Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биолози от математическата гимназия във Видин отбелязват Деня на Земята

Снимка: earthday.org

На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-та годишнина. Тазгодишната тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата - огромното предизвикателство на нашето съвремие". Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем. През 2020 г.  посрещаме Деня на Земята - 22 април, в  криза, заради епидемията от коронавирус. Но дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. "Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!", пишат от министерството на околната среда и водите по повод Деня на Земята.

Видинската Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" отбеляза този ден по нетрадиционен начин:  

"Отбелязването на подобни екологични дати, важни за човечеството е традиция в нашата гимназия... Обикновено подготвяме дейности, на принципа "ученици обучават ученици"- учиници от по-големите класове от биологичните паралелки подготвят материали, забавни игри, демонстрации, които представят на по-малките ученици. Тази година ситуацията е по-различна и учениците решиха, че можем да го направим, като подготвят различни материали- клипчета, постери, снимки с послания, които да представим на фейсбук страницата. Интересното е, че тази година този празник има юбилей- 50 години, празникът, който се води най-големия нерелигиозен празник в света и се отбелязва от милиони хора навсякъде по земята... Проблемите на нашата Земя са твърде много, за да пропускаме подобни възможности да напомним за тях и най-вече на начините за преодоляването им.... Младите хора са по-ангажирани и по-критични, по-отговорни от нас, тези проблеми ги вълнуват и те искат да покажат какво мислят по въпроса, да направят нещо, макар и мъничко, с което да помогнат за разрешаване на екологичните проблеми", каза учителят по биология Мануела Живкова.

Някои от учениците изпращат послания, в които маркират основни проблеми, други маркират проблемите и дават съвети как да се отстранят. 

Рая Христова е 10 клас, учи в биологичната паралелка. Казва, че не трябва само един ден в годината да се обръща внимание на планетата, а трябва всеки ден да правим по нещо малко.

"Като например- рециклиране или тази хартия, която не сме изписали, си я запазваме, за да си драскаме, за да не пропиляваме ресурси...Тази година много неща се случват, които се отразяват на околната среда, тя ни показва колко страда, а ние трябва да се грижим за нея и да вземем мерки, защото пожарите в Сибир, в Австралия и Амазония са отражение на човешката дейност... Трябва да бъдем информирани, хората трябва да знаят в каква среда живеят. Всеки един човек трябва да прави малки промени, а с личен пример бихме могли да накараме и други хора да мислят като нас и да променят начина си на живот...Можем да намалим използването на пластмаси, и на предмети изобщо...Много хора не приемат Земята като дом и не я пазят като дом, а това трябва да се промени. Трябва да се научат, че както у дома пазят чисто, така и в природата и в света навън трябва да пазят чисто..."

Рая, заедно със свои съученици, са подготвили постери и видео, което може да видите на страницата на математическата гимназия. Обмислят и други проекти, които ще реализират след края на извънредното положение. 

Мария Микова е от 10 г клас. Според нея всеки човек може да направи по нещо за Земята:

"...Важно е да си припомним, че всяка една човешка дейност влияе върху околната среда- всяка построена сграда, всяко палене на двигателя на автомобила... Трябва да се опазват дърветата и цветята... Сега, в условията на изолация, ние помагаме на Земята- тя диша, всичко е по-чисто..."

Постери, видео клипчета и презентации, свързани с глобалното затопляне, изтъняването на озоновия слой и опазването на видовете са публикувани на фейсбук страницата на училището. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41