Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха културна ценност до кофа за боклук във Видин

Снимка: Регионален исторически музей Видин
Архитектурен елемент от стара къща, открит до кофа за боклук, е най-новото постъпление на Регионалния исторически музей във Видин. Сигнал за захвърлената културна ценност подал жител на града.

"Всъщност постъплението е от гражданин, когато ние не познаваме, ние не знаем неговото име. Той е подал сигнал на излизане от Видин, на полицейското КПП, което е там. Полицаят, който го е проверил, той се е обърнал към него: "Много ви моля, кажете на музея, че до кофите, еди къде си, има захвърлена римска надгробна плоча", той така е решил. Съответно от полицията ни се обадиха. Отидохме, видяхме, че това е елемент от къща", обясни директорът на музея Десислава Божидарова.

Архитектурният елемент е много интересен. Той ще бъде почистен и реставриран, а в бъдеще ще бъде включен в експозиция.

От музея поканиха човека, подал сигнала, да ги посети, за да могат да му благодарят.

"Много ще се радваме, ако човекът, който е бил толкова почтен и е решил да ни подаде сигнала, дойде и се заяви, за да можем да му благодарим. Такива граждански позиции за нас са много ценни. Нека знаем, видим ли нещо старо, или нещо, което решим, че не ни трябва, може пък на музейните работници да им свърши работа"
, каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин.

Вижте още

По-малко диви прасета в монтанско

По-малко диви прасета има в Монтана.Това стана ясно от извършеното пролетно преброяване на дивите свине на територията на ловно-рибарско сдружение "Огоста" Монтана. При таксацията са преброени 117 глигана по-малко в сравнение с миналата година. Ловците са преброили повече благородни елени, сърни и фазани. От направената таксация става..

публикувано на 17.04.21 в 15:11

Млади еколози почистиха училищния си двор

Участниците в клуб "Приятели на природата" при ИОУ"Св.св.Кирил и Методий" - Мездра се включиха в екоакция по случай Деня на земята, който се отбелязва на 22 април. Малчуганите от 3 клас екипирани както подобава почистиха целия училищен двор, като събраха 9 чувала с отпадъци, които изхвърлиха в контейнерите за разделно събиране. Те..

публикувано на 17.04.21 в 14:23

Великденско почистване в Ново село

Петнадесет членове на Клуба на пенсионерите и хората с увреждания в Ново село се отзоваха на поканата да участват днес във великденското почистване на старата черква – паметник на културата. Акцията започна в 10 часа, а задачата на доброволците бе да почистят и разкопаят градинките в двора на черквата и на тротоара пред нея, да съберат старите листа..

публикувано на 17.04.21 в 13:03

Започна плановия годишен ремонт на Пети блок на АЕЦ"Козлодуй"

Днес в АЕЦ"Козлодуй" започна плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване и ремонт,..

публикувано на 17.04.21 в 09:28

Осъдиха мъж за убийство

50-годишен мъж /с инициали И.И./ ще лежи 17 години в затвора за умишлено убийство на жена си, извършено от него по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Той ще трябва да плати и 365 000 лева на близките на жертвата, реши съдът във Враца. Подсъдимият е живеел на семейни начала с жертвата З.Т. и малолетния й син в дома му във врачанското село..

публикувано на 17.04.21 в 07:53

101 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

2126 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 15 638 теста. Положителни са под 14% от направените проби, показват обновените данни в Единния информационен портал към полунощ. 121 са починалите, с това общият им брой вече надхвърля 15 000 души от началото на пандемията. Оздравелите за последното денонощие са 3642. Новите случаи в област Видин..

публикувано на 17.04.21 в 07:47

Снимката на 16 април 2021 година

Добре върви ваксинирането срещу COVID-19 в област Видин. Между 200 и 300 души се ваксинират ежедневно, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. От днес отпадат някои от ограниченията , въведени у нас заради коронавируса. Работа подновяват магазините, разположени в търговските центрове.  Областната Комисията..

публикувано на 16.04.21 в 18:00