Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Славчев: Случващото се в Дома за възрастни хора в Гара Орешец не е хуманно

Местният щаб недоумява защо заразените домуващи не са изведени от Дома

Снимка: Радио Видин


Продължава да е тревожно положението в Дома за възрастни хора в село Гара Орешец. Вчера там бяха потвърдени нови 11 случая на Covid-19. Заразените домуващи са отделени от здравите на отделен етаж, но за всички тях се грижи един и същ персонал. Тази нощ единият от заразените възрастни хора се е почувствал зле, което е наложило търсенето на екип на спешна помощ, а днес около обяд болният е бил върнат с линейка и оставен пред Дома, разказва кметът на община Димово Светослав Славчев, в чийто предели е село Гара Орешец: 


"Положението в Дома се усложнява с всеки изминат час и с всяка измината минута. След първите два случая, а сега вече имаме 11, нещата се усложняват. Сега имаме и хора от персонала засегнати- две медицински сестри и една санитарка - това затруднява обслужването на потребителите. Нещо, което не си го обяснявам и не го приемам е, че тези хора остават в дома. Говоря за хората с доказани положителни проби за Covid-19 - остават в дома, в който ги обслужва персонал, който обслужва и здравите. Персоналът е с костюми, осигурени от РЗИ, а вчера аз съм им осигурил по още едни костюми, защото старите започнаха да се късат. 

В момента този Дом е инфекциозно отделение. Аз дълбоко се съмнявам, че тези костюми са такива, каквито са дадени на медицинските лица, които обслужват отделенията за Covid-19. Тези костюми нямат нищо общо с костюмите, които са в тези отделения. Домът е инфекциозно отделение, защото имаме 8 човека с положителна проба. Състоянието на един от потребителите снощи започна да се влошава динамично и много бързо. След обаждане в Бърза помощ, в 4 часа сутринта бе изведен от Дома. Сега получавам информация, че го връщат... Домът не е сложен под карантина от РЗИ - ние като Община сме го привели под карантина. Работят два екипа, които не се прибират вкъщи. При това положение за мен този дом е под карантина. Ние направихме тази грешка и върнахме веднъж заразен човек в Дома и виждаме какво се случва. По никакъв начин не бих допуснал човек с доказан Covid-19 да бъде върнат в Дома. Продължавам да държа връзка с РЗИ-Видин. Очаквам максимално бързо адекватно решение и максимално бързо да изведем тези хора. В момента имам информация, че ще ни подсигурят медицинско лице, което ще се грижи. Но пак искам дълбоко да подчертая - това е Дом за стари хора. Това не е болница или инфекциозно отделение, за да си позволим един и същ персонал да обслужва и болни, и здрави. Трябва да има два екипа - за болните и здравите".


Тук разговорът е прекъснат от позвъняване на управителя на Дома за възрастни хора, който обяснява, че екип на Спешна помощ е върнал откарания в болницата човек и го е оставил пред вратата на дома. Светослав Славчев не крие недоумението си от ситуацията, в която е поставен Домът:


"За какво говорим в момента? За частна къща или за Дом? Нямам думи! Не мога да обясня това, което се случва. Човек болен да го докарат пред заключената врата на дома, да го оставят и да си тръгнат. Оставят го буквално на грижите на Общината. До момента, в този Дом, от първият случай до днес, не е влизало медицинско лице. В този Дом влиза само щабът и никакво медицинско лице. Ето, вие сте свидетели в момента, че идва линейка и го оставя. И този човек аз трябва да го прибера обратно в дома, в който има и здрави хора, персонал, който не е заразен. Персоналът, който е заразен, ние сме го извели още във вчерашния ден. И д-р Владински /б.р. директорът на РЗИ-Видин/ не може да ми даде обяснения защо този човек с доказан Covid-19 е оставен на центъра на селото. И апелирам да се реши този случай. Това, което се прави - в този момент, в този Дом, не е хуманно". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33