Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведенията отвориха! Спазваме ли мерките?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Измина седмица откакто заведенията на открито отвориха врати за клиенти. Спазват ли се наложените мерки и съобразяват ли се клиентите с тях?

Българската агенция по безопасност на храните още от 6 май започна масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки. Най-важните изисквания, които всеки собственик трябваше да изпълни, са дистанция, лични предпазни средства и хигиена. 
"От началото на проверките, от 6 май, на територията на област Видин са извършени 32 проверки и констатирано едно нарушение, което своевременно е било отстранено", коментира за Радио ВИДИН д-р Адриян Данков директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Видин. 

 
Според специалистите от БАБХ е необходимо обучение на персонала. Всичко обаче зависи и от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала. 

Почти седмица част от заведенията на открито в Монтана работят. 

"Трудно е. Вътре имаме 150 места, но не можем да ги ползваме. Кухнята не работи...Тук от вън сервираме само напитки...Дано всичко се оправи скоро...", коментира пред Любо Андреев управител на ресторант в Монтана.

Управители на ресторанти и барове във Враца твърдят, че голям наплив от клиенти все още липсва, но и този проблем ще бъде преодолян скоро, а смел предприемач отвори чисто нов бар в деня на Европа в центъра на града, съобщава Жоро Александров.


Мирослав Ангелов е част от персонала на едно от любимите заведения на видинчани в Крайдунавският парк. Заведението е на самообслужване, но са взети всички мерки да бъдат спазени изискванията на здравните власти относно безопасността на клиенти и на персонала:

"Взели сме всички мерки и се надявам и клиентите да ги спазват...Ако се съберат повече хора на масата ще ги помолим да не го правят. Какво друго можем да направим?"- добави той.

При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра, съобразно Заповедта на министъра на здравеопазването, е едно от условията за да заработи едно заведение на открито. Важно е да се знае и как се процедира при влизане в заведението.  Трябва да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения /тоалетни, фоайетата пред тях и др/. Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м. Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.


Големи тържества като сватби, кръщенета, балове и рождени дни на практика няма как да се осъществят при наложените мерки. Засега няма заявки за някакви масови прояви на повече хора, които да се събират в едно от най-популярните видински заведения на брега на Дунав. "Взели сме всички предпазни мерки и работим, а хората спазват дистанция", коментира управителят на заведението Стела Тонева:



"Всичко, което е нужно, сме направили. Премахнахме маси, за да има разстояние. Дезинфенкцира се...Засега всичко е наред. Дойдоха семейство от шест души- четирима на една маса, а другите двама на съседна...Съвестни са клиентите и няма големи събирания. Хората като че ли малко се поуплашиха...Надявам се скоро всичко да се нормализира "- каза Стела Тонева.

Хората в ресторанта наситина знаят какво трябва  и не трябва да се прави заради взетите мерки:

"Ние сме семейство и за първи път от 13 март сме на ресторант...Трябва да се спазват изискванията за наше добро е...От София сме и тук край Видин имаме семеен имот и дойдохме да го нагледаме. Спазваме мерките..." - коментираха ситуацията клиентите.

Спазвайте мерките и бъдете наистина отговорни. "Нашата маса поздравява другата маса" ще отмине, да се надяваме това да се случи съвсем скоро. Всичко зависи от нас.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00