Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надмогнато съмнение

Снимка: www.bogonosci.bg

Намираме се във Втора неделя след Пасха, наречена Томина. Нарича се така, защото е свързана с един от апостолите Христови - Тома.

"Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам" (Йоан. 20:25).

"Братя и сестри,

много бързо се пръснало известието за възкръсналия Господ Иисус всред всички, които Го познавали и обичали. Те не били изживели още смущението от разпятието, когато дошла новата вест, която причинила още по-голям шок: Иисус не е мъртъв, а възкръснал! В сърцата на учениците се смесили две чувства: страх и съмнение. Те се бояли от преследване, като привърженици на Господа Иисуса и се съмнявали в това, което стигнало до ушите им. Не знаели какво ще стане с тях. Не ще ли влезе ей сега някой от стражите да ги поведе също на разпятие? Нима висшият съвет - синедрионът ще се задоволи само със смъртта на Иисуса? Не ги ли очакват и тях затвор и мъки? - Затова, по-добре е да стоят със здраво залостени врати и прозорци, далеч от всяко общуване с външния свят!

Спасителят не оставил обаче Своите последователи в такова ужасно напрежение. Той се явил при тях, въпреки затворените врати. Те Го видели и разговаряли с Него. От светото Евангелие научаваме, че не става дума за видение или някакъв признак. Иисус се явил лично. Ние не сме в състояние да обясним станалото. И няма смисъл да поставяме въпроси и да размишляваме по тях. Тук трябва да приемем великото чудо на Господа пред Неговите верни. Забележително е, че Той се явил не само на Своите ученици, а и на тези, които са Го обичали. Многократните явявания в продължение на 40 дни били свидетелство на Неговата обич. Учениците видели и повярвали (1Йоан. 1:1-3). На тази вяра се крепи и основаната от него св. Църква. Вярващите през вековете знаят, че Той е жив и Го търсят с надежда.

Апостол Тома, наречен "Неверний", е образец на религиозно съмняващия се човек. Вярно е, че съмнението винаги се е смятало за тежък грях. Но честното съмнение не е нищо друго, освен търсене на истината. А тази истина е Сам Бог. Който търси истината, търси Бога. Истината не е нещо готово, постигнато, което можем да сгънем и поставим в своята библиотека, а нещо живо, което винаги ще се явява като ново. Истината не може да се изрази само с една дума или едно изречение. Тя е безкрайна и многообразна. Тя се открива в словото като гостенка и остава открита в дом, където я търсят. Докато живеем в този временен свят, тя ще ни се показва винаги откъслечна и незавършена. Нашето познание никога не постига своя край.

И Тома се усъмнил във възкресението на Господа, но неговата грешка е в това, че той поискал да проникне със сетивата си в една нелека тайна. Вярата има други измерения и друго изследване, а не емпиричното опитно познание със сетивата.

Тома проявил съмнение, но Господ Иисус го потърсил, въодушевил и той възторжено възкликнал: "Господ мой и Бог мой!" (Йоан. 20:28).

Братя и сестри,

да помним думите на Спасителя: "Блажени, които не са видели, и са повярвали!" Амин!“

Ставр.ик. Иван Лалов Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - Тома Неверни имал само един проблем. Той обичал Исус. Вярвал в закона и пророците. Ученикът следвал Христос отблизо и дори имал готовност да сподели кръста му. Но кое било онова явление, причинило криза на вярата му? Възкресението! Ще поставя открито и нека размислим заедно върху проблема с вярата във възкресението от мъртвите. Тази библейска доктрина редуцира броят на реално вярващите дори днес. Защо ни е толкова трудно да повярваме в реалността на възкресението? Какво е Божието намерение? Според Божието Слово възкресението не е свободноизбираемо, а задължително събитие, заложено в бъдещето на всеки човешки индивид. Ако това е нещо, което касае лично мен, то трябва да ме интересува... стига да вярвам в Божието Слово.


Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00