Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничиха ли разходите си домакинствата заради кризата

Снимка: Радио Видин

Повече от месец българските домакинства са принудени да се с обявеното извънредно положение и трябваше пренаредят своите финансови приоритети. В края на април дойде и времето за плащане на сметки и други неотложни семейни разходи. Ще издържат ли семейните бюджети и справят ли се домакинствата с кризата, причинена от коронавируса? Потърсихме Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа":

"Трудно може да се направи преглед на цялостната ситуация в страната, тъй като минимум официалните отчети все още не са готови. Това, по което можем да съдим, обаче са споделените съдби на много хора и семейства, които срещат трудности да покриват сметки, кредити и прочие ... Крайно недостатъчни и много проформа са мерките, които бяха предприети от правителството. Трудно бих могла да препоръчам нещо в тази ситуация- единствено хората да четат и да се запознават с условията на мерките, които вече бяха публикувани, колкото и нищожни да са те ... Можем доста да се поучим от примерите на други държави в това отношение. На първо място беше мярката за подпомагане на майки на малки деца, които трябваше да си останат вкъщи, за да ги гледат, поради факта, че детските градини, яслите и училищата са затворени."- поясни Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа". 

Данаил Матеев от Видин е строителен работник и днес той продължава да работи в условията на извънредно положение заради ситуацията с коронавируса. Той е източник на основните доходи за семейството си:

"Засега се справяме, работа все още има, не много. Много от клиентите се отдръпнаха, но аз съм започвал при заварено положение и няма как  да се прекрати работата по обекта ... На обекта е малко трудно с маска да се работи, защото не може да се диша, но когато сме в магазина и сме сред хора естествено е, че спазваме ограниченията ... Разчитаме предимно на моите доходи, но засега сме се ограничили и внимаваме, защото не знаем докога ще продължи ситуацията."- сподели Данаил Матеев.

Диана Атанасова е от Видин, но от години живее и работи в София като шивачка в цех за производство на матраци. В момента тя е в неплатен отпуск и трудно се справя със ситуацията без странична помощ.

"За месеца имам само 8 работни дни. Използвахме си колкото може от платения отпуск и сега са ни пуснали пак ... Ние в цеха сме 4 човека и засега се опитват да ни задържат, доколкото могат ... Този месец го закърпих, откъм сметките някак, но се опасявам, че другия ще е още по- зле."- каза Диана Атанасова.

Безспорно възрастните хора понасят най- тежко обявените мерки заради кризата с коронавируса. Допълнителните условия за ненапускане на домовете и пазаруването в хранителните магазини само в определена часова зона се отразяват допълнително натоварващо на хората от третата възраст. Как се справят с разходите на домакинствата си- това попитахме Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004- Видин:

"Българските пенсионери са много издръжлив народ. Вече 30 години де научихме да живеем с много малко разходи, да бъдем пестеливи, а всъщност това качество ни е предадено от деди и от майки. Човек винаги трябва да е пестелив и да използва дълбочинно всички суровини, за да може има някакъв баланс в природата и да не се разхищава и изхвърля това, което е нужно но други хора ... Различното сега е страха, който ни е овладял и това, че сме психически натоварени ежедневно с информация, която не се поднася във вид, който ние очакваме като хора."- обясни Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004- Видин. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45