Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столетник от Генерал Мариново празнува рожден ден

Снимка: Община Видин

100-годишния си юбилей празнува в добро здраве днес ветеранът от Втората световна война Гено Милков. Той е награждаван с отличия като достоен защитник на Родината. Воювал е във Втора армия в гр. Скопие, в битка до река Пчиня в Република Северна Македония и е бил свързочник, с чин "кандидат-подофицер". За юбилея си той получи награди и подаръци, обясни секретарят на областния съвет на Съюза на ветераните от войните Василка Карова.

"От Министерството на отбраната медал за 75 години от победата, заедно с грамота и с поздравителен адрес. От централния съвет също са изпратили поздравителен адрес, плакет и от нас е поздравителен адрес, 100 лева като нагграда за това колко години е направил."

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков изпрати поздравителен адрес до столетника, който е роден, израснал и е свързал целия си живот с Генерал Мариново.

"Днес имаме нужда от мъдростта и житейския опит на хора като вас", се казва в поздравлението на д-р Ценков. Кметският наместник на селото Борислав Борисов връчи адреса и подаръците от общинското ръководство на рожденика.

Гено Милков е първият столетник в Генерал Мариново и живее сам. Грижи за него полага снаха му, която го навестява често от Видин. Той споделя, че сред предпочитаните му храни са медът и киселото мляко, което според него го държи в добра форма. Дядото се радва на трима правнуци.

13 са ветераните от Втората световна война, които живеят в област Видин. През декември 100-годишен юбилей ще чества и Никола Руняшк от Грамада. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54