Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките истории на хората от дефилето

Снимка: Калин Дацов

Гостуваме виртуално на едно от стотиците прекрасни места в Северозапада- мездренското село Зверино. То се намира в планински район, в живописното Искърско дефиле. Разположено е от двете страни на устието на река Искър, на главния път  София - Мездра, както и на жп линията, свързваща Северна България с Южна и Централна. Селото все още е живо, с над 1500 души население, функционират училище, читалище, магазини, няколко местни фирми. Най-ценното богатство обаче са местните хора, описвани като гостоприемни, весели и отворени към новостите.

За да запази за бъдните поколения спомен и да популяризира колоритните зверинчани, Калин Дацов, новинар от програма "Хоризонт" на БНР започна поредица от документални видеофилми, обединени в рубриката "Хората от дефилето":

"Аз съм роден там. Там съм живял... Искам да съхраня интересните личности от селото. Всичко започна миналата година, като една дълго зряла идея. Имах учител по английски, който почина, но аз много му се възхищавах и още тогава имах идеята в главата си за подобен проект. Той трябваше да бъде първият герой на това мое начинание, но фактът, че почина и до ден днешен ме кара да съжалявам, че по-рано не съм предприел такава стъпка. Това обаче ме мотивира да съм по-активен впоследствие. Вече съм направил 4 видеоинтервюта с местни хора от Зверино. В главата си имам поне още 10-15 интервюта, които искам да осъществя и да прераснат в книга, която искам да издам... Селото наистина е живо и за това написах на страницата във Фейсбук "Зверино - най-живото село в България!"... Филмите са тип "малки истории"... Вярвам, че трябва да оставим нещо след себе си, тъй като на мен много ми липсва историята на хората преди нас. Вярвам, че нещата, които сега правя, биха имали много по-голяма ценност след 40-50 години... Любопитен съм към нещата, които се случват не само в Зверино, но и в региона, като цяло. Трябва да работим в посока да променим имиджа на нашия регион, защото най-често е описван като най беден, но всъщност е един от най-колоритните...", обясни Калин Дацов.

Преместването му в столицата ни най-малко не е изпарило любовта и носталгията към родния край. Напротив- Калин използва всеки свободен момент, за да се върне в Зверино и не само това, а и да снима красотите на Искърското дефиле, да интервюира цветните местни жители и така да популяризира "най-живото село в България", както сам го описва.

Доста от паметта за уникалните ни селца умира или си заминава заедно с местните хора. Калин Дацов обаче успешно и на добра воля успява да ограничи този процес не само с видеофилмите, които заснема, но и със снимките от дефилето, книгата, която подготвя и съставянето на речник на уникалните местни изрази. Ако ви интересува нещо конкретно за живота и историята на Зверино- не се колебайте да се свържете с мен на едноименната страница във Фейсбук, призовава Калин Дацов.

Там могат да се видят готовите до момента видеофилми, както и снимки от приказното Искърско дефиле. 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00