Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Накъде след края на пандемията

Снимка: Светослав Цветанов

Рано или късно ще се върнем към нормалния си начин на живот. Ще се променят ли светът и отношенията между хората след края на пандемията? Усамотяването ще остане ли начин на живот?

Според д-р Тотко Найденов, редактор на вестник "Български лекар", хората ще останат отчуждени:


"Общуването между хората ще стане сдържано, без прегръдки, без целувки, без топлота. Всички сме психически обременени. Вече масово хората са обхванати от тревожно-депресивен синдром, натрапчивост, мнителност, ужас от приближаващата бедност... Усамотяването, уви, ще бъде начин на живот...".

Социологът Първан Симеонов също смята, че няма как да не се отрази кризата с коронавируса на всяка една дейност и човешки взаимоотношения: 


"Със сигурност ще се отрази. Важното е кога ще успеем да го преодолеем... Икономически също е важно да се справим. Няма да се случи толкова бързо...Като народи ние си общуваме, но ръководителите на народите- не. САЩ и Китай се карат кой е виновен...Надявам се да се намери медикамент против коронавируса, за да имаме отговор на въпроса..."

 "Накъде след пика?"- така е озаглавил статията си журналистът от "Капитал" Алексей Лазаров. В нея той разсъждава за начините, по които най-безболезнено да излезем от ситуацията и да се върнем към нормален живот: 


"Няколко европейски държави обявиха плановете си за постепенно премахване на ограниченията. България все още не върви надолу, но вече трябва да планира как да излиза от локдауна...Каквото и да е облекчаването на ограниченията обаче ще бъде възможно само при едно условие - ако има много сериозно изградена инфраструктура за масово тестване на хората... През последните седмици стана популярна теорията за чука и танца на Томас Пуейо. В нея американецът казва, че за първоначалното намаление на заразата трябва да има резки ограничения /чука/, но след тях са нужни умни мерки - вирусът няма да изчезне, а трябва да се научим да танцуваме с него. Първата част - тази за чука, е сравнително лесна. В България го стоварихме силно и даже много рано. Въпросът сега е да се научим да танцуваме с вируса. Това означава рязко да се увеличи капацитетът за тестване на хората и да се въведе ефективна система за карантиниране на болните и контактните. Иначе рискуваме да сме изяли жабите на локдауна, а после да изядем и тези на силната втора вълна от заразени..."


Според психоложката Тони Янкулска ще има промени в отношенията между хората, но към по-добро:

"Сега в тази изолация обръщаме повече време на семейството си...Хората обаче правят много добри неща и кампании - това ме кара да смятам, че ще станем по- добри...След като всичко свърши, ще има една дистанция и притеснения, но ще отминат..."


Деница Каменова е училищен психолог в Козлодуй. Според нея ще се справим със ситуацията и ще продължим напред:

"Трябва да ни поведат лидерите. Това е важно...При децата се забелязва желание да се върнат на училище. Липсва им социалния контакт. На мен ми казват, че изолацията ги потиска и училището им липсва...Хората ще оценят по- ясно живота и пътуванията...".


Чуйте повече в звуковия файл.
Вижте още

Изборите наближават - готови ли са в Северозапада

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори в северозападните общини подготовката върви планово и без сериозни проблеми. Ясен е броят на секциите, почти попълнени са съставите на СИК, очаква се членовете да преминат обучение. Тече срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна кутия, очакват се и машините за гласуване...

публикувано на 21.06.21 в 14:34

В Подгоре искат да задържат младите хора

Основният проблем на Подгоре е, че липсата на работа и лошата инфраструктура са обезлюдили района и сега е много трудно да бъде възстановен нормалният живот в този край. Това обясни  кметът на село Подгоре, община Макреш, Илия Каменов. Според него сега, когато е започнала земеделската работа, всеки си е по градинките и селото съвсем е добило облика..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Оптимизъм за бъдещето на антична Рациария

Останките на римското селище Рациария , което е безценен паметник на културното наследство, но и символ на разрухата, една от най-тъжните страници на културния упадък на България, лежат на бреговете на река Дунав в северозападния край на страната. През есента на 2013 година Министерството на културата подпомогна финансово първите след близо..

публикувано на 17.06.21 в 10:35

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00