Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мая Бориславова: РНК-вирусите са много изменчиви, трудно ще се изработи ваксина срещу Covid-19

Снимка: Радио ВИДИН


Новият коронавирус ще присъства в живота ни на приливи и отливи поне година. Covid-19 е много изменчив и това ще затрудни изработването на ваксина, смята дългогодишният специалист по инфекциозни болести д-р Мая Бориславова, която в момента временно изпълнява длъжността началник на Отделението по инфекциозни болести в Многопрофилната болница "Св. Николай Чудотворец" в Лом:

"Ваксина трудно ще се изработи, защото, първо, вирусът е много изменчив. По принцип РНК-вирусите много бързо се променят и трудно може да се изработи ваксина. И второ, за самия процес на изработване, дори да кажем, че се изработи, след това за тестване върху доброволци, след това за организацията по изработване и по приемане от различните държави се изисква много време. Но самия факт, че това е вирус от РНК групата, дава много голяма изменчивост, и нямам много големи надежди, честно да ви кажа. Може би на хората им се иска всичко по-бързо да свърши. Няма да свърши, няма да свърши толкова бързо. Вероятно ще се движи вълнообразно, поне една година."


В болницата има достатъчно специалисти, създадена е необходимата организация за лечение на хората с коронавирус и други инфекциозни заболявания, обясни д-р Мая Бориславова. От 23 март тя отново ръководи Отделението по инфекциозни болести на лечебното заведение, въпреки че няколко месеца по-рано се пенсионира:

"Коронавирусът ме върна, защото колегата се разболя и трябваше още един инфекционист. Върнах се по собствено желание, помолиха ме. Бях взела решението предварително. Когато започна епидемията, аз казах на мъжа ми, че, ако ми се обадят и ме извикат, няма да мога да откажа и точно това направих. Обадиха ми се. Тук беше щабът на града, точно, когато беше ясно, че колегата ми е положителен и трябва да си остане вкъщи. След това, просто, как да ви кажа, може би 2-3 минути. Страшно беше все пак, честно казано, притеснително. Отгоре на всичко тук съм от 23 март, не съм се прибирала вкъщи, почти 40 дни май вече стават. Тук живея, тук работя, чуваме се по телефона с деца, с мъжа ми. Колеги ми се обаждат, приятели, но е тежко. Очаквам колегата ми, ако се върне след болничния, който ползва след заболяването, може би ще почивам към средата на май."


Да се спазват основните хигиенни мерки, препоръча инфекционистът с дългогодишен опит. Изключително важно е също, ако човек се зарази, да запази спокойствие и да не изпада в паника:

"Не трябва хората да се събират на големи групи. Когато се ходи някъде, където има повече хора, аз бих казала, че е задължително да се носи маска, защото не се знае другият човек дали не е носител. Иначе навън - на двора, сред природата, може без маска, там нямаш контакт с други хора. Миенето на ръцете е много важно и след това със спиртен разтвор или с тези гелове, които ги има с поне 70-75% спирт, натриване. Не трябва да се изпада в паника в никакъв случай. Паниката е лош съветник за самото здраве на пациента, за самото здравословно състояние, за срив на имунитета. Ако точно в този момент стане и заразяване, просто протича по-тежко самото заболяване. Не трябва да има паника, просто трябва да се спазват мерките."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48