Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Между 3 000 и 10 000 лева финансова помощ за преодоляване на последиците от коронавируса

Снимка: Радио ВИДИНЗа безвъзмездна помощ за преодоляване на последиците от коронавируса съдействат от Областен информационен център-Видин на микро и малките фирми. Служителите на центъра ще сътрудничат с информация и логистика на потенциалните бенефициенти от видинска област, които могат да се запознаят със спецификата и функциите на Информационната система за управление и наблюдение, през която се кандидатства онлайн.

Стойността на безвъзмездната финансова помощ за проект ще е между 3 000 и 10 000 лева, като ще се финансират разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи, външни услуги, за персонал. Процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения е 15 юни, обясни управителят Мариела Савкова.

"Процедурата е облекчена - и като позиция за кандидатстване, и като документи, които трябва да бъдат прикачени. Интересът е огромен. От управляващия орган ОП "Иновации и конкурентноспособност" вече известиха, че поради големия интерес, най-вероятно ще има допълнителен финансов ресурс. Съгласно условията за кандидатстване, допустими са микро и малки предприятия, регистрирани по търговския закон или закона за кооперациите, които са осъществявали стопанска дейност през 2019 година, но са регистрирани преди 1 юли същата година. Кандидатите трябва да удостоверят чрез декларация, че са микро или малко предприятие. Длъжни са, освен броя на персонала си, да посочат и големината на оборота си за миналата година. Важен момент е, че фирмите могат да кандидатстват за финансиране, ако докажат 20 % намеление на оборота за 2019 година".

Освен стандартните ограничения, свързани с несъстоятелност и процедура по ликвидация, предприятията с основна икономическа дейност в производство на хранителни продукти не са допустими по процедурата. Не могат да кандидатстват и предприятия от финансовия сектор. 

Министерството на икономиката обмисля вариант да отпусне още средства. Експертът Цветомир Ценков призова бенефициентите да продължат да търсят Центъра, дори средствата по програмата да се изчерпат.

"Нашите услуги са безплатни. Проектният формуляр е максимално опростен. Самата процедура е лесна. Нека хората първо да погледнат средния си оборот за 2019 година. Ако е под 30 хиляди лева, не са допустими". 

Центърът е отворен за посетители всеки делничен ден от 9,00 до 17,30 ч. Служителите в офиса ще консултират всеки потенциален бенефициент, по негово желание и по телефона, чрез електронната поща, чат или онлайн видео разговор.

Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00