Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супергерои ли са майките по време на карантина?

Снимка: Елица Иванова

Преди месец едва ли някой е очаквал, че милиони домакинства по света ще заменят офиса с работа от хола. Дойдоха времена обаче, в които виртуалният офис буквално нахлу в ежедневието ни, напълно заличавайки и без това вече крехката граница между работно място и личен живот.

Без съмнение най-големи затруднения в това имат работещите от дома майки. Те са в изключително трудното положение да балансират между изкарването на пари с работа през лаптопа и постоянното внимание към децата. Към това се наслагва и въведеното виртуално образование, при което много майки се чувстват длъжни да влизат и в ролята на учител и наставник на  децата. 

Елица Иванова работи към логистична компания, майка е на 3-годишно дете. Как се балансира между домакинството, работата от дома и отглеждането на дете по време на пандемия? 

"В началото беше много трудно на всички да се напаснем към новото положение, защото всеки си беше свикнал с неговото си ежедневие, а сега трябва да се правят много компромиси, но малко по малко влязохме в някакъв режим, който се оказа работещ за всички. Ние и двамата си работим от вкъщи- и аз, и мъжът ми. През деня наистина е трудно да намериш време и за работни задачи, и за домакинска работа, готвене, тук-там някой конферентен разговор, а пък детето иска внимание във всеки един момент и предизвикателството наистина е голямо, особено когато не можеш да излизаш навън. На помощ, да си призная, ни идват недолюбваните до този момент анимации, защото когато трябва да се фокусираме върху нещо, свързано с работата, пускаме някоя анимация и така детето е ангажирано за някакво време."

Сложни времена настанаха, но най-голямата сила на жената винаги е била нейната мултифункционалност и в детските очи тя винаги ще бъде супергерой. Но ще трябват много сили, организираност и, разбира се, много разбиране от страна на шефовете. Популярният в социалните мрежи цитат: "Ако скоро карантината не отмине, майките у дома сами ще измислят ваксина" добре илюстрира ежедневието на съвременните майки.

Повече може да чуете в звуковия файл.  







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00