Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос воскресе!

Възкресение Христово е основа на нашата вяра. То е тази първа, най-важна велика истина, с възвестяването на която апостолите започнали своята проповед. Както с кръстната смърт на Христос е извършено очистването на нашите грехове, така с Неговото възкресение ни е даден вечен живот. Затова за вярващите хора Възкресение Христово е източник на постоянна радост, на непрестанно ликуване, достигащо своя връх в празника на светата християнска Пасха.

"Възлюбени в Господа скъпи братя и сестри! Духовно тържествувайки на този велик и славен празник на Възкресението от мъртвите на Спасителя на света, мислено съзерцавайки Неговото излизане от гроба, отправям към всички вас жизнеутвърждаващият, изпълнен с вътрешна сила, с необорима правда и радост възглас: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Светозарната пасхална нощ показва на човечеството пълнотата на Божествената любов, поради която предвечният Син на Небесния Отец приел на Себе Си човешко естество, изцелил го от болестите на греха и слизайки в адските дълбини, съкрушил оковите на смъртта, дарувайки ни безценна възможност за единство със своя Създател и Промислител.

Приобщавайки се към тази покриваща всичко любов на Господа, ние придобиваме непобедимо оръжие "против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12). Ние преодоляваме страха, предизвикан от ограничеността на нашата човешка природа и придобиваме способност без боязън да гледаме в лице всички предизвикателства на времето. Защото "в любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха" (1 Ин. 4:18).

Приобщавайки се с Тялото и Кръвта Христови, ние, по думите на Свещеното Писание ставаме причастници на "божественото естество" (2 Петp. 1:4), способни да изменим своето природно състояние. Чрез Причастието ние получаваме възможност да се уподобим във всичко на Този, Който заради нас "понизи Себе Си, като прие образ на раб и се уподоби на човеци; и по вид се оказа като човек, смири Себе Си, бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна" (Филип. 2:7-8).

Нравственото, духовното изменение на самия себе си е главният залог и основа за преобразяване живота на обществото, на народа, на страната. Невъзможно е да измениш към по-добро цялото, без да усъвършенстваш неговите части. Правилното умонастроение на хората от всички възрастови, социални и политически групи непосредствено определя благополучието на Отечеството. От това какви ще бъдат нашите житейски вектори, зависи пътя на развитието на цялата държава, на нашата Църква, а в крайна сметка - на цялото Божие творение, връчено ни от Създателя, за да го пазим (Бит. 2:15).

Молитвено пожелавам на всички вас, скъпи мои, неотслабващо пребиваване в радостта за Възкръсналия Победител на ада и преизобилна помощ свише във вашите ежедневни трудове. ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС! Амин."

Московски и на цяла Русия патриарх Кирил

В рубриката "Съвременна Библия" - Христос воскресе! Този поздрав звучи по-различно сега, когато мнозина избраха да пропуснат празничното богослужение. Заради обявеното извънредно положение доста църкви дори затвориха врати. Тези дни се замислих колко поколения богоборци са мечтали да видят това, което се случва днес - да видят църквата празна и затворена. В някои враждебни към християнството държави този ефект се постига с гонения. В условията на пандемия се употребява друг инструмент - изконния човешки страх за живота. На възкресение Христово ще поговорим за този страх, за опасността да бъдем управлявани от него и за това как да го преборим. Всички хора сме на това бойно поле. Ако сме сами, сме обречени. Но Давид вярваше, че не се изправя сам срещу Голиат. Вярваше, че до него ще застане, както Го нарича той - "Живият Бог"! Ако повярваш в живия Бог на Давид, светът, в който живееш и великаните, които се разхождат по него ще изглеждат различно.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00