Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мая Бориславова: РНК-вирусите са много изменчиви, трудно ще се изработи ваксина срещу Covid-19

Снимка: Радио ВИДИН


Новият коронавирус ще присъства в живота ни на приливи и отливи поне година. Covid-19 е много изменчив и това ще затрудни изработването на ваксина, смята дългогодишният специалист по инфекциозни болести д-р Мая Бориславова, която в момента временно изпълнява длъжността началник на Отделението по инфекциозни болести в Многопрофилната болница "Св. Николай Чудотворец" в Лом:

"Ваксина трудно ще се изработи, защото, първо, вирусът е много изменчив. По принцип РНК-вирусите много бързо се променят и трудно може да се изработи ваксина. И второ, за самия процес на изработване, дори да кажем, че се изработи, след това за тестване върху доброволци, след това за организацията по изработване и по приемане от различните държави се изисква много време. Но самия факт, че това е вирус от РНК групата, дава много голяма изменчивост, и нямам много големи надежди, честно да ви кажа. Може би на хората им се иска всичко по-бързо да свърши. Няма да свърши, няма да свърши толкова бързо. Вероятно ще се движи вълнообразно, поне една година."


В болницата има достатъчно специалисти, създадена е необходимата организация за лечение на хората с коронавирус и други инфекциозни заболявания, обясни д-р Мая Бориславова. От 23 март тя отново ръководи Отделението по инфекциозни болести на лечебното заведение, въпреки че няколко месеца по-рано се пенсионира:

"Коронавирусът ме върна, защото колегата се разболя и трябваше още един инфекционист. Върнах се по собствено желание, помолиха ме. Бях взела решението предварително. Когато започна епидемията, аз казах на мъжа ми, че, ако ми се обадят и ме извикат, няма да мога да откажа и точно това направих. Обадиха ми се. Тук беше щабът на града, точно, когато беше ясно, че колегата ми е положителен и трябва да си остане вкъщи. След това, просто, как да ви кажа, може би 2-3 минути. Страшно беше все пак, честно казано, притеснително. Отгоре на всичко тук съм от 23 март, не съм се прибирала вкъщи, почти 40 дни май вече стават. Тук живея, тук работя, чуваме се по телефона с деца, с мъжа ми. Колеги ми се обаждат, приятели, но е тежко. Очаквам колегата ми, ако се върне след болничния, който ползва след заболяването, може би ще почивам към средата на май."


Да се спазват основните хигиенни мерки, препоръча инфекционистът с дългогодишен опит. Изключително важно е също, ако човек се зарази, да запази спокойствие и да не изпада в паника:

"Не трябва хората да се събират на големи групи. Когато се ходи някъде, където има повече хора, аз бих казала, че е задължително да се носи маска, защото не се знае другият човек дали не е носител. Иначе навън - на двора, сред природата, може без маска, там нямаш контакт с други хора. Миенето на ръцете е много важно и след това със спиртен разтвор или с тези гелове, които ги има с поне 70-75% спирт, натриване. Не трябва да се изпада в паника в никакъв случай. Паниката е лош съветник за самото здраве на пациента, за самото здравословно състояние, за срив на имунитета. Ако точно в този момент стане и заразяване, просто протича по-тежко самото заболяване. Не трябва да има паника, просто трябва да се спазват мерките."

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 28.03.24 в 16:19

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00