Поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащеница.

В община Кула ще посрещнат Великден по време на криза. Гости няма да има, няма да има и големите църковни ритуали, свързани с Великден. Все пак в съботната вечер в двора на храма "Св. Петър и Павел" в град Кула отец Петър ще донесе благодатния огън. В неделния ден, който е същинския Великден хората ще могат да се поклонят в храма.



Засилен контрол в област Видин по време на Великденските празници. Дежурните екипи ще следят за спазването на обществения ред и на въведените противоепидемични мерки.



Двама ученици от Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класираха за националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика. Това са дванадесетокласничката Рая Симеонова  и десетокласникът Петър Петков.

Писателката Мария Донева гостува виртуално на Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца в Маратон на четенето 2020. Тя ще бъде специален гост на четвъртото представяне на автор в инициативата #ВкъщиСъмИЧета, организирана от екипа на Аз чета - AzCheta.com.

Броени дни преди Великден Младежкият дом в Монтана отправя предизивикателство да се включите във Великденска работилничка у дома. Всеки участник сам решава какво да сътвори в своята импровизирана домашна работилница -  боядисване на яйца, изработване на великденски украси, декорации, сувенири, картички. Право на участие в нея имат ученици от  1-ви до 8-ми клас. Когато сте готови със своето творение, трябва да го снимате и да изпратите снимката на e-mail-а на младежкия дом. Заедно със снимката  посочете трите имена, възраст, училище, клас и телефон за връзка. Крайният срок за участие е 24 април 2020г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19