Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чака се помощ от военните за дезинфекция на болницата във Видин

Момчил Станков: Медиците от долекарски структури във Видин да помогнат на болницата

Снимка: Радио Видин

Областният управител на Видин е отправил апел за помощ до министъра на отбраната, здравния министър и Националния оперативен щаб за техника и хора, за да се извърши пълна дезинфекция на многопрофилната болница. В трите социални заведения в областта със случаи на COVID-19 заразата е разпространена от лечебното заведение, каза Момчил Станков:

"Обърнах се към Националния щаб онзи ден с апел, до министъра на отбраната вицепремиера Каракачанов, както и да министъра на здравеопазването с апел за помощ, за дезинфекция на МБАЛ "Света Петка". Известно е, че огнището за разпространяване на COVID-19, за огромно съжаление е нашата областна болница. Имам уверението на вицепремиера, както и на министъра. Тази помощ за дезинфекция... ще бъде откликнато за помощ. Във Видин нямаме ресурса и човешкия, и финансовия, за да направим такава дезинфекция. Не разполагаме с такива фирми на територията на областта, затова апела ми беше към вицепремиера Каракачанов, да използваме ресурса на Българската армия. За дезинфекция говоря. Не говорим за силите на министерството на отбраната."

Пълната дезинфекция на болницата ще е поетапна, по крила.  Преди дни лечебното заведение получи като дарение от кампанията "България за лекарите" автоматизиран уред за дезинфекция. С техниката вече се работи, но тя не е достатъчна, според областния управител: 

"Знаете, че преди дни в МБАЛ "Света Петка" се получи дарение от автоматизирани уреди за дезинфекция, от най-висок клас. Вече е започнало да се дезинфекцира с УВ. Дезинфекцирани са "Уши, нос и гърло" до момента и Очното отделение. Продължава дезинфекцията... По крила. Всичките болни, които са. Нашата болница знаете, че разполага с голяма леглова база с няколко крила. Всичките ще бъдат настанени в едно крило. Ще бъде дезинфекцирано. След дезинфекцията ще бъдат преместени и така поетапно. Чисто технологично ще бъде направено от самите хора, които ще дезинфекцират." 

За COVID-19 са тествани всичките 450 души, които работят в болницата в града, не само медицинският персонал, въпреки това продължава да има нови положителни резултати, коментира областният управител. 43-ма са медиците, които са доказани до сега положителни проби.

"Практиката показва, най-вече в МБАЛ "Света Петка", че медицински лица, които са дали миналата седмица или по-миналата седмица отрицателни проби, вече са положителни. Което говори едно - единствено нещо, че вирусът продължава да вирее на територията на МБАЛ "Света Петка" и затова потърсих тази помощ, за пълна дезинфекция. В пълният смисъл на думата дезинфекция, не както се направи преди няколко дни. Предполагам, че хората са се старали, тези които са направили дезинфекцията, но за мен не е достатъчно това нещо, защото продължава вирусът да съществува и да се разпространява в нашата болница и от тук нататък вече са другите огнища. Всичките са свързани с МБАЛ "Света Петка". И Старческия дом в Гара Орешец, и Старческия дом в Кула, и Дома за деца с увреждания, всичките имат връзка. Както и Военното окръжие всичките имат връзка с МБАЛ "Света Петка"."

Заради големия брой медици, заразени с вируса, в болницата трудно се справят. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в края на април отправи призив до Регионалните здравни инспекции в страната, както и до лекарите от кабинети във Видин да  помогнат на областната болница. Никой до сега не се е отзовал, каза областният управител: 

"На територията на град Видин, община Видин, имаме не малко доболнични структури. Преди няколко дни, знаете, че във Видин беше и министърът на здравеопазването. След обстойни разговори с него и молбата ми към него беше за помощ, да бъдат помолени и изпратени медицински персонал от цялата страна. Той написа писма до всички тези доболнични структури в град Видин. С голямо огорчение искам да ви съобщя, че нито един от центровете във Видин не се отзоваха. Вярвайте ми, има много лекари, които нямат трудови взаимоотношения с МБАЛ "Света Петка", но имат трудови взаимоотношения с нашите центрове. Сега ги моля, да преосмислят това тяхно поведение. Да си зададат въпрос: "Видинлии ли са или са видинчани?" И когато си отговорят, нека да дойдат в нашата болница. Видин има нужда от тях. Те са лекари. Недопустимо е да моля министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, за помощ, за командироване на лекари от цялата страна, при наличие, че ние имаме над 80 медицински лица, които работят в най- различни доболнични структури и отказват да се включат в помощ на своите колеги и на своите съграждани. Моля ви, господа лекари, дали сте Хипократова клетва, елате дайте дълга, който дължите на град Видин."

30 молби за напускане са подадени през април в болницата във Видин от медицински персонал. 


Вижте още

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34

Онлайн консултации намаляват стреса от COVID-19

С конфиденциални чат консултации от Българския червен кръст помагат на притеснени хора за намаляването на стреса, породен от коронавирусната пандемия .  В отговор на нарастващата необходимост при сложната и често усложняваща се епидемиологична обстановка, БЧК отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. "Тази услуга е..

публикувано на 01.12.20 в 14:05

Интернет портал събира историята на Монтана

Портал и читателска зона " е-Северозапад ", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека " Гео Милев ". Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Учениците от кв. "Нов път" се включват в онлайн обучението

Липсата на устройства и интернет са основните причини над 35 000 деца да не се включат в онлайн обучението в училищата, каза вчера просветният министър Красимир Вълчев. Учащите във видинския ромски квартал масово се включват в дистанционната форма, обясни директорът на училището Нина Иванова . "Туко що още веднъж направих справка относно..

публикувано на 01.12.20 в 13:45

Коледата онлайн- възможна ли е?

По време на пандемия и нтернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация.  Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по..

публикувано на 30.11.20 в 15:45

В очакване на ваксината срещу COVID

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.  Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството. Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на..

публикувано на 30.11.20 в 14:41
Режисьорът Искрен Красимиров при посещението си при учениците в Белоградчик

Видео- урок по родолюбие създаде режисьорът Искрен Красимиров

Родолюбието е "мисия възможна" и по време на епидемията от COVID-19. В това е убеден Искрен Красимиров основател на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение". Той и неговият екип са изготвили първият по рода си  "Дистанционен видео- урок по..

публикувано на 30.11.20 в 14:29