Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Готвенето у дома по време на изолация- забавно и полезно

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В ситуацията, в която се намираме в момента- да стоим затворени у дома, времето минава бавно. Какво би могло да ни помогне? Приготвянето на вкусна и питателна храна в тези условия е един от начините. Много хора започнаха да публикуват свои рецепти в социалните мрежи. Два- три часа в кухнята е добре запълнено и неусетно минало време. Терапия ли е готвенето? 

Иван Звездев, заедно със седемгодишния си син Иван- младши, показват рецепти и ги публикуват на Фейсбук страницата и в канала в Ютуб:

"Готвенето е доста добър метод да запълниш времето си по време на изолацията, в която се намираме...Хубаво е да се включват и децата. С по-леки задачи се справят и това ангажира вниманието им... Сега за Великден всеки може да се опита да направи козунак и да опече агнешко..."- съветва Звездев.


За Шеф Иван Манчев готвенето е и терапия, и вдъхновение. Той ни съветва да прекараме повече време в кухнята, за да направим нещо вкусно според възможностите си.

"Наистина е терапия и вдъхновение...Виждам, че хората публикуват снимки и клипове. Това наистина им запълва времето...За празниците могат да се приготвят класическите неща- козунак, курбан чорба и агнешко. Не е страшно да се опиташ да направиш козунак. Ако не стане тази година, то догодина да се опитаме пак..."- коментира Шеф Манчев.


Кухнята е сърцето на дома и в ситуацията, в която сме, тя наистина е спасителен остров. А в условията на ивънредно положение, когато няма фестивали и публични прояви, и юнашкият тиган на Ангел Ангелов е "под карантина". Това не му пречи да продължава да прави това, което най-умее- да готви: 


"Готвенето е ангажимент към семейството. То наистина запълва времето...В ситуацията, в която се намираме, го преоткрихме. Много е лесно да минеш през топлата витрина на някой магазин и да осигуриш вечерята, но друго е да я приготвиш... Стрък праз, няколко яйца и парче забравена сланина, са прекрасни съставки за вкусно ядене... Отначало много хора се впуснаха да готвят сложни ястия. Сега вече забавиха темпото и търсят по-простички неща... Козунаците са навлезли в страната през 30- те години на миналия век. Българският Великденски хляб се е наричал кукулник. Правил се в различни форми, като в четирите му края и в средата се слагат сурови яйца и така се пече. След това се маже с вода в която има разбито масло и мед..."- сподели Ангел Ангелов.


Неотменна част от трапезата за Великден наистина са великденските обредни хлябове
. Тъй като приготвянето им е свързано с боядисването на яйцата, те се замесват на Велики четвъртък или на Разпети петък, но най-често в съботата преди големия празник. Те са се наричали кукулник, но имат и други имена- кравай, паска, пита, турта, яйчелник, колак, пармак, кукла, боговица, каниска и други Така че, ако искате да изненадате близките си, може да направите кукулник.  



Ивайло Шопски е познат на цялата страна с пътуващото читалище "Бащино огнище". Сега читалището не пътува, но той е намерил интересно занимание по време на изолацията и на профила си във Фейсбук всеки ден публикува снимки на процеса за приготвяне на поредното ястие.

"Аз не спазвам рецепти. Всеки път е различно...Да, готвенето ми помага да запълня времето си...За Великден препоръчвам класическата дроб сърма. Лесно е, но и вкусно"- казва той.



Виолета Владимирова е от Оряхово, но от години живее в Холандия. Тя прави прекрасни торти и има страница във Фейсбук Вили Кейкс. И тя, както и всички хора в момента прекарва времето си у дома с децата и готвенето е утеха- чуйте нейната рецепта за козунак.

Прекараното време в кухнята не е изгубено време, а време в което сме направили нещо вкусно и полезно. Вие избирате сега агнешко или дроб сърма, кукулник или козунак за Великден да си направите. Важното е да сме живи и здрави- у дома!.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трети март- дългият път от свободата на духа и мисълта до политическата свобода

На 3 март празнуваме 147 години от Освобождението от османско владичество след Руско-турската война от 1877-78 г. На националния ни празник говорим с  Яна Жекова и Петко Андреев- 11-к ласници от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин.  "3 март е Национален празник и олицетворява националния идеал и българската мечта", каза Яна Жекова.  "За..

публикувано на 03.03.25 в 12:39
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Действията са по-важни от документи и красиви фрази, облечени в управленски програми

Правителството прие управленската си програма.  Тя не е механичен сбор от приоритети на формациите в коалицията, а документ, който почива на политическа логика, обосноваха се от Четворната коалиция.  Визията за управлението на страната е в посока развитие на модерна, демократична и правова държава с ефективни институции, висок жизнен стандарт,..

публикувано на 27.02.25 в 10:00

Фейсбук група от Северозапада споделя бизнес идеи

Всеки успешен бизнес започва с идея, която впоследствие трябва да превърнем в реалност и да направим основа за устойчив бизнес. Първата и най-важна стъпка е ясно да дефинираме бизнес идеята си, да оценим нейния потенциал и след това да я приложим на практика. Една от най-добрите стратегии за растеж в бизнеса, както и в живота, е консистентността..

публикувано на 26.02.25 в 10:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Външната политика на Тръмп може да извади ЕС от летаргията

"Трудно е да се прогнозира какво ни очаква във вътрешен и външнополитически план, защото ситуацията се променя изключително бързо. Геополитическата ситуация започва да взима радикален завой, политическото противопоставяне се изменя изключително бързо ." Това каза в "Посоките на делника" политологът  Светлин Тачев от Социологическа агенция "Мяра"...

публикувано на 25.02.25 в 13:17

Защо расте броят на работещите пенсионери

Служебно преизчислените пенсии от 1 април 2024 г. са 350 718, почти с 15 000 повече в сравнение с 2023 година по данни на НОИ. На преизчисляване подлежат пенсиите, свързани с трудовата дейност на лицата. Това са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука или..

публикувано на 24.02.25 в 14:31

Правителството с опит да гарантира адекватни минимални работни заплати

Въвеждането на европейската директива за адекватни минимални работни заплати ще стане факт, увериха от социалното министерство. В момента се разработват промени в Кодекса на труда, включващи новата формула, по която ще се определя минималното възнаграждение. Намерението е в нормативния акт да запишат критериите, въз основа на които ще се определя..

публикувано на 24.02.25 в 12:18

Кметът на Ковачица: С малките неща започваме и вървим напред, за да има живец в селото

Екипът на Радио ВИДИН на ломското село Ковачица.  Град Лом е на 12 км от селото, а река Дунав е на 4 км. Въпреки това местните хора се гордеят с реката и винаги казват, че живеят на Дунава.  Откъде идва името на селото? Според една от местните легенди, след потушаването на Чипровското въстание, в района се заселили бежанци от..

публикувано на 21.02.25 в 12:00