Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да задържиш Христа при себе си

Снимка: www.budiveren.com

В петата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Беседата със самарянката".

"Дохожда една жена от Самария да си начерпи вода. Иисус й казва: дай Ми да пия… Жената самарянка Му казва: как Ти, бидейки иудеин, искаш да пиеш от мене, която съм жена самарянка?" (Йоан 4:7,9)

ратя и сестри,

В светото Евангелие ни се разказва често за събития, които ставали в познатите за нас днес места, където се сражават израилци и ливанци. Ето един случай на среща на Господа Иисуса Христа с една жена от Самария. Това за онова време било странно. Жителите на Самария и Юдея и тогава враждували помежду си и отбягвали всяко общение. Тази вражда била отколешна. Когато юдеите се върнали от вавилонския плен, започнали да възобновяват разрушения Йерусалимски храм. Самаряните поискали също да вземат участие в строежа. Юдеите обаче отказали сътрудничеството им, понеже ги смятали за изменници и нечисти, защото се смесили с езичниците. Недоволни от това, самаряните започнали да пречат на обновяването на храма. Юдеите трябвало да строят с оръжие в ръка. Оттогава се прекъснала всякаква връзка между тях.

Но ето, Спасителят Иисус Христос трябвало да мине през самарийския град Сихар, близо до землището, което патриарх Яков бил дал на сина си Йосиф. "Там беше Иаковия извор. Уморен прочее от път, Иисус седеше си тъй при извора. Часът беше около шестия. Дохожда една жена от Самария да си начерпи вода. Иисус й казва: дай ми да пия. Защото учениците Му бяха отишли в града да купят храна. Жената самарянка Му казва: как Ти, бидейки иудеин, искаш да пиеш от мене, която съм жена самарянка? Иисус й отговори и рече: да би знаела дара Божий и Кой е Оня, Който ти казва: дай Ми да пия, ти сама би изпросила от Него и Той би ти дал вода жива. Жената Му казва: господине, ни почерпало имаш, па и кладенецът е дълбок, отде тогава имаш живата вода? Нима Ти си по-голям от отца ни Иакова, който ни даде тоя кладенец и сам от него е пил и синовете и добитъкът му? Иисус й отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен" (Йоан. 4:6-14).

Братя и сестри,

има часове и минути, когато Спасителят Иисус Христос ни повежда към нов живот. Покаянието ни доближава до Него и Той ни предлага вечността. Той нали каза на самарянката, как ще става истинското поклонение и служение Господу: "Иде час и дошъл е вече, когато истинските поклонници ще се покланят на Отца с дух и с истина, защото Отец иска такива да бъдат, които Му се покланят" (Йоан.4:23). И ние трябва да помислим как трябва да Му служим. От св. Евангелие се учим как да живеем и как да достигаме Бога.

Някои обаче пристъпват към четене на св. Евангелие и изучаване на святите истини на религията само с намерение за безплодни спорове и развлечение. Такова четене и изучаване не ползува. Без мъдрост и чистота св. Евангелие ще остане книга, закрита със седем печата. Да помним, че Бог е Дух и тези, които Му се покланят, трябва да Го търсят с дух и с истина. Иначе служението на Бога с външна чувственост, без подходящо настроение, остава празно. Молитвата на Гаризим или в Соломоновия храм, или в нашия величествен храм и цялото наше богослужение намират смисъл в духовната връзка с Всевишния. Нека всеки изпитва себе си как служи на Бога.

Бог да отвори сърцата ни като на самарянката да жадуваме за спасение, за да се излеят и в нас реките от жива вода на Неговата милост. Амин!“

Ставр.ик Иван Лалов Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - тя има три деца, едно от които скоро навърши 86 години. Има 11 внуци - някои вече на 60 г. Има и 13 правнуци. Тя живее в Испания, казва се Мария Браняс и е на 113 години. Баба Мария влезе в световните новини не само със завидната си възраст, но и като най-възрастният пациент, победил Ковид-19. Журналистите изчислиха, че е преживяла испанския грип през 1918г. и е оцеляла в две световни войни плюс една гражданска. Невероятна житейска история, нали? Три войни и две пандемии са връхлетели баба Мария, но ето - днес тя е жива и здрава. В такъв случай хората обичат да казват: "човекът си има дни." Баба Мария определено си има дни. Тук изникват много въпроси. Какво означава изразът "да имаш дни"? Откъде ги имаш? Ти ли си ги изработваш или някой ти ги дава? А може би Бог е, който промисля за това? Има ли Божий промисъл за човешкия живот и ако има - какво ме касае?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24