Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Седмокласници от Видин се готвят за НВО във виртуална класна стая

Снимка: Радио Видин

Виртуална класна стая, в която седмокласници се подготвят за предстоящите изпити за националното външно оценяване, започна работа в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" - Видин.  Вече 18 ученици са се включили в курсовете по математика и български език и литература. Преподаватели от гимназията подготвят учениците за изпитите след 7 клас - уточни директорът Мариета Георгиева:


"Отворили сме една стая, в която работим допълнително по български и математика със седмокласници, които имат желание да продължат образованието си при нас. С цел да можем да им помогнем да се представят максимално добре на външните оценявания.  Българският започва сега в четвъртък, по математика имахме две срещи. По принцип ние сме поканили тези, които проявяват интерес към нашето училище, но помагаме на всеки, който е решил и е влязъл в нашата класна стая. За първи път използваме тази възможност. Трябваше да сме сигурни , че можем да направим присъединяване на деца, които имат акаунти в други класни стаи, в други училища. Те могат със същия си акаунт да се присъединят към класна стая, която е в нашето училище."
  

Дванадесетокласниците  в училището са подготвени за матурите, защото дистанционното обучение от началото на извънредното положение до днес не е спирало, добави още Мариета Георгиева:

"Лично ние нямаме проблем с необходимостта да се върнат на живо в училище, защото при нас дистанционното обучение си тече отдавна, но е важно да се реши въпросът с изпитите, защото ще има изпити за ученици от самостоятелна форма, поправителни, държавни изпити, за мен това е по-важното да чуя какво е решението. В момента текат няколко вида практики. Сигурно не са в най-ефективният си вариант дистанционно, защото друго си е когато нещо го пипнеш нали, а не го симулираш виртуално и да го тестваш виртуално. Аз много се надявам наистина за дванадесети клас да се вземе решение, кога ще бъдат матурите. Да се вземе решение как да текат сесиите с изпити, защото мисля, че би могло да се намери решение за това. Ние не сме спирали, нямаме нито един загубен учебен ден между 13 март и до ден днешен." 

За следващата учебна година ПГ "Проф д-р Асен Златаров" ще приема ученици в четири паралелки - "Икономист - търговия", "Хотелиер", "Компютърна техника и технологии" и "Електротехник".

Предстои МОН да направи ясен план за завършването на учениците в 7-и и 12-и клас, на които предстои  кандидатстване. До 10 май ще трябва да се дадат варианти за провеждането на матурите и кандидат-студентските изпити.
Вижте още

Чрез игри деца учиха за Хари Потър

Занимания и забавни игри за деца по повод инициативата "Нощ на книгите за Хари Потър" се проведоха на откритата сцена до БиблиоПощата, в Крайдунавския парк във Видин . Провежда се за седма поредна година, обясни Адриана Цветкова от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". "Темата тази година е улицата "Диагон-али", така че сме се..

публикувано на 24.06.21 в 18:25

Снимката на 24 юни 2021 година

На 24 юни православието чества Рождество на Свети Йоан, Предтеча и Кръстител Господен. В църковния календар в почит към паметта на светеца са отредени още няколко дати. Днес е и един от най-големите фолклорни празници - Еньовден, посветен на билките. 465 000 лева ще получи Община Лом от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане..

публикувано на 24.06.21 в 17:29

Отпускат 465 000 лева за отстраняване на щетите от пороя в Лом

465 000 лева ще получи Община Лом от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за отстраняване на щетите от проливния дъжд на 19 юни. Това съобщи кметът на Общината д-р Георги Гаврилов: "465 000 лева е помощта на Междуведомствената комисия, която съм поискал и която ни е отпусната, цялата. Няма да..

публикувано на 24.06.21 в 17:20

Около 500 000 лева подкрепа са получили фирми от област Монтана

Близо 2800 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал във фаза 3 на програмата. Общият размер на поисканата безвъзмездна финансова помощ е почти 30 млн. лв. Дружествата, засегнати от противоепидемичните мерки, подаваха заявления до 16.30 ч. на 22 юни т. г., когато изтече крайният срок.  НАП ще изплаща средствата през следващите седмици, а..

публикувано на 24.06.21 в 16:49

Огнян Асенов се срещна с кметовете на общините Ружинци и Макреш за предстоящите избори

Областният управител на Видин Огнян Асенов проведе срещи с кмета на община Ружинци Александър Александров и кмета на община Макреш Митко Антов.  Обсъдени бяха напредъкът по организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители на 11 юли 2021 година и текущата работа на общинските администрации. В проведените срещи участваха и..

публикувано на 24.06.21 в 16:27

Отново пръскат срещу комари в Лом

В дните между 25 и 26 юни 2021 година, от 06:00 до 09:00 часа, ще се проведе третиране срещу комарите в община Лом. Авиационното пръскане ще обхване поречието на река Дунав, в 5-километровата зона южно от брега на реката и ще се извърши с препарата "Ротрин 200". Освен пръскането със самолет ще се извърши и  наземна обработка срещу комарите на..

публикувано на 24.06.21 в 15:40

Новите тролейбуси пристигнаха във Враца

Първите 2 нови тролейбуса вече са във Враца. До края на месеца ще пристигнат още 7 модерни возила, съобщи в социалните мрежи кметът Калин Каменов.  По думите му през следващата седмица ще бъде подписан договор за изработка и доставка на 13 нови електробуса.  Новите возила са 12-метрови с капацитет от 30 седящи и 58 места за правостоящи пътници...

публикувано на 24.06.21 в 14:55