Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвенето у дома по време на изолация- забавно и полезно

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В ситуацията, в която се намираме в момента- да стоим затворени у дома, времето минава бавно. Какво би могло да ни помогне? Приготвянето на вкусна и питателна храна в тези условия е един от начините. Много хора започнаха да публикуват свои рецепти в социалните мрежи. Два- три часа в кухнята е добре запълнено и неусетно минало време. Терапия ли е готвенето? 

Иван Звездев, заедно със седемгодишния си син Иван- младши, показват рецепти и ги публикуват на Фейсбук страницата и в канала в Ютуб:

"Готвенето е доста добър метод да запълниш времето си по време на изолацията, в която се намираме...Хубаво е да се включват и децата. С по-леки задачи се справят и това ангажира вниманието им... Сега за Великден всеки може да се опита да направи козунак и да опече агнешко..."- съветва Звездев.


За Шеф Иван Манчев готвенето е и терапия, и вдъхновение. Той ни съветва да прекараме повече време в кухнята, за да направим нещо вкусно според възможностите си.

"Наистина е терапия и вдъхновение...Виждам, че хората публикуват снимки и клипове. Това наистина им запълва времето...За празниците могат да се приготвят класическите неща- козунак, курбан чорба и агнешко. Не е страшно да се опиташ да направиш козунак. Ако не стане тази година, то догодина да се опитаме пак..."- коментира Шеф Манчев.


Кухнята е сърцето на дома и в ситуацията, в която сме, тя наистина е спасителен остров. А в условията на ивънредно положение, когато няма фестивали и публични прояви, и юнашкият тиган на Ангел Ангелов е "под карантина". Това не му пречи да продължава да прави това, което най-умее- да готви: 


"Готвенето е ангажимент към семейството. То наистина запълва времето...В ситуацията, в която се намираме, го преоткрихме. Много е лесно да минеш през топлата витрина на някой магазин и да осигуриш вечерята, но друго е да я приготвиш... Стрък праз, няколко яйца и парче забравена сланина, са прекрасни съставки за вкусно ядене... Отначало много хора се впуснаха да готвят сложни ястия. Сега вече забавиха темпото и търсят по-простички неща... Козунаците са навлезли в страната през 30- те години на миналия век. Българският Великденски хляб се е наричал кукулник. Правил се в различни форми, като в четирите му края и в средата се слагат сурови яйца и така се пече. След това се маже с вода в която има разбито масло и мед..."- сподели Ангел Ангелов.


Неотменна част от трапезата за Великден наистина са великденските обредни хлябове
. Тъй като приготвянето им е свързано с боядисването на яйцата, те се замесват на Велики четвъртък или на Разпети петък, но най-често в съботата преди големия празник. Те са се наричали кукулник, но имат и други имена- кравай, паска, пита, турта, яйчелник, колак, пармак, кукла, боговица, каниска и други Така че, ако искате да изненадате близките си, може да направите кукулник.  



Ивайло Шопски е познат на цялата страна с пътуващото читалище "Бащино огнище". Сега читалището не пътува, но той е намерил интересно занимание по време на изолацията и на профила си във Фейсбук всеки ден публикува снимки на процеса за приготвяне на поредното ястие.

"Аз не спазвам рецепти. Всеки път е различно...Да, готвенето ми помага да запълня времето си...За Великден препоръчвам класическата дроб сърма. Лесно е, но и вкусно"- казва той.



Виолета Владимирова е от Оряхово, но от години живее в Холандия. Тя прави прекрасни торти и има страница във Фейсбук Вили Кейкс. И тя, както и всички хора в момента прекарва времето си у дома с децата и готвенето е утеха- чуйте нейната рецепта за козунак.

Прекараното време в кухнята не е изгубено време, а време в което сме направили нещо вкусно и полезно. Вие избирате сега агнешко или дроб сърма, кукулник или козунак за Великден да си направите. Важното е да сме живи и здрави- у дома!.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45